CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Document >  


Autor: Ioan Ciobota         Publicat în: Ediţia nr. 229 din 17 august 2011        Toate Articolele Autorului

Depresia - durerea sufletului. Unde se poate găsi eliberare şi pace?
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Intregul documentar are 9 parti.  
  
Pentru varianta completa scrieti pe www.ioanciobota.wordpress.com 
  
Documentar Depresie - Partea 1 
  
"Depresia - durerea sufletului. Unde se poate găsi eliberare şi pace?" 
  
Realizat pentru Radio Vocea Evangheliei Timişoara şi difuzat iniţial de reţeaua Radio Vocea Evangheliei. 
  
Realizator: Ioan Ciobotă 
  
************************************** 
  
Câteva gânduri despre depresie: 
  
M.O. 
  
Eram un om în perioada aceea foarte trist. Nu puteam nici să zâmbesc, nici să râd. Eram un om închis de tot. 
  
Pastor Ovidiu Bulzan: 
  
Depresia n-o să o putem trata niciodată nu pastile şi nici măcar cu terapie de grup, care este încă o dimensiune orizontală. 
  
S.M. 
  
Te simţi efectiv că n-ai nici un rost. ?ţi pui întrebarea pentru ce mai trăieşti de fapt, la urma urmei. Nu mai găseşti nici un rost pentru care să trăieşti şi atunci zici: "cel mai bine ar fi să mă sinucid". Şi mie mi-au trecut prin minte gândurile acestea. 
  
Nadia Neagoe 
  
Atunci am avut o stare în care m-am închis în mine total. N-am mai vorbit cu nimeni, uram pe toţi din jurul meu, nu mă mai interesa de nimeni. 
  
S.M. 
  
Era într-adevăr întunerec în jurul meu atunci, întunerec spiritual vorbind. Deşi era ziuă, prin minte îmi treceau nişte gânduri negre. 
  
Nadia Neagoe 
  
Nici la şcoală nu vorbeam cu nimeni. Eram desprinsă de orice şi oricine. 
  
Ovidiu Bulzan, Pastor  
  
Ieşirea din depresie se face pe verticală. 
  
Ioan Ciobotă: 
  
Depresia este cea mai răspândită boală din România. Cele mai afectate categorii de persoane sunt cele cu vârstele de la 20 la 30 de ani şi de la 45 la 55 de ani. Cu siguranţă nu putem atinge toate punctele de vedere legate de subiectul depresie. Dar sperăm ca o bună parte dintre frământările ascultătorilor noştri să-şi găsească răspuns.  
  
Ce se întâmplă în generaţia noastră? Care sunt câteva cauze ale depresiei? Care sunt efectele şi care ar putea fi posibilele soluţii pentru depresie?  
  
Pentru început Dr.Ioan Negrulescu, medic psihiatru: 
  
Lumea noastră aleargă, căutând să se împlinească, căutând să fie fericită, căutând să iasă dintr-o anume depresie pe care foarte mulţi o conştientizează, acesta este un mare adevăr. Trăim într-o lume mult mai informată decât în secolele trecute, dar această informaţie ne aduce cu sine durerea aceasta: "Nu mă împlinesc. Mă duc în seara aceasta la nu ştiu ce reuniune, mă duc la discoteca nu ştiu de unde"şi vede că l-a lăsat tot gol. Dar el tot speră să se împlinească. El tot speră să se împlinească mâine. Dar vede că astăzi este neîmplinit şi nu se va împlini niciodată. Acest "mâine"este împins în mod atât de fraudulos de Diavol, îl împinge înainte pe om, să-l facă să creadă că fericirea va fi "mâine". Până îl face pe om să închidă ochii, să-l găsească pe om cu ochii închişi, adică mort, şi omul neuit cu Dumnezeu, neîmplinit, frustrat în această viaţă, a trăit frustrat în această viaţă, a trăit într-o permanentă stare de depresie.  
  
Daniela Bălan:  
  
Am fost pregătită foarte mult pentru naştere - şi asta era un stres pentru mine, deoarece la spital se cere 100 de Euro pentru o naştere, şi eram disperată unde voi naşte pentru că nu aveam nici asigurare, mi-era frică că nu mă vor primi în spital, dar până la urmă Dumnezeu m-a ajutat şi am reuşit. 
  
M.O.: 
  
Te pui în pat şi începi să te gândeşti la anumite lucruri şi atunci normal că nu mai poţi adormi, chiar dacă ai luat un calmant, deci totuşi să nu te îngrijorezi. 
  
