CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Jurnal >  


Autor: Constantin Milea Sandu         Publicat în: Ediţia nr. 570 din 23 iulie 2012        Toate Articolele Autorului

Despre conştiinţa creştină, după comunism şi capitalism
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
 
Marea minune a credinţei creştine este atunci când cel bogat s-a hotărât să-l slujească pe cel sărac. Aceasta înseamnă conştiinţă creştină. Oameni buni, hotărâţi-vă cui slujiţi: bogatului Mamona sau săracului Dumnezeu care plânge ca un Copil în sufletului omului? Căci ceasul conştiinţei creştine este aproape. Sărăcia nu-i un viciu, numai mizeria e un viciu. Renunţaţi să mai trăiţi în mizerie. Dacă aveţi ochi, să vedeţi. Ori unde veţi merge în lume, veţi vedea tot mai mulţi oameni nedoriţi, neiubiţi, neîngrijiţi, respinşi de societate, complet uitaţi, complet rămaşi singuri. Aceasta este cea mai mare sărăcie a ţărilor bogate. Dovadă că, nu se mai poate locui pe o planetă dualistă, într-o Europa în care bunastarea materială pentru uni presupune o contra-valoare de 100 de euro pe lună, sau chiar mai puţin, iar pentru alţii bunastarea şi consumul excesiv de bunuri materiale presupune o cantra-valoare de 1.000.000 de euro pe lună.  
Criza este una de conştiinţă. Iar criză numită viaţă creştină a învins şi va învinge, întotdeauna, în sfârşitul istoriei celei mai mari înşelătorii umane. În lupta dintre sabie şi idee trebuie să învingă ideea. Ideea de adevăr, de dreptate şi justiţie. Adevărul şi iubirea trebuie să învingă minciuna şi ura. Dacă vom contina să trăim în minciună şi ură, vom muri cu toţii grămadă, şapte miliarde de oameni, cu viii şi cu morţii laolaltă.  
Toate păcatele acestei lumi pot fi iertate de creştinism, în afară de unul singur: păcatul împotriva conştiinţei universale. Conştiinţa creştină, personală şi universală, e o fantomă, în sensul de spirit, născută din propriile noastre inimi, care ne înspăimântă. E ceva ce nu e durere, dar doare. Nu e nici moartea, dar e ucigătoare. Ea se naşte între învingători ca să-i răzbune pe învinşi. Dintre oamenii de la zei, oamenii creştini, oamenii din oameni şi oamenii fără destin, numai aceştia din urmă se întrebă între ei: „Spune-mi pe cine să ucid?” Omul fără suflet, adică fără destin, transmite mai departe informaţia genetică replicativă şi aşa încep execuţiile, crima organizată şi războiul dintre forţele infernale şi cele cereşti, care se petrece chiar acum în sufletele, în inimile şi în conştiinţele noastre. Aveţi grijă pe cine ucideţi.  
În ultimele file ale Capitalului, Marx ne spune că în final capitalismul nu poate fi reformat sub nici o formă, poate fi doar distrus. În final vor fi prinşi integral în acest angrenaj diabolic atât pe capitalişti cât şi pe muncitori, iar ei nu pot face altceva decât îi obligă mecanismul, adică, vor provoca o deteriorare tot mai gravă a umanităţii. Partea cea mai secretă din Capital spune că, un capitalist bogat face mulţi morţi – asta era una din formulele sale secrete, întrucât Marx credea că în final vor rămâne foarte puţini capitalişti, iar cvasi-totalitatea oamenilor le va reveni rolul de victime sigure ale acestui proces diabolic, fără precedent în istorie, care acum se numeşte procesul de globalizare a lucrurilor şi de tribalizare a persoanelor într-un singur Guvern Mondial.  
Nu ar trebui să uităm nici o clipă că, de când am intrat în era nucleară, tare şi slabă, suntem prima generaţie de pământeni care stăpânim această forţă nucleară şi energie uriaşă, dar s-ar putea să fim şi ultima generaţie de pământeni. După comunism şi capitalism, a trecut vremea creştinilor schismatici de o mie de ani, când puteam împărţi lumea în bogaţi şi săraci, când puteam spune: „Lăsaţi morţii să-şi îngroape morţii. Şi daţi Cezarului ce-i al Cezarului şi lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu.” Acum, alţi morţi electrici îngroapă alţi morţi fără îngropăciune. Si un alt fel de Cezar şi de creştinism mistic se naşte acum între cer şi pământ, între Orient şi Occident, între civilizaţie şi barbarie, între vii şi morţi, între oameni şi zei, între piramidele soarelui şi celelalte obeliscuri existente în lume.  
Omenirea este pe calea de a găsi un remediu împotriva morţii. Împotriva morţii individuale şi a morţii colective. Totuşi, minuni în stiinţă, artă şi religie, fără îndoială există. Tot aşa cum există minuni în aristocraţia spiritului, a sângelui şi a banului. Trebuie doar să îndrăznim să producem o idee care să unească aceste trei mari aristocraţii într-una singură. Şi să credem că singura aristocraţie adevărată este rodul Renaşterea spirituală a valorilor culturale şi democratice, care spune Da! vieţii şi garantează viitorul. La urma urmei, religia este o funcţie a culturii universale şi funcţionează ca un sistem autonom. Iar arta este felul lui Dumnezeu de a se descoperii omului, în jocul lui cu cerul şi cu oamenii, în armonie deplină cu Cosmosul.  
Nu trebuie să ne fie frică de nimic, de orice seminţie ar veni peste noi, pentru că între cuceritori şi cuceriţi se va stabili o osmoză naturală, tot aşa cum s-a întâmplat în urmă cu aproape două mii de ani între strămoşii noştrii geto-daci şi romanii şi români-etrusci din Italia, care îşi au originea tot în spaţiul nostru carpato-danubiano-pontic. Cu poporul român se va petrece un fapt extraordinar, în viitorul apropiat: paradoxal, tocmai această tragică pierdere de oameni, de energii şi de timp, prin care trece România de 22 de ani, va constituii începutul unui nou destin pentru poporul român. Faptul acesta excepţional se va datora mai multor factori, dintre care unul va fi dat în mod sigur de vitalitatea şi puterea psihică şi biologică a românilor, şi un altul de omologia a două seminţii: atlanţii şi lemurienii. Apoi, românii sunt şi romani (după etruscii din Italia): deci suntem şi îngeri şi demoni, veghetori între două lumi diferite, pe orizontală, între Orient şi Occident, pe verticală, între „spaţiul sublunar” şi „spaţiul supralunar” de origine solară.  
Datoria vieţii noastre acum este să unim românii de pretutindeni. Să unim România cu Basarabia şi Bucovina, pentru că amândouă sunt trupuri rupte din trupul ţării mamă, fraţi şi surori. Numai împreună vom putea deveni o mare naţiune.  
Să avem curajul să spunem Da! la referendumul din 29 iulie şi vom începe o nouă viaţă. Aşa să ne ajute Dumnezeu!  
Referinţă Bibliografică:
Despre conştiinţa creştină, după comunism şi capitalism / Constantin Milea Sandu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 570, Anul II, 23 iulie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Constantin Milea Sandu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constantin Milea Sandu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!