CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  


Autor: Mihaela Cristescu         Publicat în: Ediţia nr. 671 din 01 noiembrie 2012        Toate Articolele Autorului

DESPRE INEXISTENŢA GEOGRAFIEI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Lansarea volumului de poezie, proză şi grafică ZineWest12, Western Sydney Writers – Parramatta, 13 octombrie 2012 
  
MITUL PERSONAL 
  
Într-o lume în care dorul, ca efect constant al unei definiri fizice de necontestat la prima vedere, îşi transferă energiile creatoare într-o mai mare valorizare a fiecărui moment present, o lume în care viaţa este trăită calitativ, în defavoarea timpului şi a condiţiilor meteorologice, expresia interioară caută să descopere forme artistice autentice, în rezonanţă cu ambele emisfere de lucru, vechi şi nou, departe şi aproape, într-o relativitate permanentă a coordonatelor de latitudine şi longitudine. Căutăm, astfel, instinctiv, să dezvoltăm teoria inexistenţei geografiei, să re-facem autoritatea primordială, prin găsirea unor soluţii mitice personale la problema, mereu actuală, a emigrării. 
  
Pe un teritoriu multicultural prin definiţie, soluţiile de proiecţie artistică se oferă singure, prin validarea adevărurilor cu care ne învăluim dincolo de aparenţe, pretutindeni şi oricând, cu zâmbetul pe buze, înaintând prin căldura australiană.  
  
REGIUNEA PARRAMATTA, SYDNEY 
  
Aflată la o distanţă de douăzeci de kilometri vest de centrul Sydney-ului, înflorind pe marginile râului cu acelaşi nume, regiunea Parramatta a fost populată de către britanici începând cu anul 1788 şi este considerată deţinătoarea celei mai vechi ferme acordate coloniştilor. Elizabeth Farm a fost construită în anul 1793 de către John Macarthur, cunoscut ca fiind părintele industriei lânii în Australia, precum şi de soţia sa, Elizabeth Macarthur, leader-ul administrativ al afacerilor familiei. 
  
În ceea ce priveşte monografia locală, se recunoaşte faptul ca poporul Darug, cel care a locuit în aceasta arie geografică înaintea colonizării britanice, a denumit zona Baramada sau Burramatta (Parramatta de astăzi), denumire ce se traduce prin „începutul apelor” sau „locul în care se odihnesc ţiparii”.  
  
În prezent, Parramatta a devenit un centru comercial şi financiar important în economia New South Wales şi, ca urmare, deţine locul al doilea în axiologia districtelor de afaceri ale Australiei. 
  
Pe plan cultural, în regiunea Parramatta au loc frecvente evenimente artistice, remarcabile prin diversitatea zonelor geografice de provenienţă: de la China şi Hong Kong, până la India şi Sri Lanka, de la popoarele Arabiei, pînă la Oktoberfest-ul Germaniei. Această extraordinară confluenţă determină deopotrivă o mare libertate în înţelegerea diferitelor tradiţii, precum şi o firească dorinţă de promovare a culturii proprii fiecărui participant. 
  
PREZENŢE ROMÂNEŞTI ÎN CONTEXTUL CULTURAL AUSTRALIAN 
  
În cadrul evenimentului de lansare a publicaţiei anuale ZineWest12, Western Sydney Writers, Heritage Centre şi ZineWord, Mars Hill Cafe, Parramatta, 13 octombrie 2012, prezenţa româneasca şi-a consacrat valoarea prin poezia Loredanei Tomescu Tudor, jurnalistă, poetă şi prozatoare, autoare a recentului volum de „Versuri albe pentru zile negre”, care a avut lansarea în luna iulie a acestui an, în contextul sesiunii de lucru a „Cenaclului de seară” de la Biblioteca Naţională a României, (Editura ZIP, Bucureşti, 20 iulie 2012).  
  