Dr.Ioan Negrulescu, medic psihiatru: 
  
Diavolul pe de altă parte vrea să ne ţină în această stare de permanentă depresie, să ne spună că pentru noi nu mai este iertare. Poate merge până acolo încât o idee depresivă să o facă de intensitate delirantă, mergând până acolo încât bolnavul să comită suicid. Aceasta este una dintre complicaţiile majore - suicidul. Se întâlneşte destul de frecvent la bolnavii depresivi această complicaţie de temut pentru că de îndată ce cineva a intrat pe această pârtie, aproape că nu mai are cale de ieşire.  
  
Prof. Dr. Doina Cosman, Universitatea Medicină şi Farmacie din Cluj, medic primar psihiatru, şef de secţie: 
  
Ca atare, o persoană care are un comportament dezordonat, va ajunge să aibă o serie întreagă de stresuri în viaţă. Să luăm un alcoolic de pe plaiurile româneşti. Această persoană care zilnic bea alcool va avea un comportament dezordonat la serviciu, va putea să fie chiar atenţionată persoana respectivă sau chiar dată afară. De aici o serie întreagă de consecinţe stresante. Dacă nici problemele în familie nu evoluează bine, s-ar putea să ajungă la divorţ. Şi iată că într-un an, o persoană cu alcoolism cronic, prin însăşi acest comportament ajunge să adiţioneze alte şi alte stresuri, de parcă ar fi un lanţ de evenimente negative de viaţă, de stresuri, de nenorociri. Şi calea de declanşare a depresiei este deschisă. 
  
Ioan Ciobotă: 
  
?ntr-o lume a secolului XXI, în care televizorul, internetul, radioul, presa, relaţiile, cluburile, întâlnirile, conferinţele de tot felul sunt la dispoziţia aproape a tuturor oamenilor, totuşi depresia devine problema numărul 1 din punct de vedere a suferinţelor umane. De ce credeţi că s-a ajuns la această situaţie contradictorie? 
  
Prof.Dr.Iosif Ţon, teolog, absolvent al Unversităţii Oxford din Anglia: 
  
Trebuie să ne uităm la modul în care ne-a format Dumnezeu. Dumnezeu, când ne-a conceput, ne-a conceput pentru părtăşia cu Sfânta Treime. Domnul Isus ne informează în Ioan 14: Dacă mă iubiţi şi trăiţi după poruncile Mele, voi pune în voi pe Duhul Sfânt, care va rămâne în voi, Eu voi veni şi voi locui în voi şi Eu ?l voi lua pe Tata şi vom veni şi vom locui în tine.  
  
Ceea ce ne informează Domnul Isus acolo este că omul are această formidabilă capacitate de a primi în sine pe întreagă Sfânta treime.  
  
Este un spaţiu undeva în om care-i făcut numai pentru Dumnezeu. Este un gol pe care-l poate umple numai Dumnezeu. 
  
Dr.Ioan Negrulescu, medic psihiatru: 
  
Pentru că am fost făcuţi, cum spune Sfântul Augustin - "Ne-ai făcut pentru Tine, Doamne, şi neliniştită este inima noastră până nu se odihneşte în Tine. 
  
Prof.Dr.Iosif Ţon, teolog: 
  
Acum, pentru că omul s-a despărţit de Dumnezeu, pentru că omul nu vrea să mai trăiască în această comuniune cu Dumnezeu, golul acela îl deranjează, golul acela îl face nefericit, golul acela îl face să se simtă groaznic. Şi atunci omul încearcă să-şi umple golul acela cu orice altceva - cu plăceri fizice, cu distracţii, cu absolut orice încearcă el. 
  
Astăzi, înainte de toate oamenii încearcă cu televizorul, şi unii toată ziua şi toată noaptea stau şi se uită la televizor, acum la Internet, la toate prostiile, la toate pornografiile, prin care omul vrea să-şi umple golul. 
  
Necazul este că golul acela nu se umple cu astea. Alea intră în alte părţi din om. 
  
Şi golul rămâne, şi golul rămâne, şi golul rămâne. 
  
Cântă Mihaela Oancea: 
  
"Când ajungi să-ţi fii tu însuţi o povară, 
  
Când puteri de neînţeles te-apasă greu, 
  
când pe crengi sunt numai flori de primăvară, 
  
iar din tine frunze moarte cad mereu. 
  
