AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Accente >  


Autor: Boris Mehr         Publicat în: Ediţia nr. 533 din 16 iunie 2012        Toate Articolele Autorului

Desnuda
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Desnuda 
  
Era unu noaptea, când don Juan a ajuns la Museo Prado. Trecuseră trei secole de când nu mai trecuse pe acolo. Morţii nu aveau ce spune, arta o luase pe căi lăturalnice. Se opri în capătul scării, se uită la propriul portret, râse sardonic. L-am auzit. Afară, gerul tăcea molcom. Eram doar eu şi iubita mea, spaniolă, vorbeam româneşte, că tot nu ne auzea nimeni. Hai să ne dezbrăcăm, propuse ea. Tablourile din jur păliră, era numai ea, albă, strălucitoare, intangibilă. Centaurii păşeau pe vârfuri.„Piatra filosofală”, şopti Desnuda. Piticul roşu trecu în fugă, ne ură iubire veşnică. Dar roşul este ucigaş, m-am gândit. Domnilor copii, veniţi şi vă înmulţiţi. Jurnalul unui bătrân nebun era deschis la pagina cincisprezece. Soarele este gol, aşa spun savanţii. Momentan, Simfonia a Cincea beethoveniană, trec maşini, cineva e lovit mortal,un câine urlă prelung, mă grăbesc spre casă, voi scrie poemul de dragoste, aşteptat. Mi-am irosit viaţa, mi-am mirosit moartea, un iz de nectar şi sulfină, mergeam pe ape-lumină, dar Domnul mi-a dat înc-o şansă, ca unui rege o Franţă, am pătruns în inima ta, iubito, un don Juanito? Ce puşlama, strigă îngerii, Lasă-i în Valea Plângerii, rostogol prin ierburi, verbul a ne iubi. Demn e cerbul. 
  
Un secret ce salvează viaţa? Zăceam în zăpadă, dimineaţa. Oare când am băut această zăpadă? Când a intrat Transatlanticu-n radă? Un uriaş pe catalige, timpul nostru. Care timp? Care e rostul?Empiric trăim, gândind imperial, Doar chipul dragostei e palid, oval. Fluturii fac un zgomot ciudat, Parcă o rudă a decedat. Poetul simte mirosul abisului La marginea scrisului Şi totuşi, mândru fiind de umilirea mea, eram un condamnat trăind cu o para, cu un poem alături, pe-o mare de minciuni, cu stropii urii-n valuri sărindu-mi în perciuni. Şi am tot mers nainte, ca Noah şi Columb, într-un târziu găsindu-mi sipetul – aur scump, acea înţelepciune cu care nu te naşti să nu fiu nici prea mândru şi să nu fiu nici laş. Cândva credeam că poeţii sunt fericiţii acestui pământ, apoi am aflat că fericirea se desparte-n silabe, ca orice cuvânt, la început scrii versuri triste, cu timpul simţi nevoie să faci schimbul celor care au murit cu surâsul pe buze, poate de aceea poeţii, ca şi nebunii se cred călăuze.  
  
BORIS MARIAN  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Desnuda / Boris Mehr : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 533, Anul II, 16 iunie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Boris Mehr : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Boris Mehr
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!