CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 292 din 19 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

Destinul poeziei moderne
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Virgil Diaconu 
  
Destinul poeziei moderne 
  
CRONICĂ DE Al.FLORIN ŢENE 
  
Intrasigenţa de foiletonist pe care Virgil Diaconu o arată în noua sa carte Destinul poeziei moderne, Editura Brumar, 2008, ne dezvăluie faptul că poetul devenit critic şi commentator al poeziei moderne,nu este alceva decât un melancholic al textului scris.Fiinţa criticului în bătălia pentru destinul literaturii se vede, şi percepem spiritual critic şi inteligenţa acestuia ce par însufleţite de un suflu misterios, precum Balmung şi Durandal. 
  
Incă de la primele pagini autorul disecă competent,printr-o analiză pertinentă, cele două culturi paralele: cultura înaltă şi cultura de masă.Evidenţiind faptul că ce le diferenţiază este valoarea: vorbim despre cultura înaltă pentru că ea produce opere de valoare, iar despre cultura joasă pentru că ea produce opere modest valoric.În aceastâ perspectivă sunt abordate,în cele trei capitole ale cărţii, problemele strigente ale literaturii şi în special ale poeziei contemporane,în contextul integrării europene.De altfel, impresia de implicare în fenomenul literar,de mărturisire continuă e foarte puternică în critica şi eseurile lui Virgil Diaconu.Nota apăsat obiectivă, cu rapeluri ale memoriei şi racorduri la viaţa activă literară, produce, prin acumulări bine dozate, un adevărat foiletonism al comentariului, un scenariu al realtării sprijinit pe referinţe livreşti şi elemente de istorie literară. 
  
Partea teoretică de la începutul cărţii ne confirmă faptul că autorul este stăpân pe instrumentele sale,dovadă atacul frontal pentru a ilumina pe dinăuntru adevărul, atât despre generaţiile literare care luptă-vai!-pentru puterea literară. Şi prin asta ca luptă pentru propriul destin, dar şi pentru desvăluirea scriitorilor colaboraţionişti cu un regim criminal-comunist,care astăzi se autoproclamă democraţi,şi unii,chiar,dizidenţi.Nume din care nu lipsesc Radu Cârneci şi Ana Blandiana. 
  
Lupta generaţiilor este văzută ca o efemeră iluzie care se limitează doar la a intra în dicţionarul generaţiei. 
  
Virgil Diaconu este un fin observator al fenomenului literar contemporan,un critic obiectiv dar şi un iubitor de literatură care jubilează în faţa efluviilor artisticeşti pe care poezia le dă pe faţă,însă este neiertător cu, aşa zisa, poezie pornografică, care nu este nici pe departe poezie.Analistul cufundat prin plonjeu în ”baia literaturii contemporane” descoperă fenomenele din adâncul literaturii şi rămâne surprins de peisajul descoperit.Fenomenul aisbergului este expus cu toate consecinţele sale.In cea ce nu vede este multă mizerie care îl oripilează.Ce este deasupra în lumina cuvântului străluceşte amăgind cititorul.Acurateţea comentarului trage întotdeauna după ea şi o acuitate a observaţiei.Orizontul poeziei este abordat frontal,în toate aspectele, ajungându-se la concluzia că:..poezia de mâine va cunoaşte şi ea întrupări autentice şi întrupări eşuate,aşa cum s-a întâmplat cu poezia din toate timpurile şi cum se întâmplă cu poezia de azi.Chiar dacă,uneori,criticul este un dilematic el rămâne,totuşi,un observator obiectiv. 
  
Judecăţile sunt rapide şi,în formulări fericite, criticul pune cu uşurinţă etichete,impecabil caligrafiate.Intuiţia mecanismului poetic e întodeauna tradusă în termeni pregnanţi şi sugestivi. 
  
În Conţinutul literaturii socialiste de masă criticul dă “masca” jos a unor poeţi ca :Mihai Beniuc, A.E.Baconsky, Ana Blandiana, Radu Cârneci, Dan Rotaru, Eugen Jebeleanu, care au “cântat” şi au făcut “jocul” vremurilor roşii.De aici şi concluzia că majoritatea scriitorilor care au avut funcţii importante în coordonarea culturii (redactori şefi de reviste, directori de teatre,inspectori culturali, etc.) au fost colaboratori ai regimului şi ai securităţii. 
  
Autorul volumului Destinul poeziei moderne se remarcă prin extraordinarul elan sociologic pus în scrutarea realităţii fenomenului literar românesc.Virgil Diaconu e, ca Lucian Alexiu, un voluptos al limbajului artistic,trăgând în fraze concrete nota specifică a unui fenomen literar (vezi:problema generaţiilor) a cutărui poet,nuanţând textul până la transparenţa pură a adevărului şi circumscriind cu uşurinţă genul proxim al poeziei prin analogii. 
  
Critica foiletonistă a lui Virgil Diaconu exercită o funcţie, pe care Valentin F.Mihăescu a numit-o funcţie de provocare,şi are mereu grijă să-şi împartă observaţia între respectul civilizat şi adevărul crud al subteranelor literaturii române.Scrisul său, ormă superioară de analiză, are echilibrul şi strălucirea unui analist bine temperat. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Destinul poeziei moderne / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 292, Anul I, 19 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!