Australia şi România, Sydney şi Bucureşti, două locaţii contopite prin „Cancer la sânul iubirii”: 
  
nu, nu ai cum să separi iubirea, 
  
de durere... 
  
nici de tristeţe... 
  
nici de prăpăstii... 
  
at fi ca şi cum 
  
i-ai extirpa unei femei un sân 
  
cu argumentul că aşa-i mai bine, mai frumos 
  
în fond, normal... 
  
aşezarea liniştii, cu mâinile sub cap, 
  
într-o inimă îndrăgostită, 
  
curgerea tandemului zi/noapte 
  
ca o apă la şes... 
  
...primele semne  
  
de cancer 
  
la sânul  
  
iubirii. 
  
În faţa unei audienţe pregătită pentru scrieri de limba engleză, traducerea strofelelor Loredanei Tudor Tomescu nu a avut o rezonanţă mai puţin românească – din contră, aş putea spune definitor şi paradigmatic românească – prin dimensiune valorică, muzicalitate şi ritm „Love's Breast Cancer”: 
  
No, you cannot separate 
  
love 
  
from pain 
  
nor from sorrow 
  
or disasters 
  
that would be as if you 
  
remove 
  
a woman's breast 
  
with the argument 
  
this way is better, more beautiful, 
  
in fact, just normal... 
  
when in a deeply- in-love-heart 
  
silence lays down comfortably 
  
-hands under its head- 
  
day/night duet 
  
flows 
  
like a water across a flat meadow 
  
-no rocks, no accident, no events, 
  
no short circuits anymore... 
  
...first signs of cancer 
  
in the bosom of love... 
  
Loredana devine, astfel, o personalitate care respectă şi se integrează complex în mitul individual al eroului ce se auto-descoperă permanent, prin dorinţa profundă de întelegere şi transformare a peisajului în favoarea universalului.  
  
La mii de mile depărtare de locul în care s-a născut, prin dragoste şi dăruire în promovarea culturii româneşti la Antipozi, Loredana Tudor Tomescu, Director de creaţie şi fondator al Societăţii Culturale Româno - Australiene Southern Cross Incorporated precum şi corespondent de la Sydney al Radio SBS Australia, este un continuu promotor al artelor de la gurile Dunării în faţa audienţei de altă etnie şi un neobosit luptător pentru conservarea şi perpetuarea limbii natale în cadrul comunităţii române din Australia.  
  
„Mă consider încă nenăscută” - declara Loredana cu ceva timp în urmă, exprimând modestia performanţei, în fond - „neformată, ca poetă, deocamdată dau ocol conceptului în sine de scriitor. Câte un articol pe ici-colo mă numeşte poetă, jurnalistă. Eu mă recunosc cu încredere doar în ultima ipostază, probată timp de 13 ani, la cealaltă încă simt nisip mişcător sub picioare.” 
  
Să acordam Cezarului ce este al Cezarului: versurile publicate în revista Poezia, editată la Iaşi sub patronajul Uniunii Scriitorilor din România, organizarea primei ediţii a Festivalului Internaţional „Le Printemps des Poetes”, Australia, martie 2007, precum şi seria de volume în versuri pentru copii, „Biblioteca lui Tudorel”.  
  
Dar poate cel mai important fapt, Loredana Tomescu Tudor este mamă, prietenă şi colaboratoare devotată. Pentru ea, graniţele geografice par să nu existe, dacă vorbim fie de cele interumane, fie de cele fizice. Astfel, Loredana a descoperit, înaintea fizicii cuantice contemporane, principiul deplasării la distanţă fără a folosi maşina, trenul, avionul sau telefonul: prin făurirea mentală a legăturii indisolubile a dragostei. 
  
Mihaela Cristescu 
  
Sydney, 30 octombrie 2012 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
DESPRE INEXISTENŢA GEOGRAFIEI / Mihaela Cristescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 671, Anul II, 01 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihaela Cristescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihaela Cristescu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!