CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  Dicţionarul enciclopedic Mihai Eminescu a fost lansat la Botoşani
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sala de marmură a Teatrului Mihai Eminescu Botoşani a găzduit, joi seară, lansarea cărţii “Mihai Eminescu. Dicţionar enciclpedic” care aparţine autorului basarabean, Mihai Cimpoi. La eveniment au luat parte oameni de cultură din judeţ, dar şi din Suceava, precum şi viceprimarii municipiului, Viorel Iliuţă şi Cosmin Andrei, vicepreşedintele CJ Botoşani, Gheorghe Sorescu. 
  
Prelegeri asupra impozantei lucrări au fost susţinute de scriitoarea Lucia Olaru Nenati, directorul teatrului Mihai Eminescu, Traian Apetrei şi academicianul, Nicolae Dabija. 
  
“Dicţionatul pe care-l prefaţează Eugen Simion, care spune despre Mihai Cimpoi că are figura unui răzeş din epoca lui Ştefan Cel Mare ... ni-l arată pe Eminescu din copilărie până la maturitate, toate concepţiile, toate demonstraţiile care se puteau scrie despre el sunt introduse în acest dicţionar. E o sinteză, dar de fapt nici nu ştiu cum aş putea să numesc acest dicţionar pentru a-i dovedi valoarea”, a declarat Lucia Olaru Nenati. 
  
La rîndul său, academicianul Nicolae Dabija, invitat la acest eveniment, a lansat ideea organizării la Botoşani a unui congres dedicat lui Eminescu, opinie îmbrăţişată de oamenii de cultură prezenţi şi l-a comparat pe autorul singurului dicţionar enciclopedic dedicat unui autor român cu Meşterul Manole, încercând să arate munca titanică de ani de zile pe care asemănat-o cu construcţia unei catedrale. 
  
Profitand de prezenţa celor doi viceprimari, directorul Centrului de Creaţie Botoşani, Ion Ilie a sugerat ca autorul acestui important dicţionar să fie făcut cetăţean de onoare al municipiului Botoşani. 
  
Autorul dicţionarului a declarat cu această ocazie că Botoşaniul merită sa fie capitala europeană a culturii şi că ar trebui făcute de demersuri pentru acest lucru. Legat de propria carte, Cimpoi a spus că a fost de datoria lui să lanseze acet dicţionar. 
  
“Dragostea pentru Eminescu vine şi dintr-o obligaţie profesională pentru că, aşa cum punea Călinescu, oricare dintre critici trebuie să ajungă să dea o lucrare fundamentală pentru Eminescu. Am mai multe studii realizate, am vreo 10 volume despre Eminescu şi 74 de dialoguri cu eminescologi din 51 ţări şi sunt pregatit pentru acest dicţionar”, a declarat Mihai Cimpoi. 
  
icţionarul îl prezintă pe Eminescu sub toate aspectele personalităţii cuprinzand prezentarea operei ca atare, în jur de 430 de poeme analizate, publicistica, dramaturgia, proza, un portret sinteză, o analiză a poetului sub aspect tipologic dat fiind faptul că, aşa cum a declarat autorul cărţii, poetul aparţine atît clasicismului cît şi romantismului, barocului şi simbolismului, receptarea naţională şi universală, o prezentare a tuturor eminescologilor din lume care au scris lucrări fundamentale, respectiv 108, a personalităţilor care i-au marcat lui Eminescu formaţia intelectuală. Dicţionarul îl mai prezintă pe Eminescu în traduceri, filatelie, numismatică, artele plastice, în muzică, inclusiv cele 1400 de articole de publicistică şi cele 16.000 de pagini care constituie caietele facsimiliate şi editate în număr de 38. 
  
,,Sunt de ani buni impresionată şi copleşită de opera impunătoare a academicianului Mihai Cimpoi, de ieşirile Domniei sale în spaţiul public, întotdeauna memorabile prin greutatea şi autoritatea unei voci intelectuale de mare forţă, de dăruirea şi consacrarea fără rezerve a destinului său de scriitor şi savant cauzei nobile de studiere aprofundată a culturii româneşti şi universale, dar mai ales de studiul, promovarea şi reabilitarea necondiţionată a Operei şi Destinului « omului deplin al culturii române » – Mihai Eminescu. Acest apostol al cuvântului şi al adevărului, Mihai Cimpoi, este aşa cum a afirmat academicianul Nicolae Dabija « o instituţie morală, o şcoală literară, o academie ce face cinste unei literaturi, unei culturi, unui neam ». Prima sinteză cuprinzătoare a eminescologiei mondiale, un dar al Domniei sale la împlinirea vârstei înţelepţilor atenieni, aduce o contribuţie esenţială în înţelegerea universului eminescian, determinându-ne să «devenim întru Eminescu». Truda sa sisifică, devenind o operă impresionantă scrisă cu har şi chibzuinţă, probează că avem în Domnia sa un neobosit constructor al «catedralei Eminescu », o personalitate complexă şi marcantă a spiritualităţii noastre şi o lucrare de referinţă care va dăinui, dominând suveran « Olimpul literaturii ». Sunt onorată şi privilegiată că mi-a acceptat umila mea prietenie sub semnul exerciţiilor de admiraţie şi ataşament intelectual faţă de Maestrul Grigore Vieru.”, a declarat notarul Lili Bobu, prezentă la manifestare. 
  
Pentru moment, cartea va fi distribuită cel mai probabil prin intermediului Directiilor pentru Cultura, editura neavand inca posibilitatea difuzarii ei. 
  
Rodica Elena LUPU 
  
Preluat – Botosani News 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Dicţionarul enciclopedic Mihai Eminescu a fost lansat la Botoşani / Rodica Elena Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 771, Anul III, 09 februarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Rodica Elena Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Rodica Elena Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!