CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  


Autor: Costel Zăgan         Publicat în: Ediţia nr. 887 din 05 iunie 2013        Toate Articolele Autorului

DEŞERTUL DE CATIFEA (53-54)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

53. DRAGOSTEA, RUG CU EFECT ÎNTÂRZIAT  

 
De trei decenii de când este căsătorit, Dio pare mai îndrăgostit decât în prima clipă. Pe-atunci, într-o noapte geroasă de ianuarie, se afla împreună cu marea iubire a vieţii sale, la mama viitoarei nănaşe. La televizor.  
Urmărind singurul film al săptămânii. O insuportabilă poveste de iubire.  
Totul a început ca de obicei ca o joacă de copii puşi pe şotii. Şi cum prima jucărie este chiar inocenţa, grenada sub acoperire a condiţiei umane, Dio şi Dana, o aruncau de la unul la celălalt, fără să-i bănuiască efectul devastator.  
De bunăcredinţă, cei doi îndrăgostiţi jucau ping-pong c-o grenadă!  
Uneori se atingeau. Fleşuri antagonice supraîncălzeau atmosfera. Cuvintele se ascundeau sub gene. Şi ochii, ochii celor doi erau larg deschişi : în tăcere. O tăcere de mii de volţi!  
O dată, o singură dată , mâna dreaptă a lui Dio a mângâiat şoldul stâng al Danei. Mângâiere imperceptibilă şi nemuritoare!  
Întregul Univers concentrat în marele bing-bang al Genezei! DUMNEZEU ÎNAINTE DE-A SE NAŞTE!  
Divinitatea pulverizată în toate ungherele necunoscutului!  
 
O,DOAMNE,ÎŢI MULŢUMESC CĂ MI-AI PERMIS SĂ-ŢI VĂD MĂREŢIA ANTERIOARĂ GENEZEI!  
 
-Regreţi ceva, Dio?  
-Da, regret Apocalipsa!


54. EU ŞI IMPOSTURA  
 
 
O durere de cap ascuţită părea că vrea să-i perforeze ţeasta: mii de luminiţe dureroase l-au ţinut treaz toată noaptea.  
Căută cu înfrigurare ceva de scris şi-şi dădu drumul la vale: în cuvinte! Cuvintele parcă asta abia aşteptau: să-l ia în primire cu tot cu insomnie.  
Pe măsură ce scria şi-n cercuri tot mai largi, durerea dispărea dincolo de orizontul nopţii. Continuă...  
IMPOSTURA NOASTRĂ CEA DE TOATE ZILELE  
TRAGEDIA NOASTRĂ COTIDIANĂ: am ajuns nişte împiedicaţi. Moral, vorbind. De trăit, vor trăi urmaşii.Aşa. Noi, deşi grăbiţi, suntem, totuşi, nişte împiedicaţi. În propriile noastre idealuri.  
Elanul nostru (social, cultural ori educaţional) ne împiedică să-l şi traducem în faptă.În practica socială,cotidiană.  
Gândim bine. Dar simţim (realitatea ori visul) prost. Între cuvinte, gânduri şi fapte s-au interpus nişte ecrane psihologice.  
SUNTEM O GENERAŢIE DE DEZ-ILUZIONAŢI.DE GRADUL TREI. Una vorbim. Alta gândim. Şi cu totul alt-ceva în-făptuim.Suntem sfâşiaţi nu numai social.Ci şi psihic.Sufleteşte.  
Se bucura de aceasta nu numai neprietenii, ci şi prinţul de culoare al acestei lumi! Credinţa a rămas undeva în urmă. Şi noi nu mai avem timp s-o aştepăm. E grav!  
Avem suflet, pentru că avem timp. Şi nu invers, vai, din păcate! Ne "îngrijim" de timp. Şi am uitat de tot că mai avem şi altceva, în afara sa (de fapt, în interesul său).  
Ne-am bucurat de declinul Apusului , şi n-am simţit propria noastră prăbuşire. Socială şi interioară. Nu mai există nici coeziune.Socială şi psihică.  
Nu mai credem nici în propriile noastre forţe. Sau slăbiciuni.Nu ne mai iubim aproapele. Dar nici pe noi înşine.  
Iubirea a dispărut. Dar nu ura, indiferenţa i-a luat locul.Asistăm la moartea aproapelui nostru îmbălsămaţi în frigul indiferenţei absolute! Nu ne mai impresionează nimic. Nici măcar cinismul celorlalţi. Sau al nostru.  
Trăim ca nişte cadavre ambulante. Comunicăm cu ceilalţi doar prin simţuri. Şi cinism. Trăim în concubinaj cu propriile noastre neveste. Fericirea o abordăm ca pe-un lucru furat. Ne este frică, pur şi simplu, să fim fericiţi! Sau trişti.  
Am tras o fugă până-n Occident şi nu ne-a plăcut. Nici Orientul nu-i mai breaz. SUNTEM RĂSTIGNIŢI ÎNTRE CELE PATRU PUNCTE CARDINALE ALE NEHOTĂTÂRII NOASTRE!  
Ne uităm la proprii noştri copii ca la nişte străini. Privim soarele şi ne întunecăm. Nu suntem bineveniţi nici în paradis, nici în infern. Purgatoriul nostru e fără capăt şi, din fericire(?),fără coadă!  
DEZILUZIA ESTE FOLOSITĂ CA ARMĂ DE NIMICIRE ÎN MASĂ. Suntem încurajaţi să ne deziluzionăm unii pe alţii.Şi ne descurcăm de minune.  
Ne privim în oglindă şi nu vedem pe nimeni. Între noi şi imaginea noastră s-a căscat o prăpastie. Un gol istoric. CINEVA VREA SĂ NE FURE DESTINUL! Propriul nostru mormânt va fi ocupat de-un intrus.  
Doamne, ajută-l!  
 
Costel Zăgan  
Referinţă Bibliografică:
DEŞERTUL DE CATIFEA (53-54) / Costel Zăgan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 887, Anul III, 05 iunie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Costel Zăgan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Costel Zăgan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!