Inspre tainice urzeli ce se destramă, 
  
rătăceşti ca un pescar de amăgiri, 
  
N-auzi tu un glas de Tată ce te cheamă? 
  
N-auzi tu chemarea veşnicei iubiri? 
  
Intoarce-te la Domnul, 
  
aşa cum eşti, cu zdrenţe-n suflet şi poveri, 
  
întoarce-te la Domnul, 
  
un cuget nou şi-o altă inimă să-i ceri. 
  
Intoarce-te la Domnul, 
  
la piepul Lui să înţelegi cât te-a iubit, 
  
Intoarce-te la Domnul, 
  
copil preaiubit. 
  
Prof.Dr.Iosif Ţon, teolog: 
  
Şi orice-ai face, golul rămâne. Faptul că nu-mi pot umple golul, la un moment dat ajung la stările acestea depresive, la stările acestea de deznădejde, la stările acestea de totală lipsă de sens, de rost al vieţii, şi dintr-o dată nu mai am chef de nimic, nu mai am poftă de nimic. Dintr-o dată mă lasă toate puterile şi dintr-o dată nu mai pot nici să acţionez. Nu mai am nici un rost. 
  
Dr.Ioan Negrulescu, medic psihiatru: 
  
Sfântul Augustin spune pentru că am fost făcuţi pentru El, nu putem să trăim liniştiţi şi în pace cu discoteca, cu dansul, cu amanta, cu amantul, cu băutura. 
  
Nadia Neagoe a experimentat astfel de soluţii false pentru durerea sufletului: 
  
Am început să merg la discoteci, au început chiar să mă atragă discotecile. Dar de fiecare dată când plecam de acolo plângeam, nu eram mulţumită de ce făceam, de ce se întâmpla în locul acela. Nu-mi plăcea deloc şi de multe ori chiar nu pricepeam - era distracţie, era veselie? 
  
Nu ma simţeam bine, simţeam că nu sunt împlinită. Plecam acasă şi plângeam din nou, ca de obicei. 
  
Dr.Ioan Negrulescu, medic psihiatru: 
  
Am fost făcuţi, am fost structuraţi, există în structura noastră genetică loc pentru dumnezeire. Atâta vreme cât locul pentru dumnezeire nu este umplut de Dumnezeu, suferim aşa cum am suferi când pentru locul foamei, pentru instinctul foamei pe care-l avem în noi nu am da mâncare şi am suferi cumplit, am muri chiar de foame. 
  
Pentru instinctul setei şi nu am bea apă, am suferi de sete. Aşa suferim acum, pentru că nu ?l avem pe El. 
  
Atâta vreme cât Dumnezeu nu este în noi, omul suferă. Degeaba încearcă el să disimuleze, degeaba încearcă el să afişeze un zâmbet în colţul gurii, degeaba, în zadar. El este un depresiv. Am putea spune că lumea noastră aproape în totalitate este o lume bonavă. Un om fără Dumnezeu este un om bolnav. 
  
Radiana Cordoş, psiholog şi consilier creştin: 
  
Te simţi precum crezi că eşti. Crezi ceva despre viaţa ta şi în consecinţă te simţi aşa. Crezi ceva despre viitorul tău şi te vei simţi după cum crezi. Ţi-e frică de ceva din viitor, în felul respectiv te vei simţi şi vei gândi aşa toată viaţa. 
  
Nadia Neagoe: 
  
Atunci am început să nu mai suport pe nimeni, şi ura a crescut din ce în ce mai mult în mine.  
  
Dr.Ioan Negrulescu, medic psihiatru: 
  
Dar vezi că bolnavul este fără finalitate, nu mai este ceea ce a fost, vorbeşte foarte mult de vina pe care el o are vis-a-vis de colegii săi. 
  
Este dramatic să vezi într-un cabinet de psihiatrie că din nu ştiu câţi bolnavi îi ai la uşă, 80-90 % sunt bolnavi depresivi. 
  
Ioan Ciobotă: 
  
Care ar fi câteva căi false de ieşire din depresie şi câteva căi viabile de ieşire din depresie? 
  
Pastor Ovidiu Bulzan: 
  
Grele întrebări, pentru că este extrem de neplăcut să spui cuiva că singura lui şansă de a ieşi din depresie este să nu se bizuie pe el însuşi. 
  
