CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Scriitori >  


Autor: Costel Zăgan         Publicat în: Ediţia nr. 905 din 23 iunie 2013        Toate Articolele Autorului

DEŞERTUL DE CATIFEA (61-63)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

61. DACĂ VREI SĂ SCRII O POEZIE, CHEAMĂ-ŢI AVOCATUL! (1)  

 
-De ce "POEME DE PUS LA ZID"? O ingerinţă a biografiei? O concesie făcută conjuncturii?  
-S-ar putea crede că e aşa, deşi poemele nu se înscriu, la suprafaţă,paradigmei infracţionale. Am vrut să arăt că într-o lume a prostului gust , într-o lume a nimicniciei, a contingenţei, poezia este o infracţiune.  
-Dostoievski, Gyr, Crainic, Steinhardt, în temniţă fiind, au creat capodopere; este propice acest mediu creaţiei?  
-Nu ştiu dacă da sau nu.Asta ţine de individ, de capacitatea fiecăruia de a sublima realitatea, de a o valorifica artistic. Se poate întâmpla-şi se întîmplă de cele mai multe ori-ca temniţa să te inhibe complet.  
Cert este că aici poezia este o salvare. Eu unul nu pot trăi în afara poeziei. Eram în arest, unde n-aveam pix, hârtie...Nu era voie! Ceilalţi din celulă băteau în vizetă cerând fie un foc, fie o ţigară; am bătut şi eu: vă rog frumos să mă scoateţi pe hol că vreau să scriu.Ce să scrii? O poezie, vă rog; vreau să scriu o poezie!Cuuum?! O poezie!?-s-a holbat gardianul. Eşti nebun? Tu nu eşti sănătos! DACĂ VREI SĂ SCRII O POEZIE, CHEAMĂ-ŢI AVOCATUL, SĂ VINĂ PROCURORUL!...În final m-a înţeles.  
La început ceilalţi credeau că ieşirile mele "la scris" ar fi fost un pretext pentru turnătorie.Aşa că eram nevoit , la întoarcere,ca să le alung bănuielile,să le recit poezia pe care mai întâi o "scriam" în memorie!  
Le-am explicat cum stau lucrurile cu mine şi ei, fiind oameni care au văzut multe la viaţa lor,m-au înţeles!  
 
 
 
 
 
62. DACĂ VREI SĂ SCRII O POEZIE, CHEAMĂ-ŢI AVOCATUL (2)  
 
-"SINUCIDERE PRIN ÎNFLORIRE", publicată deja, a fost scrisă în aceste condiţii.  
Prin `85, Ioanid Romanescu scria la o poştă a redacţiei : "Ca să scrie, Dio trebuie bătut şi închis într-o bibliotecă!" Şi iată că soarta a ţinut seama de sugestia sa!  
-Dar puşcăria nu-i o bibliotecă. Doar dacă : fiecare om e o carte...Ce metaforă borgesiană se poate dezvolta de aici!  
-Poţi trăi prin, nu într-o metaforă. Puşcăria e ditamai puşcăria, nu o metaforă; dar eu chiar sunt închis acum într-o bibliotecă: a penitenciarului. Citesc, scriu...sunt lăsat în pace. Sunt, din acest punct de vedere, un deţinut privilegiat, recunosc.  
-Să revenim la capacităţile potenţatoare ale penitenţei.  
-Poezia umanizează şi face suportabilă această realitate de primantă. Penitenţa este o experienţă fără nicio valoare în sine dar care, asumată artistic, va însemna, poate , ceva pentru mine, ca poet. Acum lucrez şi la un mic dicţionar de puşcărie, încercând să pătrund cu atenţie în subcultura specifică acestui mediu şi să-i luminez regulile, poezia, pitorescul, sămânţa de umanitate.  
N-am scris niciun vers în jargon. În poezie nu mă atrage acest sector lexical şi apoi ce se mai poate face în acest domeniu după Villon, Arghezi, Astaloş, Paraschivescu?  
Aici creatorul mai mult subzistă decât există. Nu trebuie înţeleasă recluziunea penitenciară ca un rai pentru creator.  
Poezia doar te ajută, dacă eşti în rai: să-l "suporţi" pe Dumnezeu, dacă eşti în iad: să suporţi focul veşnic!  
 
 
 
63. DACĂ VREI SĂ SCRII O POEZIE, CHEAMĂ-ŢI AVOCATUL! (3)  
 
-Ce-a adus nou în poezia dv. această experienţă?  
-Poezia mea s-a schimbat puţin. Nietzsche spunea undeva : "Ceea ce nu mă omoară mă face mai puternic!" Pe mine, ca poet, experienţa penitenciară mă fortifică. În avalanşa contemporană de experimente, eu am o doză de conservatorism de care, până la un anumit punct , sunt mândru.  
În virtutea acestui conservatorism-înţeles ca o asumare tenace dar deloc rigidă a tradiţionalismului-continui să scriu şi-n închisoare hipersonete, din care câteva au apărut şi-n POEME DE PUS LA ZID şi-n revistele literare.  
-Ce sunt aceste ...hipersonete?  
-Hipersonetul este o formă fixă de poezie inventată de mine, un hibrid între sonet şi rondel, care pretinde maximă concentrare de idei şi virtuozitate prozodică; hipersonetul combină, în cele mai fericite cazuri, sentenţiozitatea sonetului cu euritmia, eufonia rondelului. O formă clasicizantă deci, pe care unii o consideră, pe nedrept zic eu, desuetă. Este compus din 14 versuri (trei catrene şi-un distih),în care primul vers se repetă în al doisprezecelea, al doilea în al cincilea şi al treisprezecelea, al treilea în al zecelea, al şaselea în al nouălea...  
-Oho, pare destul de complicat! Mai bine exemplificaţi!  
-Din memorie:  
Puritatea e infracţiune  
codul morse este cod penal  
ţi-aş împărtăşi iubito o minune  
cât mai sunt cu tine inegal  
 
Codul morse nu e cod penal  
eşti infracţiunea mea gingaşă  
cât mai trece mâna ca un val  
şi-ţi aprinde sânii sub cămaşă  
 
Eşti infracţiunea mea gingaşă  
ţi-aş mărturisi iubito o minune  
dar geneza e abia în faşă  
puritatea nu-i infracţiune  
 
Codul morse nu e cod penal  
să opresc poemul la semnal  
 
Costel Zăgan  
 
Referinţă Bibliografică:
DEŞERTUL DE CATIFEA (61-63) / Costel Zăgan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 905, Anul III, 23 iunie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Costel Zăgan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Costel Zăgan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!