AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Impact > Aspiratii >  Despre tineri romani-americani şi preocuparile lor
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Pasiunea ei este sa realizeze filme documentare pe YouTube!  

Nume: Priscila Matei
Domiciliul: Oraşul Surprise, statul Arizona, SUA.
Data şi locul naşterii: 18 Septembrie 1989 în Timişoara.  

Tânăra generaţie, împreună cu vâsta şi complexa gamă a problemelor cu care se confruntă, constituie o preocupare permanentă la nivel comunitar. În ciuda situaţiilor foarte diferite, tinerii români din America împărtăşesc valori, ambiţii, dar şi dificultăţi asemănătoare. Tinerii de origine română din SUA au multe lucruri interesante de spus, ei fiind primii afectaţi de ulterioarele evoluţii din domeniul economic, social şi politic. Dezechilibrele demografice, mondializarea, diversitatea culturilor, reprezintă doar câteva probleme care îi implică direct. Ei sunt cei chemaţi să stabilească noi forme ale relaţiilor sociale, noi maniere de exprimare a solidarităţii, să experimenteze diferenţele şi să iasă îmbogăţiţi spiritual din aceste experienţe. Tinerii fac dovada unei accentuate capacităţi de adaptare la un context economic, social şi politic foarte complex. Comunitatea noastră românească din SUA posedă o bază de tineri talentaţi, iar atunci când încerci să le descoperi preocupările, rămâi profund impresionat de nivelul discuţiei şi de gradul de înţelegere al lor. Priscila Matei, elevă în clasa a-12-a la un liceu din Surprise (Arizona) este doar un exemplu în acest sens. La vârsta de 17 ani are vocaţie cu totul aparte. Fiind cea mai mare dintr-o familie cu şase copii (mai are patru surori şi un frate), pe lângă responsabilităţile care i-au revenit în calitate de first born, am putea spune că excelează şi pe plan educativ şi cultural. A venit in America, împreună cu familia, în anul 1991. Primii 14 ani au locuit în Modesto, California iar din luna august, 2005 îşi au domiciliul în Surprise, un oraş nou din partea de Vest a statului Arizona. Priscila este de altfel o fire complexă. Adiacent de faptul că este fascinată de studiul biblic, fiind învăţătoare la şcoala duminicală, Priscila este preocupată să facă filme, fotografii, să compună poezii, să cânte şi să picteze. Îi place să realizeze filme documentare şi video clipuri cu muzică creştină. “Îmi place să pictez pe teme din natură, abstract şi “still life”. Prefer muzica clasică, smooth jazz, big band şi “cultural music” – mărturiseşte tânăra adolescentă. De asemenea este pasionată de istoria universală. Îi place să corespondeze cu tineri de vârsta ei pentru schimb de idei şi păreri despre diverse teme biblice. Adresa de e-mail la care răspunde în acest sens este: fatamorgana1989@yahoo.com
În privinţa proiectelor de viitor, Priscila se pregăteşte să studieze medicina. Deşi când a venit în America avea doar un an şi şapte luni şi de atunci nu a mai fost în România, Priscila vorbeşte bine limba română şi îşi doreşte ca în viitorul nu prea îndepărtat să aibă oportunitatea să-şi viziteze ţara natală. Atât pentru ea, cât şi pentru mulţi alţii care au venit aici, poate de mici copii, România reprezintă nu doar “patria mamă” dar şi o ţară unică şi surprinzător de frumoasă.  

Roxana Curpaş
Surprise, Arizona  

iulie 2007  

Referinţă Bibliografică:
Despre tineri romani-americani şi preocuparile lor / Octavian Curpaş : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 269, Anul I, 26 septembrie 2011, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Curpaş : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Curpaş
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!