CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 240 din 28 august 2011        Toate Articolele Autorului

Despre romanul Calendarul uni cerşetor
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Despre romanul CALENDARUL UNUI CERŞETOR,
     al scriitoarei reşiţene Camelia TAMAŞ
 
 - Printre scriitorii reşiţeni cunoscuţi personal se numără şi Camelia TAMAŞ. Fiind de aceeaşi vârstă cu fiica mea Amelia, relaţia noastra de prietenie este aceea ca dintre părinte şi fiică.
Camelia TAMAŞ m-a impresionat prin acea voinţă tenace de a învinge într-o, luptă acerbă cu viaţa, suferind de o boală incurabilă, Camelia nu s-a lăsat învinsă, ci a continuat să lupte demonstrand că dorinţa de viaţă este mai puternică decât orice.
După incercari poetice diverse, totuşi prima mare realizare a Cameliei TAMAŞ este volumul de povestiri; CASTELANA -1998, urmat de romanul; UN FAR LA MARGINEA GÂNDULUI - 2005. La întâlnirea personală cu Camelia şi în corespondenţa purtată îmi spunea despre proiectul unui roman despre cerşetori, care se materializează după o muncă de câţiva ani în anul de graţie 2006. Romanul  se numeşte; CALENDARUL UNUI CERŞETOR -2006, apărut la editura TIM din Reşiţa sub îngrijirea reputatului critic Gheorghe JURMA, directorul acestei edituri, dar si cu sprijinul domnului doctor inginer Sorin FRUNZAVERDE, binecunoscutul om politic reşiţean.
Camelia mi-a trimis acest roman în ajunul marii sărbători a Crăciunului, voindu-se, şi chiar fiind un dar nepreţuit de Crăciun. Primindu-l  nu am rezistat tentaţiei şi nu am făcut nici o pauză în citirea romanului, până nu am ajuns la ultimul cuvânt tipărit din volum. Din chiar primele fraze citite am fost captivat într-o lectura continua descoperind o mulţime de trăiri, evenimente care mă captivau cu fiecare pagină citită. Am asociat acest roman cu scrierile romancierului Petru DUMITRIU cuprinse în acea memorabilă; CRONICĂ DE FAMILIE, apărută în România din 1959, şi pe care am avut ocazia să o citesc până a nu fi retrasă în anul 1960.
CALENDARUL UNUI CERŞETOR, a cărui acţiune este concentrat în 8(opt) zile, adică începe într-o joi şi se termină tot joi. Cele opt  zile, sunt opt capitole în care sunt incluse trăirile unui OM, personajul principal, nedefinit ca nume până la final, dar care trece printr-o experienţă de viaţă specifică spaţiului post-decembrist din România.
Într-o etapă scurtă cu acumulări condensate de evenimente aduse din timpuri memorate din viaţa unui om, dar şi din viaţa cotidiană a unui oraş. Oamenii sunt descrişi aşa cum sunt cu defecte şi calităţi, cu bucurii şi necazuri, cu împliniri şi eşecuri. Natura este surprinsă cu meticulozitate scoţându-se în evidenţă peisaje diverse, iar vremea prin care se scurg evenimentele este descrisa cu exactitatea meteorologului.
Aceasta frumoasă realizare a scriitoarei reşiţene Camelia TAMAŞ, are atracţie la cititor, însă ediţia scurtă nu va ajunge la prea mulţi cititori, ceea ce îi va priva pe mulţi de plăcerea savurării unei lecturi deosebite.
prezentare realizată de poetul Mihai LEONTE,din Moldova Nouă.
 
Referinţă Bibliografică:
Despre romanul Calendarul uni cerşetor / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 240, Anul I, 28 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!