Toate tehnicile care astăzi ne stau la dispoziţie privesc realmente cu ochi orbi la rădăcina răului, şi ar vrea să dea pentru ieşirea din depresie pilule şi terapie de grup şi vechile sloganuri: "?n tine este răspunsul, în tine este resursa, tu trebuie să hotărăşti." 
  
M.O.: 
  
Problemele îmi păreau chiar foarte grele, de realizat aproape că nici nu mă mai puteam gândi la ele. Era o oboseală foarte foarte accentuată. 
  
Pastor Ovidiu Bulzan: 
  
Problema în ceea ce priveşte viaţa este că ea este astăzi mai mult ca oricând făcută obscură în rădăcinile ei, în felul în care ne imaginăm viaţa, în "weltanschaung", în privirea de ansamblu care o avem fiecare. 
  
Diferenţa este - dacă-mi îngăduiţi o asemănare cu Bach şi Schoenberg.  
  
La Bach există diversitate cu o rezoluţie. Bach a scris enorm de mult, însă omul acesta, cu teamă de Dumnezeu, cu cunoştinţe de Dumnezeu, are o diversitate componistică absolut incredibilă. Observaţi însă că toate compoziţiile lui au o rezoluţie, au ceva care conchide. Au încă de pe vremea lui acea închidere pe dominantă, cum ne-ar spune muzicienii. 
  
La Schoenberg perspectiva de viaţă conduce la o continuă variaţiune, dar ea este întotdeauna fără rezoluţie. La Bach, la omul care se teme de Dumnezeu, la omul care-L are pe Dumnezeu, perspectiva de viaţă creştină încurajează diversitatea, dar celebrează deopotrivă "Il grand finale", pentru individ, pentru istorie, pentru eon. 
  
Nadia Neagoe: 
  
?n legătură cu ce simt acum pentru cei din jurul meu, pot să zic că inima mea este plină de dragoste şi simt numai dragoste. Pot să zic că şi pentru tatăl meu simt dragoste, pentru că este tatăl meu şi datoria mea este să îi arăt cu ce a greşit şi să-l întorc şi pe el la Domnul, să-i arăt calea cea bună, deoarece băuturile, chefurile, distracţiile şi toate astea sus în ceruri nu au nici o valoare. 
  
Pastor Ovidiu Bulzan: 
  
?n lumea modernă şi postmodernă, omul este lăsat în stihinica ciocnire a unor forţe oarbe, care dau naştere la nişte conflicte interioare, la tensiuni, la anxietate, la depresie, din care omul nu ştie cum să iasă.  
  
Şi atunci să-i spui omului care nu ştie cum să iasă că dacă se trage singur de şireturi poate să iasă din situaţia aceasta, mi se pare cinism peste depresie. Ca să ieşi din depresie, trebuie să te întorci înapoi, nu să mergi înainte. Să mergi înapoi, la locul în care ai rătăcit drumul care te ţinea aproape de Dumnezeu şi să te realipeşti de Dumnezeu. 
  
S.M.: 
  
Când mi-aduc aminte de chestiile astea, nu-mi vine să cred că am trecut pe acolo. 
  
Daniela Bălan: 
  
Banii. Deci cel mai mult banii contribuie la o depresie. Lipsurile. Alimentele, cheltuielile, banii foarte puţini, nu reuşeşti să-i împarţi. Salariul mediu pe economie este foarte mic şi mai ales când sunt 3-4 persoane pe suma asta, nu reuşeşti să te descurci. Este prea puţin, abia reuşeşti să acoperi cheltuielile, nemaipunând mâncarea şi pentru copii ce mai e nevoie. 
  
Un copil mic de exemplu, îţi trebuie pentru el lunar mulţi bani, punând pampersul şi ce mănâncă el, deoarece el nu mănâncă fasole ce mâncăm şi noi. 
  
Ioan Ciobotă: 
  
Cele mai multe curente de gândire ale lumii moderne oferă ca soluţie în cazul depresiei îndemnul: "Caută în tine însuţi". Dar de obicei omul când caută acolo se prăbuşeşte în sine însuşi, pentru că nu găseşte nimic. Care poate fi o soluţie pentru depresie? 
  
