CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 790 din 28 februarie 2013        Toate Articolele Autorului

Despre prostie şi sărăcie ca formă manifestă, articol de Nicolae Bălaşa
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de Nicolae Bălaşa 
  
Despre 
  
sărăcie şi prostie ca formă manifestă 
  
Deşi nu am dovezi, reiau o expresie ce a fost atribuită lui Brâncuşi: ,,Când am plecat, v-am lăsat proşti şi săraci, vă găsesc şi mai săraci şi mai proşti''. Chiar dacă nu-i aparţine, oricum faptul că această expresie circulă, ţine de geniul poporului român, sau chiar al umanităţii, în general. În consecinţă, contextual, academicianul Eugen Simion şi, evident, toţi celalţi asemenea Domniei Sale, care au fost la Craiova (Nicolae Dabija, Vasile Tărâţeanu, Mihai Cimpoi, Nicolae Breban, Nicolae Georgescu), şi au participat la a XIII-a ediţie a ,,Zilelor Marin Sorescu'' ar fi putut spune asemenea: ,,v-am lăsat proşti şi săraci, atăzi, acum, vă găsesc şi mai săraci şi mai proşti''. Nu a făcut-o! În primul rând nu au venit de la Paris, ci din teritorii româneşti unde, cam tot o apă şi un pământ! În al doilea rând, cuvintele sunt grele! Pe unii, incapabil de a vedea dicolo de vârful pantofului, i-ar fi ofensat. Nicio problemă! Putem folosi sinonime, echivalenţe. Limba română permite, însă farmecul limbajului se diminuează. Pe deasupra, ne-am îngreuna chiar şi pe noi, vorbitorii limbii române, la interpretare, dar pe cei care nu o ştiu?! Înlocuirea cuvintelor într-un discurs ţine mai mult de diplomaţie. Eu am învăţat, însă, de la ai mei din neam că, atunci când vrei să dai cu barda, te duci şi iei de la locul ei barda.  
  
Revin însă la prima ediţie a ,,Zileleor Marin Sorescu'' şi amintesc faptul că ele au fost organizate tot în vremuri de sărăcie. Se ţine asta, adică sărăcia, de noi mai ceva decât râia de pielea broaştei, în condiţiile în care avem în Apuseni tot atâta aur încât ţăranii români şi-ar putea potcovi până şi caii cu potcoave din preţiosul metal. E, în conţiile acelea, nu tocmai prielnice, la prima ediţie, a venit la Craiova Eugen Simion, Grigore Vieru, Maya Simionescu, D.R. Popescu, Cătălin Ţârlea, Ioana Drăgan, o trupă de actori, de la Teatrul Notara, din Bucureşti. În prezenţa doamnei Virginia Sorescu, în sala Teatrului Naţional Marin Sorescu, s-a decernat şi premiul cu acelaşi titlu, un tablou, pictat chiar de către autorul lui ,,Iona''. După un spectacol de poezie susţinut de actorii bucureşteni, domnul Emil Boroghină, director, atunci, al naţionalului craiovea, a pus pe masa amenajată în biblioteca instituţiei, câteva fursecuri, nişte fasole bătută, suc, nişte apa... Cam ce a putut strânge în astfel de îmrejurări în care, repet, sărăcia îi stătea, aproape, oricui, în prag, gata, de intrat în casă. Evident că unii nici măcar nu au apucat să guste din puţinele bucate, iar de ajus, nici pomeneală! Într-o asemenea îmrejurare, profesorul George Sorescu mi-a propus să primiesc pe câţiva dintre oaspeţii Craiovei, la masă, la mine acasă. Mi s-a rupt sufletul că, din lipsă de spaţiu, (locuiam, şi atunci şi acum, într-un apartament cu două camere, într-un bloc, la etajul patru), nu mi-au trecut pragul şi actorii din capitală, însă m-au onorat stând în jurul mesei (una improvizată dintr-o uşă scoasă din balamale şi aşezată pe masa ce o ţineam în bucătărie. Nimeni nu s-a prins!), cei enumeraţi mai sus (Eugen Simion, Grigore Vieru, Maya Simionescu D.R. Popescu, Cătălin Ţârlea, Ioana Drăgan), la care adaug pe Tudor Nedelcea, George Sorescu, pe subsemnatul, autorul acestor rânduri, împreună cu soţia. Am schimbat vorbe, gânduri, amabilităţi, fără a face negustorie cu ele. Într-un cuvânt, ne-am simţit bine.  
  
