CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Lucrari >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 660 din 21 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

DESCOPERIREA JAPONIEI PRIN FLOAREA CĂRBUNE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

DESCOPERIREA JAPONIEI PRIN FLOAREA CĂRBUNE  


eseu de Mihai LEONTE  


Când spui Japonia te gândeşti la sintagma; Ţara Soarelui Răsare! Despre Japonia ştiam doar cât să dau răspunsuri la teme generale. Încă de prin 1966 se vorbea despre Japonia ca despre ţara renăscută din propria cenuşă. În zilele noastre aproape zilnic ne este dat să auzim de Japonia. Nu credeam că mă va interesa această ţară în mod deosebit. Iată însă că aveam să cunosc pe Internet pe cea care m-a făcut să descopăr cu adevărat Japonia. Această persoană fiind Floarea CĂRBUNE devenită reporter amator prin Japonia.
Floarea CĂRBUNE a primit un cadou binemeritat din partea fiicei sale Cristina; mai multe călătorii în Japonia. Din aceste călătorii cititorii se vor alege cu o nouă descoperire a Japoniei.
Prin simplitatea cu care scrie, ca cititor vei crede că Floarea CĂRBUNE este un novice în ale scrisului. Cititorule ai căzut într-o capcană fără să vrei! Vei fi surprins să afli că autoarea mai multor cărţi, are mai multe studii decât consideră cititorul. Că lasă impresia simplităţii, este simţul modestiei caracteristic românului provenit din mediul rural.
Prin scris spune Floarea CĂRBUNE ,,A descoperit o nouă dimensiune a vieţii” Nu o putem contrazice, fiindcă oricine va descoperi acest adevăr, căutându-l!
Aventura scrisului continuă prin aceste călătorii efectuate de Floarea CĂRBUNE în Japonia. Este un câştig imens pentru cititorul de limbă română de pe mapamond, căci fiind în această modernă epocă a internetului, mulţi cititori aflaţi în diverse puncte ale Planetei Albastre, vor redescoperi această ţară minunată care este Japonia.
Încerc să o însoţesc pe Floarea CĂRBUNE în călătoriile sale! Îmi amintesc fără să vreau de un alt român călător prin Asia, Nicolae MILESCU Spătarul (1638 - 1708 ) Descopăr că în Japonia natura este respectată cu sfinţenie. Faptul că parcurile din Tokyo sunt riguros amenajate. În Tokyo există o catedrală ortodoxă Sfântul Nicolae. Surprinzător nu-i aşa? Asta pe lângă alte lăcaşuri de cult religios creştin, precum Catedrala Învierii Domnului. Cititorul descoperă acele festivaluri dedicate fiecărui anotimp. Autoarea ne prezintă asemănări între sărbătorile japoneze şi cele româneşti, prin simplitate dar şi prin magia lor. Aflăm că la festivalul Primăverii, fasolea este ridicată la un rang superior ca aliment, dar şi ca spirit al vieţii. Japonezii consideră că tot ce este natural are o valoare magică! Un alt aliment nelipsit din la japonezi este orezul care participă activ la hrana curentă, dar şi la marile sărbători fiind nelipsit de la orice masă festivă.
Incursiunea autoarei Floarea CĂRBUNE în lumea japoneză dă naştere la observaţii fine şi utile datorate unor studii atente. Este prins în vizor istoria, învăţământul, bucătăria tradiţională şi tot ce cuprinde ciclul vieţii normale pe zile, luni, anotimpuri. Sunt expuse aspecte care vor surprinde plăcut cititorul prin exactitatea informaţiilor.
Consider că această călătoare ocazională în Ţara Soarelui Răsare poate fi desemnată cu titlul onorific de Ambasador al României, căci nu prea cred că există mulţi oameni care duc peste mări şi ţări, numele ţării noastre gratuit în lume. Nu este uşor să te străduieşti să organizezi un eveniment de lansare a unui volum românesc în Japonia. Aici fiind vorba de volumul antologic IZVOARELE VIEŢII 2009.  

Citez din prezentarea doamnei Floarea CĂRBUNE;
,, Literatura reprezintă şi ea puntea de cunoaştere între două popoare prietene. Cum în acest an - anul 2009, se împlinesc 50 de ani de prietenie româno - japoneză, m-am gândit să fac o lansare de carte în Japonia.
E vorba de antologia « Izvoarele vieţii » la care au contribuit 28 de poeţi români contemporani din ţară sau din străinătate.
Am certitudinea fermă că, poezia poate fi o uşă deschisă spre inima poporului român implicit a culturii acestuia. Peste pragul acestei uşi poate trece oricine doreşte să ne cunoască obiceiurile şi tradiţiile.  

În această zi de 22 respectiv 23 august 2009 ( ţinând cont de fusul orar), într-o ţară de la marginea lumii, Ţara Soarelui Răsare, se lansează un volum de poezii, „Izvoarele vieţii » în limba română volum antologic al poeţilor NET- işti.
În prezenţa unor distinse persoane japoneze, iubitoare de muzică de jazz şi de poezie dar şi a câtorva turişti români, deschid evenimentul cu tricolorul alături şi cu alb-roşul drapel al Japoniei, apreciind importanţa semicentenară a prieteniei dintre aceste două popoare. Este o bucurie împlinită, bucuria de a citi din versurile câtorva poeţi români ce mi-au dat girul de a-i reprezenta.
Desigur, „căpitanul” vasului a vorbit în ambele limbi, a tradus intervenţia mea cât şi a celorlalţi români şi a citit selectiv, din poeziile volumului. A încheiat prin a le mulţumi: domnului Mihai LEONTE pentru iniţiativa pionieratului în tipărirea creaţiei poeţilor români; Siminei Silviei ŞCLADAN pentru abnegaţia cu care a coordonat antologia, Adinei Cristina GHINESCU pentru copertă, cuvânt, video clip şi postere; Niculinei VIZIREANU pentru grafica deosebită, Gabrielei PETCU pentru grafica anunţului, tuturor poeţilor ce au fost alături de noi cu gândul şi inima pline de dragoste.
Volumul „Izvoarele vieţii » ne adunase să celebrăm prietenia româno - japoneză şi, cu multă bucurie, afirm că a fost un veritabil succes. A fost un eveniment artistic şi cultural de mici proporţii dar cu o largă valoare sentimentală, bilaterală.
Arborând Drapelul patriei lângă inima de român, Cristina, în calitatea sa de „căpitan”, ne-a urat: „Vânt bun la pupa ! »spre 2010 cu « Speranţele vieţii » în suflet » !
Mulţumim gazdelor, Shinya şi Cristina, pentru generozitate, cântăreţilor pentru recitaluri dar şi publicului, atât de delicat şi amabil.
Japonia de asemeni o poate numi ca CETĂŢEAN al său pentru promovarea cu atât patos şi devotament a ceea ce a scris şi sunt sigur va mai scrie despre această ţară magică, referindu-ne la Japonia.
*  

Referinţă Bibliografică:
DESCOPERIREA JAPONIEI PRIN FLOAREA CĂRBUNE / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 660, Anul II, 21 octombrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!