Prof.Dr.Iosif Ţon, teolog: 
  
Ideea aceasta - cunoaşte-te pe tine însuţi, ideea aceasta de a face tot timpul introspecţie şi de a coborî în tine ca să găseşti acolo resurse, este o idee total înşelătoare, pentru că în tine însuţi nu poţi găsi nimic. Tu eşti un gol. Tu ai fost făcut să te umple Dumnezeu. Tu ai fost făcut pentru trăirea aceasta în comuniune cu Sfânta Treime. Şi degeaba cauţi în tine ceva, când în tine nu este decât acest potenţial de trăire cu Dumnezeu şi împlinirea vine numai din această trăire cu Dumnezeu. 
  
M.O.: 
  
Oricine ştie că un om când ajunge într-o depresie destul de gravă, nu una din asta uşoară, atunci credinţa lui este foarte mică şi nu prea mai nădăjduieşte el foarte mult. Am apelat şi la rugaciune. 
  
Ioan Ciobotă: 
  
Ceea ce spuneaţi mă duce cu gândul la cuvinetele Domnului Isus: Dacă ochiul tău este rău, atunci tot trupul tău este plin de întunerec. 
  
Dr.Ioan Negrulescu, medic psihiatru: 
  
Dacă trupul este plin de întunerec la un om care nu are ochi pentru Dumnezeu, ce şansă are el de a se reface? 
  
Cât de mică este şansa acestuia faţă de un credincios, un credincios autentic, indiferent de cultul din care face parte. Sunt credincioşi autentici în toate cultele creştine religioase. Credincioşi reali. Şi când spun "credincioşi reali"mă gândesc la oameni care au o relaţie cu Dumnezeu, pentru că nu poţi să spui că ai o credinţă puternică în Dumnezeu dacă nu ai o cunoaştere a Lui.  
  
Dacă ai o cunoaştere a Lui, depresia care apare la un moment dat în viaţa ta, şi trebuie să o accepţi aprioric: "Depresia trebuie să apară şi în viaţa mea sau va apare şi în viaţa mea. Dar ce fac? Mă las în mâna Diavolului care mă va învinui în permanenţă şi mă va face să aţintesc privirea doar la păcatul pe care l-am făcut cândva, sau mi-aţintesc privirile al Dumnezeu, care îmi iartă păcatul şi este gata să-mi dea iarăşi bucuria mântuirii, este gata să-mi dea iarăşi puterea de a trăi." 
  
Trebuie să fim foarte atenţi unde alergăm când suntem depresivi. 
  
Ioan Ciobotă: 
  
Care ar fi câteva cauze ale depresiei? 
  
Pastor Ovidiu Bulzan: 
  
?ntr-unul dintre articolele pe care le am în faţa mea, în ziarul Adevărul, doctorul Dumitru Gheorghe, şeful clinicii de Psihiatrie de la Spitalul Militar Central din Bucureşti spunea că până în 2010 depresia va trece pe locul I pe plan mondial, înaintea cancerului şi a bolilor cardio-vasculare. Depresia a apărut pe eşichierul nostru în vremea modernă, acum vreo 2 secole, atunci când pierderea nădejdii că există o unitate a cunoaşterii şi pierderea nădejdii că există o unitate a vieţii a dus la o înţelegere fragmentară şi fragmentată a realităţii. ?n următoarele 2 secole, XIX şi XX, în mod limpede, filozofii mai întâi, artiştii mai apoi şi în final chiar şi teologii, au văzut că această fragmentare a realităţii conduce la absurditatea desăvârşită a vieţii şi la o ambiguitate axiologică absolută. 
  
M.O.: 
  
Situaţiile se datorează oboselii îndelungate, stări agitate, insomnii, stări de tristeţe care cresc şi se ajunge apoi la starea de depresie. 
  
Pastor Ovidiu Bulzan: 
  
Cum de-am ajuns la depresie? 
  
Am ajuns din pricina fragmentării, care conduce omul modern la a nu-şi mai găsi o bază axiologică dincolo de el, care să dea sens şi valoare particularului. 
  
Radiana Cordoş, psiholog: 
  
Un alt gen de cauze sunt cauzele psihologico-cognitive. O altă cauză ar fi mediul din care provine persoana cu depresie - familia, experienţele din copilărie şi aş zice în mod special deprivarea de dragoste. 
  
Ioan Ciobotă: 
  
Există şi durere sufletească? 
  
S.M.: 
  
Sigur, există. De fapt cea mai mare este durerea sufletească. Simţi că nimic nu are rost şi chestia asta se răsfrânge asupra stării tale psihice în primul rând. Mă gândeam să găsesc o modalitate ca să scap, mă gândeam că nu mai există altă soluţie decât sinuciderea şi că gândeam cum aş putea să fac lucrul acela. 
  
