CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Scriitori >  


Autor: Costel Zăgan         Publicat în: Ediţia nr. 903 din 21 iunie 2013        Toate Articolele Autorului

DEŞERTUL DE CATIFEA (64-67)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
64.DACĂ VREI SĂ SCRII O POEZIE, CHEAMĂ-ŢI AVOCATUL! (4)  
 
-Fără punctuaţie!  
-O anume dramă personală îi poate facilita accesul poetului la literatură?  
-Accesul este permis oricui: depinde până unde te ridici. O dramă, un incident biografic, ştiu eu, te poate pune în centrul destinului o clipă-dar cam atât! Nu intrarea, ci rămânerea în literatură este esenţială! Dacă drama respectivă este transfigurată, da, dacă nu, nu. E fapt divers, nu literatură.  
În literatură se pătrunde şi se rămâne cu harul şi cu munca, nu cu biografia; cu toate că între artă şi biografie poate exista o determinare subtilă : asta ţinând ,poate, de un mecanism ascuns al creaţiei. Însă numai biografia singură nu înseamnă nimic: ea poate doar alimenta temeinic şi esenţial o literatură. Dintr-o lacrimă rămâne o lacrimă-dacă rămâne-, nu o poezie despre lacrimă!  
-Câteva exemplare din POEME DE PUS LA ZID au răzbătut în afară, cartea a fost semnalată de presă...Vă temeţi de confruntarea cu realitatea literară de afară?  
-Nu. De ce să mă tem? Ba chiar o doresc. Că a apărut în închisoare, că a apărut în junglă, că a fost scrisă pe tăbliţe de ardezie sau pe scoarţă de copac-cartea există, este un fapt şi sper ca...formula originală de apariţie să nu-i împiedice fireasca intrare în circuitul literar. Nu, nu mă tem.Am poezia de partea mea, realmente! E o senzaţie pe care o trăiesc aproape fizic . Prezenţa poeziei e mai puternică decât a gratiilor, pe care le fluidizează, semantic...tăcând!  
-Sunteţi foarte optimist! Eu n-am avut acest optimism în cele 13 zile cât am stat în arest...  
-Da, ştiu, pentru un articol, nu-i aşa ?  
- Da, am fost un deţinut ratat!  
 
 
65. DACĂ VREI SĂ SCRII O POEZIE, CHEAMĂ-ŢI AVOCATUL ! (5)  
 
-Optimismul acesta este providenţial : este modul meu cel mai sigur de-a face faţă inoportunităţilor ontologice, mă ajută să mă adaptez la condiţia de poet în puşcărie.  
-Aţi publicat mult în presa literară înainte de-a fi închis ; nu şi în volum.S-ar putea spune că aţi debutat după gratii!  
-Am scos acest volum acum şi aici la insistenţele domnului profesor Napoleon Turtureanu; E PĂCAT,mi-a spus, SĂ SE RISIPEASCĂ ACESTE POEZII! Nu m-am gândit niciodată, înainte , la un volum.Mi-era suficirnt să scriu. Să publici cărţi de poezie : asta este de-acum de domeniul administraţiei...poeziei- ca să zic aşa-şi eu am lăsat aceasta în sarcina posterităţii!  
În plus,realmente, n-am avut timp: serviciu, o familie grea, numeroasă, probleme care se iveau la tot pasul...plus că satul în care trăiam -şi unde mă voi întoarce -nu era cea mai bună rampă de lansare pentru un poet.  
Dar stagiul acesta în puşcărie m-a făcut să mă gândesc mai serios şi la poetul , nu numai la omul/ cetăţeanul Dio. Aici am rezistat şi pot rezista oricât numai prin poezie! În rest nu există nimic.  
Am realizat că , dacă nu sunt poet, nu sunt nimic!  
-Poeme de pus la zid ar putea fi un început.  
-Deşi circulă mai mult în puşcărie, prin forţa împrejurărilor, acest volum de poezie nu se adresează deţinuţilor, nu , nici pe departe. Dar dacă un singur deţinut va fi mişcat de poezia mea, suferinţa şi poezia mea nu vor fi fost în zadar.  
 
 
 
66.DACĂ VREI SĂ SCRII O POEZIE, CHEAMĂ-ŢI AVOCATUL ! (6)  
 
-EU NU MI-AM PROPUS, NORMAL, SĂ DEBUTEZ ÎN PUŞCĂRIE! A fost o întâmplare, poate. Sau ,poate, nu!?  
-Cât mai aveţi de stat aici?  
-Dacă voi fi eliberat condiţionat, la jumătatea pedepsei, asta se va întâmpla în primăvara anului viitor.  
-Şi ce proiecte literare aveţi pentru "după aceea" ?  
-În primul rând o selecţie riguroasă din ce-am scris în detenţie, pentru un volum "civil". Ţin să mă iau în serios ca poet!  
-Sunteţi la curent cu realitatea literară?  
-Nu, din păcate.Sunt în urmă cu un an şi două luni. Nu avem la biblioteca puşcăriei abonamente la presa literară!  
-Biblioteca şi puşcăria fac la români o asociaţie bizară.Ce înseamnă să fii bibliotecar în închisoare?  
-În primul rând mă încadrez în programul riguros al puşcăriei-acelaşi pentru toţi, de la care nu există derogări.  
În plus, duc cărţi la celule , recomand cărţi deţinuţilor, le explic: recenzii verbale. Discutăm despre cărţile citite.  
Este o bibliotecă de un bun nivel preuniversitar, însă sunt de obicei solicitate doar cărţile de aventuri, poliţiste şi de dragoste!  
Eu unul am citit, am devorat tot ce-a apărut de Cioran-păcat că nu i-am cunoscut scrierile când aveam 18 ani!-, Nietzsche, Eliade, Steinhardt, Musil...Cărţile mi le-aduce soţia!  
 
 
 
67.DACĂ VREI SĂ SCRII O POEZIE, CHEAMĂ-ŢI AVOCATUL! (7)  
 
-Da,soţia,...o problemă delicată; ştiu din propria experienţă.  
-Realmente sunt îndrăgostit: a n oară!Îi scriu zilnic nişte scrisori de a căror pasionalitate mă cutremur recitindu-le! Nu i le trimit pe toate. Adevăratele scrisori de dragoste nici nu ajung la destinaţie : ard printre rânduri!Ulterior, fragmente din aceste scrisori devin poeme.  
-Ce impact are literatura asupra cititorilor din închisoare?  
-În primul rând trebuie să ai organ pentru aşa ceva. Există şi deţinuţi care-mi solicită Platon...Aici se află şi infractori care revin, adevăraţi abonaţi ai puşcăriei: pe cei mai mulţi literatura doar îi însoţeşte, nu îi şi modifică.  
Literatura este o salvare pentru cei care au mai avut contacte culturale şi afară ,iar puşcăria este doar un accident biografic.  
Pentru unii este ,poate, un drog. Poate.  
-Nu văd, la dumneavoastră, semnul lui Cain.  
-Nici nu-l am.Anul trecut, în august, când am fost arestat,cele cinci minute cât am avut cătuşele pe mâini au făcut cât toată detenţia! Nici nu mai era nevoie să stau aici atâta timp pentru a redeveni "apt din punct de vedere social".  
Legea spune că am greşit, însă din punct de vedere uman nu cred c-am greşit: eu doar am vrut să ajut nişte oameni!  
Interviu realizat de Vlad Dracos  
 
Costel Zăgan  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
DEŞERTUL DE CATIFEA (64-67) / Costel Zăgan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 903, Anul III, 21 iunie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Costel Zăgan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Costel Zăgan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!