CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Scriitori >  


Autor: Silvia Katz         Publicat în: Ediţia nr. 231 din 19 august 2011        Toate Articolele Autorului

DESTINE PICTATE....ÎN GALBEN !
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Constantin Tocitu 
  
Destine pictate în ... ... galben ! 
  
Silvia Kaţz Ianăşi, Dreptul la viaţă, Editura Noul Scris Românesc,2010. 
  
,, Shalom” cu parfum de trandafiri galbeni, aceste cuvinte ar putea defini cele 3 nuvele scrise de doamna Silvia Kaţz Ianăsi. Uneori dreptul la viaţă se traduce printr-o explozie de sentimente, refulări, destine reflexii ale constiiţei, metamorfozări ale Eu-lui si de ce nu printr-o simbolistică descriptivă ce face apel la fapte reale, trăite într-o lume în care dreptul la viaţă devine ceva contingent. 
  
Iubirea, unul din cele mai profunde sentimente umane este pusă la grea încercare în faţa vicisitudinilor vieţii ; decalajul dintre lumea reala si idealurile personajelor principale din cele trei nuvele se reflectă în special în stările emoţionale prin care trec toate personajele. Teama, jena, inconstienţa, furia, bucuria, altruismul, obedienţa, persuasiunea, mila 
  
oportunismul reprezinta pârghiile prin care se încearcă a se realiza un compromis între realitate si expetaţiile personajelor principale care fac apel la dreptul la o viaţă normală. 
  
Autoarea pentru a accentua expresivitatea locurilor în care se desfaşuară actiunea face apel de-a lungul celor trei nuvele la o retorică subiectiv-informaţionala nu neapărat discursivă în care factorul istoric are un rol frenator vizavi de hedonismul şi ludicul care tinde să acapareze astmosfera. 
  
Prima nuvelă-Dreptul la viaţă este un elogiu adus unei femei care în urma unei căsătorii se află departe de casă şi care încearcă prin întemeierea unei familii să ducă un trai decent, normal în mijlocul poporului evreu. Dorinţa Sofiei de a avea un copil este din pacate spulberată de un accident nefast care se petrece pe fondul luptelor dintre evrei şi arabi şi care antrenează uneori în focul evenimentelor din păcate şi vieţile unor oameni nevinovaţi care uneori plătesc preţul suprem doar pentru că trăiesc şi speră la o viaţă mai bună . 
  
Pentru a sublinia tragismul situaţiei în care se găsea Sofia în urma acestui incident nefericit vom reda cateva întrebari pe care ea şi le pune şi la care încearcă în van să găsească răspuns. 
  
- De ce pământul este invadat de atâta ură ? 
  
- De ce nu exista respectul pentru viaţă ? 
  
- De ce exista atâta răutate şi ură în lume ? 
  
- Oare lipsa de spaţiu face să curgă atâta sânge ? 
  
Dificultăţile inerente oricărei căsnicii, peste care se suprapune şocul emoţional generat de pierderea copilului o fac pe Sofia să cedeze psihic si comportamental fapt ce duce la creearea unei situaţii de criză în cadrul cuplului. Cu toate că aceasta schimbare de identitate care se petrece la nivelul cuplului poate genera acţiuni care pot duce la destrămarea cuplului în final cei doi îşi acceptă noua identitate şi de ce nu, un nou drept la viaţă! 
  
In celalalte două nuvele, autoarea ne prezintă destinul unor personaje care din diferite împrejurări se afla pe marginea prăpastiei în ceea ce priveste viaţa lor personală dar care cu toate că trec prin experienţe traumatizante reuşesc să revină la normal cu ajutorul prietenilor care le redă dreptul la viata prin oferirea celui mai sublim sentiment uman, iubirea. În cadrul acestor nuvele uneori acest sentiment intervine tardiv însă după cum ştim, iubirea nu cunoaşte bariere ontologice. 
  
Citind această carte am simţit un miros de .....galben.......mi-a amintit de Mircea Cărtărescu.......dar parcă nu a fost aşa de orbitor galbenul........oare dreptul la viaţă creează halucinatii........ 
  
SFÂRŞIT 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
DESTINE PICTATE....ÎN GALBEN ! / Silvia Katz : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 231, Anul I, 19 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Silvia Katz : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Silvia Katz
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!