CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 417 din 21 februarie 2012        Toate Articolele Autorului

Despre Costea Marinoiu nu trebuie scris la timpul trecut
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Articol de Al.Florin Ţene  
  
Despre Costea Marinoiu nu trebuie să scriem la timpul trecut 
  
Întotdeauna am scris cu plăcere despre cărţile amicilor. Cu aceleaşi sentimente am scris şi despre cele peste 20 de cărţi ale prietenului Costea Marinoiu, “starostele “ librăriilor vâlcene, care a răspuns prezent la toate evenimentele editoriale din municipiul de sub Capelă, şi nu numai. 
  
L-am cunoscut la prima şedinţă a Cenaclului “Anton Pann “, prin anii `60, din secolul trecut, (Doamne, cum se rostogoleşte timpul peste noi! ), era alături de alţi amici, Traian D. Lungu, Doru Moţoc, şi alţi creatori, iubitori de cultură din Rm.Vâlcea.  
  
Când scriu aceste rânduri, îmi aduc aminte cu nostalgie de clipele când primeam cărţi de la el, atât personal, când eram la Drăgăşani,acum peste 32 de ani, dar şi prin poştă la Cluj-Napoca. Când cu înfrigurare deschideam aceste cărţi, mai toate de istoria culturii vâlcene parcă o rază de lumină venită din ancestralul meleagurilor natale îmi lumina existenţa. Le citeam, întotdeauna, cu atenţie şi cu creionul în mână.Cărţile lui sunt dense, încărcate de date şi informaţii inedite, atât de necesare pentru a ne cunoaşte trecutul. Despre o parte din ele am scris studii pe care le-am publicat în ziarele şi revistele clujene. Era singurul mod de a-i mulţumi pentru îndelungata strădanie de a ne face cunostută istoria noastră. Scriind aceste rânduri, mi-am adus aminte de ce zicea emil Cioran: „ Când valorile pentru care luptă un neam se cristalizează într-o adevărată lume istorică, atunci acel neam s-a integrat în devenirea culturală“, fapt ce l-a făcut întreaga viaţă autorul cunoscutei cărţi “Istoria cărţii vâlcene ( sec XVII-XVIII) “, apărută în anul 1981. 
  
Din cărţile lui am învăţat că înaintaşii noştrii ne-au iubit, dovadă este sângele pe care l-au vărsat pentru libertate. Am conştientizat că suntem o ţară de oameni harnici, dar şi de răzmeriţi.Fiindcă toate triumfurile sunt morale. Am învăţat din cărţile lui Costea Marinoiu că a vieţui ca popor înseamnă a înregistra istoria, ca naţiune te înregistrează istoria. 
  
Cred că prietenul nostru etern respecta aforismul lui Constantin Noica:”E nevoie de civilizaţie în cultură. Dar întâi de cultură “. În acest sens Costea Marinoiu era nelipsit de la manifestările culturale din Rm. Vâlcea. Prin anul 2007 a fost alături de un alt harnic istoric literar Petre Petria pentru a înfiinţa filial Vâlcea a Ligi Scriitorilor Români, din conducerea căreia făcea parte. 
  
Parafrazândul pe Lucian Blaga, pot spune că Istoricul literar este un donator de sânge la spitalul cuvintelor despre trecutul sufletului neamului nostru. 
  
Despre Costea Marinoiu nu se poate vorbi la trecut, el este mereu prez 
  
ent prin cărţile pe care le-a scris. 
  
“ Omul este una dintre făpturile care se alcătuiesc cel mai încet şi care trec cel mai repede“, spunea Monseniorul Vladimir Ghika, însă “viaţa “ prietenului nostru se prelungeşte prin noi, şi mai ales prin opera sa, până la veşnicie. 
  
Al.Florin ŢENE 
  
Membru corespondent al Academiei Americană Română 
  
Preşedintele Ligi Scriitorilor Români. 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Despre Costea Marinoiu nu trebuie scris la timpul trecut / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 417, Anul II, 21 februarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!