Ioan Ciobotă: 
  
Din ce cauză aţi ajuns în această situaţie? 
  
Daniela Bălan: 
  
Am rămas însărcinată în 5 luni fără prenatal, concubinul meu a plecat, nu ştiam exact cum mă voi descurca cu copilul, cum mă voi descurca cu naşterea, nu aveam asigurare, mai aveam un copil acasă şi am crezut că nu mă voi descurca nicicum. Nu ştiam ce să fac cu copilul, nu vroiam să-l las, să-l abandonez, nici nu vroiam să-l omor, vroiam să-l cresc, dar nu aveam posibilităţi şi nici nu ştiam cum mă voi descurca. Şi spaima asta, disperarea asta m-a adus într-o stare de depresie. 
  
Ioan Ciobotă: 
  
Care sunt avantajele sau dezavantajele căutării unor soluţii în sine însuşi sau în afară? ?n Dumnezeu, în credinţă, în Biblie, sau în alte lucruri? 
  
Prof. Dr. Doina Cosman: 
  
Eu cred că o persoană bolnavă nu se poate ajuta eficient pe sine însuşi, pentru că nu mai poate să identifice bine zonele de boală şi zonele de sănătate. Poate să confunde, poate să creadă că încă voinţa este operantă şi de fapt nu este operantă, şi ajunge repede la deznădejde, văzând că nu mai poate să apele la sursele care anterior îi confereau control de sine, productivitate, energie, entuziasm. 
  
De aceea este bine să apeleze la o altă persoană, un doctor, un psiholog, dar aceştia să fie de foarte bună calitate profesională. 
  
Pastor Ovidiu Bulzan: 
  
E ciudat însă că am învăţat să ne acceptăm finalitatea, şi totuşi continuăm să căutăm tinereţea fără bătrâneţe şi viaţa făr-de-moarte. Am învăţat să ne acceptăm moartea, şi totuşi nu putem trăi cu ea.  
  
Ieşirea din depresie se face pe veritcală. 
  
Prof. Dr. Doina Cosman: 
  
Apelul la Biblie este extraordinar de întăritor. Eu nu văd nici un dezavantaj ca o persoană, chiar şi bolnavă, să apeleze la Biblie. Sunt extrem de multe versete foarte încurajatoare. Mă gândesc acum în mod direct la Psalmul 103 sau la Psalmul 91. Sunt cuvinte puternice, care declanşează emoţii puternice, profunde, sincere. 
  
Ioan Ciobotă: 
  
Dragul nostru prieten, poate treci printr-o perioadă nefastă, poate ai ajuns la limita biologică a rezistenţei şi simţi că nu mai ai resurse. Poate eşti trist aproape toată ziua. Poate ţi-a scăzut interesul faţă de tine însuţi, poate ţi-a dispărut dorinţa de a fi împreună cu prietenii, poate simţi tendinţa să te izolezi, să trăieşti singur, să fii cât mai mult timp singur, departe de alţi oameni, pentru că vrei să poţi să plângi în voie. Poate pentru tine trecutul este anulat, s-a aşternut un praf gros peste tot ce înseamnă trecut, poate prezentul este cumplit de dureros, iar viitorul este cenuşiu, este întunecat, este sumbru. 
  
Poate te afli printre acei copii sau tineri care au de luptat împotriva problemelor psihice, probleme datorate stresului sau tensiunii din familia lor, din şcoala lor. Sau poate eşti o persoană în vârstă, o mamă sau un tată în vârstă, ai cărui copii au plecat de mult şi nu te-au mai sunat de săptămâni de zile, sau poate ai fost singur toată viaţa şi eşti singur şi acum la bătrâneţe. 
  
Atunci când copiii sau tinerii trec prin probleme psihice, părinţii sunt de cele mai multe ori pur şi simplu total depăşiţi şi nu mai ştiu ce să facă, iar pentru cel aflat în depresie viaţa devine o povară. 
  
Dragul nostru prieten, nu aştepta ca această stare a ta să se îmbunătăţească în urma intervenţiilor omeneşti. 
  
Caută scăpare la Dumnezeu, caută alinare la Dumnezeu, în Domnul Isus Cristos, prin puterea Duhului Sfânt. Cere-I lui Dumnezeu să te inunde cu Duhul Său cel Sfânt. Atunci noaptea neagră se va tranforma în lumină strălucitoare, în zorii dimineţii. Atunci Cristos va fi Domnul tău, va fi prietenul tău. Nu vei mai fi singur, nu vei mai fi trist. 
  