În ziua următoare, am fost invitaţi, la prânz, de către Î.P.Sa, Nestor Vornicescu, la Mitropolie. Masa, din salonul de oaspeţi, orientată pe direcţia nord-sud, ne-a primit, pe noi, invitaţii (Eugen Simion, Grigore Vieru, Tudor Nedelcea şi eu), în partea dinspre răsărit, iar în partea dinspre vest, pe Î.P.Sa. Eram, ca şi creştini, în Postul Paştelui! Aşa că ni s-au servit la prânz multe, chiar prea multe feluri de urzici şi alte feluri de sfeclă fiartă. Totuşi, toate bune , ba chiar potrivite pentru că au diluat un păhăruţ de ţuică, servit între ele. Dacă şi acum, în 2013, noul Mitropolit ne-ar invita la o masă, pun pariu că nu am mai putea înghiţi mai nimic. Nu de alta, dar între timp, chiar şi urzicile au modificate genetic sau şi-au adaptat ţepii la noile cerinţe ale mondializării. În consecinţă, mai mănâncă urzici, dacă mai ai de unde!  
  
După 13 ani, din cei cinci care am stat, atunci, în acel salon, alături, mai suntem, în viaţă, trei. Procentual 40%! Dacă mă exclud, având în vedere că nu reprezint cine ştie ce, 50%. Prin extrapolare, la prima verere, cam aşa ar arăta şi pierderile la nivel social. Pierderile, în plan moral, dar mai ales în structura spirituală a poporului, sunt mult mai mari, dacă avem în vedere faptul că mulţi printre noi suntem un fel de morţi vii, ce umblă ca momâile, cu capul între umeri, prin lume. Nu-i mai punem la socoteală şi pe cei rău intenţionaţi, că ne apucă pandaliile! Praful se alege, dacă nu cumva s-o fi ales! Procentul celor greu de înlocuit tinde spre 100%. 
  
E, abia acum drama, chiar tragicul care începe dintr-un ,,când''. Când nu mai ai ce pune în locul celor dispăruţi, când un popor nu poate pune la loc alţii, asemenea lor, adică alţii asemenea spiritelor ce împing un popor spre a fi viu, un alt tip sărăcie! Altfel spus, când nu îţi conservi valorile şi nu promovezi altele ce apar când apar, sărăcia cu nuanţă existenţială! Iar din existenţialism, limitele. Probabil, chiar limitele disperării! În asemenea condiţii, un Dumnezeu deja în lume, prezent în Vechiul Testament, un Dumnezeu panteist, s-a întrupat OM şi ne-a reamintit, în urmă cu aproape 2000 de ani, că trebuie să fim oameni. Se pare că iar am uitat!  
  
Când sărăcia, ca nuanţă manifestă, bântuie popoare ( exemplu: corupţia are şi talie şi structură mondială, moralitatea e decadentă aproape oriunde pe faţa pământului, chiar şi la Vatican etc.), spiritele universale se răsucesc şi în cer şi în pământ. Se răsuces, cutreieră lumea şi încearcă reconştientizarea.  
  
Probabil într-o astfel de împrejurare, neliniştile lui Dante, mi-au pus în mână condeiul şi am rescris pentru români, Infernul.  
  
Finalul primei cărţi la-m semnat, totuşi, cu acest Eu-Tu, convins fiind de existenţa unei alterităţi, convins fiind de faptul că Eu sunt un Tu multiplicat, până la universalizare. Diferenţa dintre noi stă în specificitate. La nivelul specificităţii, şi sărăcia, ca formă în a fi! Un ansamblu a tot, înţelegerea! Înţelegerea, la nivelul comunicării umane, ca oameni. ...Însă cel mai greu e să fii Om! Iar până a putea fi, expresia ,,când am plecat, v-am lăsat proşti şi săraci, vă găsesc şi mai săraci şi mai proşti'' are consistenţă. Exprimă adevăr! Îndreptarea? Stă în a fi! Când omul va fi iar Om, sărăcia cu siguranţă moare! Până una, alta, însă, văicăreli şi zbatere? 
  
28 02 2013 Nicolae Bălaşa 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Despre prostie şi sărăcie ca formă manifestă, articol de Nicolae Bălaşa / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 790, Anul III, 28 februarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!