CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 658 din 19 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

DETAŞAŢI LA LEŞUL URSULUI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

DETAŞAŢI LA LEŞUL URSULUI  

 

Prin anii 60'', am fost detaşaţi de la o mina din Munţii Apuseni, la celebra mină de la Leşul Ursului, din pe atunci, regiunea Suceava. Eram intr-un microbuz de 18 locuri, si eram doua echipe complete de mineri, de la doua exploatări diferite. Unul dintre mineri când ne-am întâlnit era deja ,,făcut bine'' cu nişte licoare de prune bistriţe de toamnă, băubilă până la ,,pensie'' cum zicea acel coleg. Când ne-am început drumul omul nostru ,,X'' i-a spus şoferului să fie atent unde vede scris cu litere mari ,,bufet'' sau ,,birt'' sa oprească imediat.  

Am plecat din Baia de Arieş la ora 21, astfel că trebuia să călătorim toata noaptea. La plecare cam fiecare avea câte o ,,glajă'' plină. Însă la prima comună ivită în cale omul ,,X'' a strigat precum marinarul lui Columb, OPREŞTE! Nu ştiam ce s-a întâmplat! Dar şoferul contrariat a oprit imediat şi omul ,,X'' ne arătat un bufet şi a trebuit să ne dăm jos să bem câte o bere. Drumul nostru a continuat toată noaptea cu astfel de popasuri şi ziua ne-a prins pe culmile Mestecănişului către Vatra Dornei.  

Eram foarte bucuroşi că măcar aici în vârful muntelui nu ne vom mai opri!  

Culmea ironiei a fost că tocmai aici omul nostru a găsit o casă pe care scria ,,BIRT''. Aşa că ne-am oprit să-l vizităm. După aproximativ 24 ore am ajuns la Leşul Ursului, nu însă înainte de a vizita celebrul restaurant Macul Roşu din Vatra Dornei.  

JUR PE 2 (două) STICLE CU FETEASCĂ NEAGRĂ CA TOTUL E AUTENTIC.  

 

Mina Leşul Ursului  

 

Am ajuns la mina Leşul Ursului datorită acestei detaşări ,,spontane” asta însemnând că dacă nu mergeai unde erai trimis ţi se desfăcea contractul de muncă. Eram două brigăzi complete de mineri una din Baia de Arieş, cealaltă de la mina Bucium de lângă Abrud.  

Auzisem că mina are mult siliciu şi nu voiam să intrăm la abatajele productive. Discutând cu şeful minei acesta avea nevoie stringentă de două suitoare de legătură între orizonturile de la galeria 28. Am încheiat un contract de acord global prin care ne angajam să dăm în exploatare cele 2 suitori în 3 luni. Fiecare brigadă a luat în primire un suitor care pornea de la baza galeriei 28 şi trebuia să ajungă la orizontul superior. Legământul nostru era să terminăm mult mai repede aceste lucrări să ne luăm banii şi să ne întoarcem la mina noastră. Dacă vă spun că urcam la galeria 28 la începutul săptămânii şi coboram doar dumineca. Singuri ne aduceam lemnul de armare a suitorului direct din pădure.  

Referinţă Bibliografică:
DETAŞAŢI LA LEŞUL URSULUI / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 658, Anul II, 19 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!