AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Scriitori >  


Autor: Costel Zăgan         Publicat în: Ediţia nr. 909 din 27 iunie 2013        Toate Articolele Autorului

DEŞERTUL DE CATIFEA (68-70)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

68. SUBIECTUL DESTINULUI  

 
Zi de zi, ceas de ceas, clipă de clipă aceeaşi obligaţie insurmontabilă: să trăieşti! Poţi să comentezi până-n pânzele albe , rezultatul va fi acelaşi : o bălăcire în sucul monoton al vieţii.  
Toţi, mormoloci ai condiţiei umane, executăm la unison aceleaşi mişcări: ne naştem, trăim şi murim. Fără niciun fel de crâcnire.  
Dacă vrei cumva să ieşi din rând, moartea te poate obliga să-ţi revizuieşti iniţiativa imediat. Şi n-ai încotro, circuli nonstop de la o extremă la alta, să nu care cumva să te calce aproapele pe bătătură . Iar aproapele la rândul său beleşte ochii cât cepele şi, ca şi tine, ţopăie prin viaţă: din lac în puţ, din puţ în lac. Sarabandă pe verticală!  
Mai ai timp să eziţi înainte de-a face următorul pas? Te va înghiţ abisul viitorului ori vei rămâne împotmolit în mlaştina trecutului!  
RĂBDARE. RĂBDARE! RĂBDARE? Însă moartea de ce n-o fi având răbdare cu noi?  
A, eşti fericit? Păi, atunci nu eşti român! Românul se defineşte prin consumul cotidian de nefericire.  
NEFERICIREA ESTE PÂINEA ROMÂNULUI.Se pare că nu avem nicio scăpare!...Poate, poate doar o grevă a foamei: O GREVĂ NAŢIONALĂ A FOAMEI!  
Poftă bună!  
 
Costel Zăgan  
 
 
 
69. Tradiţionala bâtă românească şi cucuiele tranziţiei
 
Imediat după apariţia pe piaţa ţărănească a Legii 18 a început "negustoreala cu pământul".Arabil sau nu. Ca proprietar de drept sau şi de fapt. Cu acte în regulă sau în neregulă. Cu balanţa înclinată de adevăr ori şi de justiţie. Cu vecini buni şi ne-buni. Mânuitori de cuvinte sau de ciomag.  
Oricum, Legea 18 a trezit, din somnul istoric, animalul din om.  
Aşa că, până să se dumirească Justiţia Română, ţăranii (de la ţară sau de la oraş) au început să-şi ia în stăpânire pământul.  
Bineînţeles,după ce în prealabil,i-au trasat acestuia hotarele. Noile hotare.Adică de fapt cele vechi: din moşi-strămoşi.  
Să admitem că mulţi ţărani au făcut-o corect cu bunul-simţ ce-i caracterizează în bună parte. Alţii luaţi de valul noii situaţii sociale create au dat cu oiştea în gardul proprietăţii vecinului! Producând, firesc(!),pagube. Atât în ograda respectivă ,cât şi în viaţa socială.  
Adevărul a început să devină o minge de ping-pong. Trântită, decâte ori se ivea ocazia, în capul adversarului, pardon de expresie, vecinului!  
Şi-i clar, au început să apară "cucuiele". Au! dureroase! La atingere. Crescând astfel alarmant sensibilitatea naţională. Pe cap de locuitor. Bine totuşi că durerea nu se rambursează. De la o generaţie la alta. Cucuiele însă da. Se transmit din tată-n fiu. Pe linie directă. Şi invers, când e cazul!  
Se face, în neştire, schimb de cucuie. Sloganul la modă: SĂ SPORIM PROCUCŢIA DE CUCUIE ÎN ROMÂNIA!  
Să aibă urmaşii noştri ce să vadă şi să simtă!  
Şi ,să n uităm, să-i dăm şi Europei un bobârnac: peste nas. Că prea şi l-a luat la purtare. Zău!  
P.S...."BÂTA ASTA NU-I A MEA!" (VECHI ŞLAGĂR PATRIOTIC, REMIXAT.)  
-Două,trei şi!  
-Pleosc!...Următorul!  
 
 
70. VIAŢA CA INSOMNIE A MATERIEI  
 
E a treia noapte de când somnul nu mai duce nicăieri : rămân parcă suspendat între două clipe. Pe care încerc zadarnic să le apropii.  
În momentul când vreau de oboseală să aţipesc, creierul meu devine o adevărată maşină infernală. Parcă aş avea o bombă cu ceas şi-n vis. Ori mai ales în vis.  
Ceva vrea să mă ucidă  
creierul îmi face buuum  
şi parcă îmi este gâde  
însăşi clipa de acum  
Şi nu doar insomnia mă ţine treaz, mă trezesc şi cuvintele,ori poate necuvintele materiei. Şi când nu le mai suport, le aştern pe hârtie.  
Sunt certificatele depresiilor mele morale. U-morale!  
Naiba să le ia de cuvinte că nu poţi să ştii niciodată în ce fundătură te mai bagă! Are perfectă dreptate un contemporan de-al nostru, unul imposibil!-toate cuvintele limbii române parcă au înnebunit! Sunt furioase tot timpul. Ne umplu gurile numai cu ţipete, cu urlete preistorice!  
E o scrâşnire continuă în această maşină de tocat cuvinte! Mi-e şi frică să le aştern pe hârtie, să nu cumva să se spargă sub greutatea lor asurzitoare!  
 
 
Costel Zăgan  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
DEŞERTUL DE CATIFEA (68-70) / Costel Zăgan : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 909, Anul III, 27 iunie 2013, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Costel Zăgan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Costel Zăgan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!