CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Marina Glodici         Publicat în: Ediţia nr. 2 din 02 ianuarie 2011        Toate Articolele Autorului

Despre statutul jurnalistului maramuresean (2)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

În urmă cu vreo şase ani, o femeie înstărită şi ajunsă la senectute m-a abordat într-o manieră destul de neplăcută. Se pretindea a face parte din noua aristocraţie, dar din păcate, reprezenta, zic eu,  latura opresivă şi snoabă. S-a apropiat de mine şi m-a întrebat: „Crezi că mi-e teamă de tine că eşti ziaristă?”.  Am rămas stupefiată. De ce oare, oamenilor trebuie să le fie frică de jurnalişti?  Ei bine, nu de jurnalişti trebuie să le fie frică, ci de opinia publică. De poporul acesta care a reuşit să se unească odată pentru totdeauna într-o ţară liberă şi românească şi pe care îl caracterizează omenia şi dreptatea. 

E greu să te faci înţeles. Că destinul te-a ales să fi jurnalist şi că în această profesie, (şi nu numai) se cer mereu sacrificii. Şi vorba distinsului jurnalist Cristian Tudor Popescu, avem un „destin romantic” cu muncă multă şi bani puţini. 

De ce, eu, îţi spui, să fiu privit ca un ingrat şi un cerşetor de informaţii de persoanele care n-au citit niciodată legislaţia presei ori nici nu ştiu ce înseamnă statul de drept? Dar oare câţi conducători ştiu care este semnificaţia societăţii civile şi cât de puternică poate fi ea? 

Statul de drept are la bază respectarea integrităţii  personalităţii umane şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti. Am făcut paşi serioşi în acest sens. Dar mai avem încă de învăţat că fiecare cetăţean este important şi că toţi suntem egali în faţa legii. Asta e mai greu de practicat din cauza răsturnării sistemului de valori şi lipsa de respect faţă de lege. 

De aici se nasc unele întrebări. Cine să-i înveţe pe tineri să trăiască democratic în respectul legii şi omeniei? Cine să-i direcţioneze pe ei, pe jurnaliştii tineri că munca lor e în domeniul public şi că trebuie să informeze corect  populaţia privind administrarea banului public? Tinerii caută modele şi exemple de urmat. Şi acestea sunt tot mai greu de găsit. 

Greşeala cea mai mare este managementul defectuos. Ceea  este o regulă generală. Există criterii pentru a alege un lider, dar nu sunt respectate. Mă întreb ce fel de jurnalişti vom avea peste zece ani, dacă pe tinerii de azi îi lăsăm să-i formeze oameni cu mentalităţi dictatoriale şi lipsiţi de profesionalism. Să îi umilească şi să-i depersonalizeze. 

Am promis că voi reveni asupra respectării dreptului de proprietate care este un drept absolut. Dacă vrei să profesezi ca jurnalist şi să vezi în ce măsură se respectă drepturile cetăţenilor de către instituţiile publice s-ar putea să ai necazuri. Şi asta pentru că, la ora actuală, sunt mulţi care se bazează pe partidele politice, ori au pile, cunoştinţe şi relaţii şi ajungi să fi consternat să vezi oameni total nepregătiţi să lucreze în administraţia publică în contextul statului democratic. Şi asta ar fi cauza abuzurilor şi conduitei pline de dispreţ faţă de poporul din care face parte jurnalistul. Dar acesta e un alt subiect asupra căruia merită să ne mai oprim. 

Marina Glodici
  

Referinţă Bibliografică:
Despre statutul jurnalistului maramuresean (2) / Marina Glodici : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2, Anul I, 02 ianuarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marina Glodici : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marina Glodici
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!