AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Paul Gheorghiu         Publicat în: Ediţia nr. 1138 din 11 februarie 2014        Toate Articolele Autorului

Despre iubire
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Ce este iubirea?  

Iată o întrebare la care cu greu putem da un răspuns cât mai precis. Deşi această întrebare este una dintre cele mai căutate întrebări pe Internet, căutare la care apelează tot mai mulţi tineri în ultimul timp, acest fapt de a căuta răspunsul pe Internet, este un lucru ce m-a amuzat foarte tare. Se pare că Internetul a devenit încet-încet, un fel de bătrânul satului care le ştie pe toate şi nimic nu i-a scăpat. Evident, anumite întrebări, prea filosofice, parcă nu-şi au rostul a fi căutate pe Internet, aşa cum ar fi greşit să ne diagnosticăm boli şi să ne tratăm căutând soluţii pe Internet. Precum în cazul bolilor, când trebuie să apelăm la serviciile unui specialist (un doctor), tot în acelaşi fel, am putea încerca să căutăm un specialist şi în cazul iubirii.  

Dar cine ar putea fi în măsură să ne răspundă cel mai bine la această întrebare? Unii vor spune că inima, alţii că sufletul, iar oamenii de ştiinţă spun că iubirea este doar un simplu proces ce îşi face apariţia în creier, sub formă de conexiuni neuronale, de modificări chimice şi energetice. Să fie oare atât de simplu? Poate că nu.  

În primul rând, iubirea este o chestiune atât de serioasă, încât nu putem da o singură definiţie. Mai bine zis, nu o putem defini corect. Cel mult, putem discuta despre ea din anumite puncte de vedere.  

Să pornim de la faptul că iubirea este un sentiment, deci aparţine în exclusivitate unei fiinţe. Limitele acestei iubiri sunt date de limitele evoluţiei spirituale a individului, precum şi de intensitatea trăirilor ce o definesc. Nu poţi spune că iubeşti soţul/soţia în acelaşi fel în care iubeşti părinţii ori copilul;precum nu poţi spune că iubeşti pisica sau câinele de companie mai mult decât rudele menţionate mai sus; avem de a face cu tipuri diferite de iubire precum şi intensităţi diferite ale acesteia. Mai interesant ar fi să aflăm ce i se întâmplă omului atunci când acesta se îndrăgosteşte rapid. Unii pomenesc de fluturi în stomac, resimţiţi de cel îndrăgostit atunci când se află în preajma persoanei iubite, dar aici, cred mai degrabă, că se referă la iubirea dintre doi tineri, atunci când iubirea se află la început şi totul are o latură un pic exagerată, sexuală, mai degrabă hormonală, aş zice.  

Dar ce se va întâmpla cu iubirea celor doi, peste douăzeci de ani? Unde vor fi zburat fluturii din stomac? Niciunde, căci nici nu au existat. După douăzeci de ani, iubirea sexuală, focul aprins, şi-a mai pierdut din intensitate, dar a căpătat o altă formă interesantă:o combinaţie de prietenie solidă - pe viaţă, chiar mai mult, o putem considera o mutaţie către un singur corp format din două jumătăţi atât de importante, încât acest corp nou creat (cuplul) poate fi considerat astfel doar atunci când va fi trecut de cea de-a doua tinereţe. Cei doi, devin un singur corp aşa cum spune şi preotul în biserică. Dar aici, noţiunea de corp, nu este una la propriu, ci la figurat, mai degrabă spiritual, sufleteşte, căci în mod normal cele două suflete ar trebui să devină unul singur. Abia acum putem vorbi despre iubirea adevarată, căci iubirea nu ar avea niciun sens dacă nu ar face joncţiunea între cele două suflete ce ar trebui să rămână unite până la sfârşit.  

