CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Marina Glodici         Publicat în: Ediţia nr. 61 din 02 martie 2011        Toate Articolele Autorului

DESPRE VOLUNTARIAT
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Tot mai des auzim în societate vorbindu-se despre voluntariat. În regimul trecut această activitate filantropică se chema „muncă patriotică”. Am fost întrebată uneori cu intenţii bune, alteori cu mai puţin bune, dacă mai lucrez în mass media. Când le spuneam că fac voluntariat la anumite reviste de cultură, citeam pe unele feţe un pic de sarcasm, o uşoară ironie, o neîncredere sau chiar un dispreţ. Parcă mă întrebau tacit cum pot să fac acest lucru fără să fiu retribuită mai ales în condiţii de şomaj fără îndemnizaţie. Dar sunt o mulţime de tineri care activează ca voluntari la diferite ONG-uri şi munca lor aduce multă bucurie şi mulţumire semenilor. 
  
Îmi aduc aminte că în regimul trecut când lucram la o întreprindere de stat, stăteam acolo zece ore şi eram plătită zilnic doar opt. Erau duminici întregi pe care le petreceam la birou pentru a-mi putea finaliza încheierile lunare ori anumite situaţii urgente cerute de şefii ierarhici. Dar o făceam cu abnegaţie, dăruire şi puneam suflet în tot ceea ce făceam. Îmi iubeam colegii, şefii şi subalternii. Cu aceeaşi bucurie mergeam dimineaţa pe la şapte jumătate în redacţie şi mă întorceam seara pe la ora nouăsprezece de la vreun eveniment. Nimeni nu vedea şi munca voluntară care o completa pe cea de angajat. Altfel nu se putea. Desigur că niciodată nu era destul de bine, niciodată nu era suficient. Bani nu erau niciodată pentru cei care munceau din greu. Este o vorbă în popor: „nici bani fără muncă, dar nici muncă fără bani”. Dar există ceva mai presus de bani şi foloase materiale: satisfacţia sufletească ce atrage după sine armonia şi de ce nu chiar şi prosperitatea. 
  
Voluntariatul este aşadar o modalitate în care unii compatrioţi îşi arată generozitatea, deschiderea faţă de semenii lor dorind să fie oportuni, să mai pună o cărămidă la construcţia sau la reconstrucţia unei comunităţi a căror ziduri sunt surpate puţin câte puţin şi subtil ori prea avariate de indiferenţă, ură, interese meschine, egoism acerb. 
  
A opta pentru voluntariat înseamnă: pasiune, iubire, chemare şi dorinţă de te a dărui pe tine prin tot ce faci pentru a face pe cei din jur mai buni şi mai puţin trişti. A contribui acolo unde crezi că trebuie, ori ai convingerea interioară că îţi poţi pune în „negoţ talantul” de a câştiga mai mulţi confraţi în lupta binelui asupra răului. A face posibil ceva care din punct de vedere material nu este. A-ţi pune la încercare şi de a-ţi fortifica răbdarea perseverând în a-i ajuta pe alţii ori a fi alături de ei atunci când au nevoie. De a fi atent la nevoile celor din jur şi a le răspunde cu bunătate şi de a-ţi cheltui timpul tău pentru o cauză nobilă. Fără să aştepţi vreo răsplată, deci necondiţionat. Greu, nu-i aşa? Mai ales când tu însuţi ai nevoie să fii stimulat financiar printr-un salar. Şi totuşi să crezi cu putere că ceea ce faci este ceva ce înseamnă datorie faţă de semeni, societate şi faţă de Dumnezeu căruia îi suntem pe veci datori pentru bunătatea Lui cea mare. 
  
Eu cred că generozitatea trebuie să ne caracterizeze chiar şi atunci când suntem angajaţii vreunei firme. Munca făcută cu conştiinciozitate implică şi mult voluntariat chiar dacă în aparenţă ea este plătită. Să fi mereu la locul potrivit şi să dai tot ce e mai bun din tine pentru a contribui la binele şi interesul general este ţinta oricărui om care are conştiinţă, inimă şi nutreşte sentimentul de altruism. 
  
Şi pentru că vorbeam de fapte bune, în definitiv, aş vrea să închei cu ceea ce a spus Domnul Isus Hristos despre răsplata fiecăruia. El a subliniat că nu va rămânea nerăsplătit nici măcar gestul de a da unui însetat un pahar cu apă. Aşadar, atenţie atunci şi la faptele rele pe care le facem... deoarece şi acestea sunt contabilizate!  
  
Marina GLODICI 
  
Baia Mare 
  
2 Martie 2011 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
DESPRE VOLUNTARIAT / Marina Glodici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 61, Anul I, 02 martie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marina Glodici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marina Glodici
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!