AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Naratiune >  


Autor: Costel Zăgan         Publicat în: Ediţia nr. 860 din 09 mai 2013        Toate Articolele Autorului

DEŞERTUL DE CATIFEA (39)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

39.TRECUTUL IAR SE LASĂ AŞTEPTAT  

 

 
Soarele şi-a mutat strălucirea din ferestre pe cele cinci rânduri de mese şi de scaune: 20+20. Norii în schimb încă îşi mai caută un loc unde să-şi plaseze petele indecise pe harta Europei din spatele clasei.  
Mai multe mâini, albastre, portocalii şi roşii imploră zadarnic atingerea aproapelui. Alte trei flori echidistante împart singurătatea unui raft gol.  
Dulapul din colţul opus sobei (ultima în hibernare permanentă, indiferent de anotimp) pare burduşit cu problemele insolubile ale matematicilor superioare gimnaziale.Enigme păstrate, pentru siguranţa elevilor, sub cheie.  
În stânga, lângă ceasul care arată deja orele 12 trecute fix dormitează alene unităţi de măsură pentru volum, unităţi de măsurat pentru suprafeţe plane, unităţi de măsurat pentru lungimi, formulele ariilor, proprietăţile operaţiilor cu numere naturale, proprietăţi ale divizibilităţii în mulţimea numerelor naturale,reguli ale calcului algebric, scrierea numerelor naturale ca produs.Ş.a.m.d.  
Pe etc.,Dio l-a căutat zadarnic: fusese omis de la centru şi oricum centrul decide în continuare cât poate fi (sub)întinsă orice coardă. Mai încordată ori mai puţin încordată!  
Faţă-n faţă şi pe alt perete desigur CE CI GE GI CHE CHI,de mână şi de tipar,surâd către punct,semnul întrebării, linie de dialog, virgulă, semnul exclamării!  
Pe fiecare bancă , Limba şi literatura română, matematica şi cunoaşterea mediului se abţin cu greu să nu-şi lanseze provocările specifice unei anumite vârste.  
Şi cea mai la îndemână provocare este arta, nu-i aşa?  
 
Scăzătorul de-ţi lipseşte  
E UŞOR.HAI, SOCOTEŞTE!  
Împreună, în tăcere  
Ne gândim: tot prin scădere.  
 
Cum? N-aţi sesizat conexiunea directă ori cea inversă? Păi, nu scria unul, ieri pare-mi-se, că arta înseamnă reducţia metaforică a realităţii?  
Prin urmare, la înmulţirea operelor de artă înapoi, iar la scăderea drastică a şanselor ...înainte!  
Căci se poate: e demonstrat ştiinţific.Şi artistic! Zău!!!  
 
Costel Zăgan  
Referinţă Bibliografică:
DEŞERTUL DE CATIFEA (39) / Costel Zăgan : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 860, Anul III, 09 mai 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Costel Zăgan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Costel Zăgan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!