AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Fragmente >  


Autor: Costel Zăgan         Publicat în: Ediţia nr. 1017 din 13 octombrie 2013        Toate Articolele Autorului

DEŞERTUL DE CATIFEA (101-102)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

102 ZĂPADA DE-APOI  

 
SENZAŢIA STRANIE CĂ EŞTI MEREU URMĂRIT : că te afli pe linia de ochire ce trece prin cătarea ghinionului; că nu poţi face niciun pas fără ca el să nu fie undeva consemnat, indiferent unde te-ar duce acel pas!  
Să nu poţi deschide gura , fără a nu simţi junghiul regretului : mai bine tăceam!  
Oricum, "filosofii " din jurul tău te-au şi catalogat : DOAMNELOR ŞI DOMNILOR, DIO ESTE DEJA UN OM PIERDUT! NU-L MAI CĂUTAŢI ÎN LUMEA ASTA!  
..............................................................................................................................................................................  
 
Ninge nonstop. Dio nu mai reuşeşte să menţină cărările practicabile printre nămeţii din jurul casei. Albul îngheţat potopeşte totul : locuinţele şi conştiinţa oamenilor. Impracticabile.  
Cenuşiul uman a dispărut după cortina iernii. Spectacolul zăpezii se esenţializează până la suferinţă. O suferinţă pură, de dragul suferinţei. Fără obiect şi fără subiect.  
LUMEA REDUSĂ LA INDIVID. INDIVIDUL EXTRAPOLÂNDU-ŞI NAIVITATEA PRIMORDIALĂ.  
 
Dio îşi simte tâmplele vibrând lângă umbra lui Dumnezeu. Lacrimile încep să-i curgă nu din ochi, ci din urechi: lumea îi pare un geamăt infinit.  
 
Îşi şterge cu mănuşile îngheţate sudoarea. Coşmarul alb închide universul în monotonia infinită a tăcerii primordiale.  
Taci şi îngheţi.  
 
Costel Zăgan  101.O victimă umană (!) a abuzului local al PUTERII  

 
Ca orice nenorocire, şi prezenta are nişte date exacte şi incredibile! Mandric Ghiniţa este născută la data de 6 noiembrie 1919, în comuna C., din judeţul B. Are domiciliul actual în satul T.V.,comuna A.  
Locuieşte singură.  
Singurul copil, un băiat, fiind căsătorit în judeţul G.  
Care-i... buba?  
E veche : cam de prin 1990, şi ...incurabilă!  
Astfel că, văzând că prin "tratamente" comunale nu ajunge la niciun fel de "vindecare " (rezolvare!), s-a gândit la un remediu judeţean! Zis şi făcut (?)! (Oare de ce nu-mi vine să cred, totuşi?)  
Totuşi , prin Şedinţa Civilă nr.154/7.03.1996 a Tribunalului B.i s-a dat câştig de cauză sus-numitei în litigiul avut cu Comisia Comunală A. de aplicare a Legii 18/1991, privind o suprafaţă de 1,70 ha teren arabil.  
Anterior, printr-o Hotărâre a Comisiei Judeţene de aplicare a aceleiaşi legi, i s-a recostituit acestei ţărânci din tată-n fiu, dreptul de proprietate pentru o suprafaţă de 2,40 ha de teren arabil : şi numai această suprafaţă o are cu acte în regulă acte eliberate de administraţia locală şi actuală a Comunei A., respectiv, în proprietate şi exploatare personală, ca să zic aşa!  
Restul ,până la 5 ha, adică : 2,60 ha (ciudat , nu-i aşa, restul e mai mare decât totalul în proprietate efectivă!) se află în "proprietatea" ilegală (bineînţeles!) a consăteanului (re)numitei, pre numele său creştinesc (!), Mihai B.  
Care suprafaţă de teren arabil , din 1990 şi până în prezent, a fost exploatată la sânge (ilegal, va să zică!), de mai înainte amintitul Mihai.  
Ar mai fi ceva de adăugat?  
Ştiu eu?!  
Dar bănuiesc, nu spun de ce, căci s-ar putea să doară, Primăria Comunală A. , cea mai în drept s-o facă, nu prea poate vorbi din cauză de brânză! Cică!  
Brânză având marca, aţi ghicit, Mihai B.  
O fi o marcă excelentă, de s-a aşezat o asemenea linişte pe direcţia TV-A-B . Şi retur!  
 
Costel Zăgan  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
DEŞERTUL DE CATIFEA (101-102) / Costel Zăgan : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 1017, Anul III, 13 octombrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Costel Zăgan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Costel Zăgan
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!