Cântă Mihaela Oancea: 
  
Ca-ntr-un joc, legându-ţi ochii cu năframa,  
  
Tu alergi să prinzi năluca unui vis, 
  
Dar opreşte-te prietene, ia seama, 
  
Paşii tăi se-ndreaptă-n grabă spre abis. 
  
?n zadar aştepţi năluca fericirii, 
  
?n zadar apuci cu pumnii amândoi, 
  
Vei plăti tribut dezamăgirii, 
  
Obosit, cu ochii plânşi, cu pumnii goi. 
  
?ntoarce-te la Domnul, aşa cum eşti, 
  
Cu zdrenţe-n suflet şi poveri 
  
?ntoarce-te la Domnul, cu-n cuget nou  
  
Şi-o altă inimă să-i ceri. 
  
?ntoarce-te la Domnul, 
  
La pieptul Lui să înţelegi cât te-a iubit, 
  
Crezând în jertfa-i sfântă, 
  
Vei fi-n veci fericit, 
  
?ntoarce-te la Domnul, 
  
Copil preaiubit. 
  
Sfârşitul primei părţi a Documentarului despre Depresie: 
  
"Depresia - durerea sufletului. Unde se poate găsi eliberare şi pace?" 
  
************************************** 
  
Documentar Depresie - Partea 2 
  
"Depresia - durerea sufletului. Unde se poate găsi eliberare şi pace?" 
  
Realizat pentru Radio Vocea Evangheliei Timişoara şi difuzat iniţial de reţeaua Radio Vocea Evangheliei. 
  
Realizator: Ioan Ciobotă 
  
Câteva gânduri despre depresie: 
  
Nadia Neagoe: 
  
Am început să fiu foarte rea, foarte egoistă. 
  
S.M.: 
  
Nu reuşesc să fac ordine în viaţa mea, în gânduri, în sentimente. 
  
Daniela Bălan: 
  
Tristeţe profundă, când vine cineva şi te întreabă de ce eşti trist, de ce eşti supărat, izbucneşti în plâns şi nu reuşeşti să spui  
  
despre ce este vorba. 
  
Nadia Neagoe: 
  
Când am citit aceste versete, primul gând a fost că m-am dus la tatăl meu. Ura pe care a lăsat-o în mine, m-a făcut să simt o  
  
ură foarte mare, o ură care m-a închis în mine şi m-a întunecat şi am înţeles că trebuie să-l iert aşa cum şi Isus m-a iertat pe mine. 
  
S.M.: 
  
O stare de haos, aşa percep eu depresia. Nelinişte, dezordine. 
  
Prof.Dr.Iosif Ţon, teolog, absolvent al Unversităţii Oxford din Anglia: 
  
Cel mai important lucru în existenţa pe pământ este să am comuniune cu Dumnezeu şi să-L ascult pe Dumnezeu. 
  
Ioan Ciobotă: 
  
Depresia este cea mai răspândită boală din România. Cele mai afectate categorii de persoane sunt cele cu vârstele de la 20 la 30 de ani şi de la 45 la 55 de ani. Ce se întâmplă în generaţia noastră? Care sunt câteva cauze ale depresiei? Care sunt efectele şi care ar putea fi posibilele soluţii pentru depresie?  
  
Cu siguranţă nu putem atinge toate punctele de vedere legate de subiectul depresie. Dar sperăm ca o bună parte dintre frământările cititorilor noştri să-şi găsească răspuns.  
  
M.O.: 
  
?nţeleg acum femeile. Până atunci, oricine mi-ar fi spus despre aşa ceva, nu ştiam ce este aceea depresie sau panică nici vorbă. 
  
Acum pot să înţeleg foarte mult şi chiar o perioadă lungă susţineam în rugăciune femeile care trec prin asemenea stări de depresie sau oboseală psihică îndelungată. 
  
Ioan Ciobotă: 
  
Există şi cazuri de depresie chiar printre oameni care la un moment dat în viaţă L-au cunoscut pe Dumnezeu într-un mod deosebit? 
  
Prof.Dr.Iosif Ţon, teolog: 
  
Există. Avem cazul lui Ilie, care a trăit o serie întreagă de victorii cu Dumnezeu, şi la un moment dat s-a trezit în depresie. 
  
