CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  Despăre împrumutul cărţilor...
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Circuitul cărţilor în natura...oamenilor! (I) 
  
Mă bântuiau nenumărate subiecte, unul obsesiv însă nu-mi dădea pace. Ăsta îşi cerea dreptul mai abitir, pentru că prea mulţi ani îl purtasem „pe năsălie” şi îşi aştepta, acum, dreapta aşezare în cumpenire, spre a-l lămuri şi „îngropa” definitiv. Mai ales că el se „îmbuca” cu un altul, a cărui derulare a avut pe subsemnatul în rol...principal! Nu depindea numai de mine pecetluirea atât de aşteptată: prieteni, amici, cunoscuţi şi mai puţini cunoscuţi erau (şi sunt în continuare) aşteptaţi să-şi aducă „ spăşiţi ” obolul atâtor amânări în a-mi înapoia cărţile împrumutate de-a lungul anilor.  
  
Ciocli de-ar fi fost şi nu mi-ar fi prelungit (şi plâns!) răbdarea până în marginile ei cele mai crude, stăruind şi bocind asupra buchiilor cu un interes nefiresc şi aproape nepământean. Atunci când era vorba doar de amânarea „cu termen” a restituirii acestora îi scuzam - inventându-le motive care ar fi putut sta în picioare. Când cuvântul dat (angajamentul) a devenit un „foc de paie” îngrijorarea căpăta proporţiile dezamăgirii şi frustrării, neîncrederea se instala şi părerea mea despre amicii dornici de „lecturi întinse” şi „snobisme” de trimbulinzi tomnatici se schimba simţitor. Ce te făceai însă cu cei care te ocoleau de la distanţă, pentru a nu-i mai sâcăi cu neînsemnatele tale fleacuri?  
  
Mă dau exemplu „viu” al unei întâmplări al cărei obiect împrumutat n-a fost o carte ci un...patent! Un vecin de-al şcolii, meşter în lemn şi fiare oferea contracost, şcolarilor de-acum o jumate de veac, bicicleta închiriată cu ora. Era coadă mai mereu la solicitări şi luam de la gură pentru a ne satisface moftul. Cinci lei ora, patru lei pâinea, dar ce mai conta pentru noi copiii, care abia atunci lăstăream pentru a descifra lumea în care ne născusem? Să fi avut 10-11 ani, am procedat în consecinţă şi la o „căzătură” cineva a „umblat” în gentuţa cu scule, şterpelind patentul. Pe care nici măcar nu-l văzusem (o fi fost, n-o fi fost!?), proprietarul incriminându-mă fără putinţă de tăgadă.  
  
Geaba argumente lăsate cu sughiţuri, plânsete şiroaie şi păreri de rău. Ştiindu-mă „curat” n-am încercat decât varianta scuzei pentru a obţine încrederea şi absolvirea de vină a „păcătosului”. Ar fi fost culmea îndrăznelii (şi riscului asumat) să fi cerut celor de acasă să plătească contravaloarea uneltei respective, aşa că am preferat un „joc de laşitate” pe care mi l-am reproşat până de curând, când proprietarul patentului a plecat în lumea drepţilor.  
  
Carevasăzică, peste o jumătate de veac am preferat „eschiva” şi am renunţat la apropierea de un om, de la care n-aş fi avut decât de câştigat. Poate infinit mai mult decât varianta de „căuzaş inflexibill” al unei dreptăţi niciodată venite (şi făcute ca atare, de cineva!), în care mă poziţionasem cu încăpăţânare, apărându-mi umorile şi sincerităţile... Sunt sigur c-a luat cu el în pământ imaginea hoţului care am fost eu şi nu a celui adevărat. Nu cred că făptaşul şi-ar fi recunoscut gestul cu pocăinţă în chiar faţa păgubitului pe o cale a regretului sincer – pentru ca imaginea mea deteriorată de o faptă niciodată comisă să adeverească cinstea avută în cazul de faţă. 
  
Revenind la „obsesia recuperării cărţilor împrumutate” ca la o nîmpărtăşită suferinţă pe care o resimt şi acum în toate tainiţele sufletului, onestitatea şi corectitudinea legăturii dintre „bibliotecă” şi „cititori” a întârziat să se mai manifeste ca altădată... 
  
Cu tristeţe şi deloc întâmplător constat că nici unul care a rămas „debitor” micii mele comori (din care s-a „înfruptat” sporindu-şi nu doar spiritul ci şi biblioteca personală), ori mai curând gestului meu prietenesc şi generos (atât cât este de presupus că există în astfel de situaţii !) nu-mi mai vorbeşte astăzi.  
  
Au preferat o schimbare de macaz, întorsul spatelui, uitarea le-a devenit crustă pentru a-i apăra de „agresiunea” bunului simţ (atât de des invocat tot de ei, la o adică !)), au dat cinstea pe „arginţii prezentului”, simplitatea atitudinii dezinteresate pe o nici măcar presupusă experienţă dobândită prin lecturile cărţilor aflate întâmplător în posesia lor, într-un voiaj de iluminare la care au fost vremelnici abonaţi - dar peste care s-au înstăpânit în mod nevrednic, prin nedemne şi infidele adjudecări cu/şi de la sine putere... 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Despăre împrumutul cărţilor... / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 362, Anul I, 28 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!