AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Scriitori >  


Autor: Costel Zăgan         Publicat în: Ediţia nr. 851 din 30 aprilie 2013        Toate Articolele Autorului

DEŞERTUL DE CATIFEA (32)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

32. SECURITATEA PĂZEŞTE POPORUL, BĂIETE! (1)

Prima săptămână a lui Dio la internat a fost un adevărat coşmar. Singur la părinţi,considera că totul i se cuvine: lumea întreagă existând, pentru a fi la dispoziţia sa! Servindu-l cu de toate : cu bune şi cu rele. Grig, pedagogul, i-a arătat de mai multe ori pumnul deschis.Cică atâtea holuri avea, multiplu de cinci! Aceasta a aflat din spusele unui coleg din anul patru ,ce i-a dezlegat şarada semănând mai mult a salut prietenesc.
Intrase la un liceu renumit, ATL, din Botoşani,cu media 6,70.Cu semibursă. Nu luase bursa întreagă nu atât din cauza mediei, cât mai ales datorită faptului că era singur la părinţi! Mama, ţărancă din tată -n fiu (!), iar tatăl, un amărât de tractorist!
Două avantaje în favoarea lui Dio se conturau totuşi în ochii pedagogului:
1.Primea semibursă şi
2.Avea origine socială sănătoasă! Şi...
3.I-a găsit, pe patul fără nicio cută din dormitor, un dicţionar al buneicuviinţe!
-Este al tău!?
-Da.
-Atunci se reduc holurile la jumătate. Poţi începe imediat cu ceilalţi doi.Te lămuresc ei despre ce este vorba.Aşa că... a zburat spre noul orizont interior!
-Elev Dio, te caută cineva!
Neplăcut surprins, Dio îl măsura din cap şi până-n picioare pe "baschetbalistul înalt şi slab ca o trestie de zahăr", ce-l aştepta în faţa internatului:
-Mâine,după ore te prezinţi la tov. căpitan Popescu, la camera numărul..., la securitate!
-!?!
-E din comună cu tine : ai înţeles!  

Costel Zăgan  

 

 

Referinţă Bibliografică:
DEŞERTUL DE CATIFEA (32) / Costel Zăgan : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 851, Anul III, 30 aprilie 2013, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Costel Zăgan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Costel Zăgan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!