Unul dintre elementele definitorii ale iubirii adevărate, este spiritul de sacrificiu. O persoană care iubeşte cu adevărat pe cineva, fie că este vorba de părinte, copil, soţ sau soţie, este gata oricând să sacrifice orice pentru cel iubit, chiar dacă acest “orice” poate însemna eventual chiar propria viaţă. De multe ori, chiar şi animalele demonstrează că deţin spiritul de sacrificiu atunci când este vorba de un membru al familiei lor. Oare, în acest caz, nu tot despre iubire să fie vorba? Când eşti gata să te sacrifici pentru cineva, nu o faci din vreo obligaţie, ci mânat de sentimentul deplin de iubire, care, de multe ori este atât de copleşitor, încât inhibă chiar şi instinctul de supravieţuire al omului, moştenire a regnului animal.  

Chiar dacă unii se sfiesc sau au reţineri să spună „te iubesc”, nu înseamnă că acestia nu sunt capabili a iubi sau că nu o fac în mod constant, prin limbajul trupului. Cuvântul <iubire> este la fel de important precum cuvântul Dumnezeu, adică nu-l putem rosti la fiecare cinci minute, în orice context, ca pe „bună ziua”.  

Unul dintre momentele în care tinerii consideră că au descoperit iubirea, este de cele mai multe ori, atunci când spun că s-au îndrăgostit la prima vedere, ori în urma unor aventuri cu vreo parteneră anume. Aici nu poate fi vorba decât despre un sentiment superficial, apărut din senin şi atât de repede, încât tot la fel de repede îşi va fi pierdut amploarea. Desigur, „aventura” poate reprezenta un element care ar putea declanşa un început de iubire pentru cuplu, dar acesta este necesar, nu şi suficient; elementul este scânteia focului, dar mai apoi, altceva trebuie să întreţină focul iubirii. Acel ceva este combustibilul, iar acesta se formează în timp, precum durează o mare perioada de timp construirea unui castel sau a unei piramide.  

Întrebând o persoană trecută de vârsta a doua, ce înseamnă iubirea, am constata faptul că alte elemente sunt luate în calcul când vine vorba de iubire:prietenie, respect, solidaritate, loialitate, spirit de sacrificiu, mentalitate identică, toate acestea fiind elemente definitorii ale cuplului până la finalul vieţii.  

Pe de altă parte, poate că iubirea este una dintre condiţiile de evoluţie a omului, eventual chiar şi ca scop al evoluţiei spirituale, dar şi în viaţa cotidiană. Poate că pe lângă celelalte lucruri pe care trebuie să le învăţăm până la finalul vieţii, este şi faptul că trebuie să învăţăm să iubim şi să respectăm, pentru a fi iubiţi şi respectaţi. Poate că iubirea adevarată este un dar pe care ar trebui să-l primim şi să-l preţuim precum sănătatea, lucruri pe care, dealtfel, le considerăm ceva normal când le avem; poate că uneori le considerăm un drept cu care ne-am născut şi nu un privilegiu dat de Dumnezeu doar unora pentru a-l preţui.  

Apoi, încă un aspect pare a fi neglijat de către oameni, de cele mai multe ori: să-ţi iubeşti aproapele ca pe tine însuţi. Deşi dictonul pare un pic exagerat şi greu de aplicat, măcar în măsura în care cuvântul <iubeşte> ar putea fi înlocuit cu <respectă>, tot am avea ceva de câştigat. Dar nici aici, oamenii nu fac eforturi în a pune acest lucru în aplicare. Chiar şi respectul este greu de acordat, atunci când orgoliul şi prostia sunt puse mereu mai presus de orice.  

Chiar dacă fiecare om percepe iubirea în mod diferit, cu intensitate şi orientare diferite, ar trebui să învăţăm lucrul poate cel mai important al vieţii: iubeşte şi vei fi iubit!  

Paul Gheorghiu.  

 

Referinţă Bibliografică:
Despre iubire / Paul Gheorghiu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1138, Anul IV, 11 februarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Paul Gheorghiu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Paul Gheorghiu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!