Ioan Ciobotă: 
  
Fiecare om are nevoie de o întâlnire specială cu Dumnezeu, fără nici un fel de intermediari, în mod personal. Relaţia cu Dumnezeu este o problemă absolut personală şi privată a fiecărei persoane. Dar ce s-a întâmplat la întâlnirea pe care profetul Ilie a avut-o cu Cel Prea?nalt, cu Dumnezeul Cel Atotputernic? 
  
Prof.Dr.Iosif Ţon, teolog: 
  
S-a întâmplat că el a crezut că în momentul în care adună tot poporul şi le demonstrează că Dumnezeu e Dumnezeu, şi a făcut minunea aceea cu focul coborât din cer să consume jertfa, când Baalii n-au putut să facă aşa ceva, credinţa lui a fost că în momentul acela tot Israelul se va întoarce la Dumnezeu. 
  
Aici a fost problema lui Ilie. El credea că demonstraţia aceea îi va face pe oameni să se întoarcă la Dumnezeu. Şi nu s-a întâmplat aşa, pentru că, în general, minunile îi fac pe oameni să se uimească, să se mire, dar minunile nu fac mare lucru pentru a-i întoarce pe oameni la Dumnezeu.  
  
Poţi să faci minuni cât de spectaculare, că oamenii tot vor găsi modul de a răstălmăci şi de a explica cumva minunea, şi nu se întorc la Dumnezeu. 
  
Prof. Dr. Doina Cosman, Universitatea Medicină şi Farmacie din Cluj, medic primar psihiatru, şef de secţie: 
  
Apar semnele clinice. Apare inhibiţia, care într-un limbaj mai comun se traduce prin oboseală. Apare frica, anxietatea, apare insomnia, lipsa de chef şi apoi tot cortegiul de deznădejde, îngrijorare, neputinţă. 
  
Prof.Dr.Iosif Ţon, teolog: 
  
Aşa s-a întâmplat cu Ilie. ?n loc să fie o trezire spirituală, s-a trezit că Izabela, regina, îi spune: "Aşa cum le-ai făcut tu la preoţii lui Baal, aşa am să-ţi fac şi eu ţie." 
  
El a fost dezamăgit, a fost totalmente copleşit de zădărnicia a ceea ce a făcut şi normal că a zis: "Nu-s mai bun decât părinţii mei. Nici ei n-au realizat mare lucru în viaţă, nici eu n-am realizat, aşa că mai bine să mor." 
  
Există momente de felul acesta de dezamăgire - ai crezut ceva, ai avut un obiectiv mare şi dintr-o dată s-a prăbuşit obiectivul acela. Şi tu ai investit atât de mult acolo, te-ai investit pe tine în lucrul acela şi acum vezi că nu s-a întâmplat aşa. 
  
Ioan Ciobotă: 
  
Care ar putea fi o cale de a ieşi din depresie? 
  
Ovidiu Bulzan, pastor: 
  
O cale de a ieşi din depresie este să numeşti realitatea realitate, aşa cum o vede Dumnezeu, şi să numeşti stilul tău de viaţă aşa cum îl vede Dumnezeu. 
  
?n Statele Unite 19 milioane de americani suferă de depresie. Dintre ei, 3 milioane sunt adolescenţi. Asta pentru că în cultura viaţa noastră cultivăm un stil de viaţă în care informaţia, varietatea, diversitatea creează diversiunea. 
  
Un astfel de mix nu poate să ajungă înapoi la suprafaţă atâta vreme cât promiscuitatea, excesul, nesfârşita căutare după ceea ce lumea poate să ofere par sa ne ducă undeva. Omul nu este făcut să trăiască numai cu asta. 
  
Prof.Dr.Iosif Ţon, teolog: 
  
E interesant să vedem cum l-a tratat Dumnezeu pe Ilie atunci. ?n primul rând i-a spus - Ilie, eşti obosit. Trebuie să dormi. Eşti epuizat, trebuie să te hrăneşti. Trebuie să mănânci bine şi să dormi bine. 
  
Ia-ţi timp de odihnă şi de hrănire, pentru că întâi de toate fizicul tău este epuizat. 
  
Şi de multe ori depresia este înainte de toate datorată epuizării fizice, epuizării nervoase, epuizării psihice. 
  
Şi Dumnezeu zice - odihneşte-te, dormi, mănâncă, până te pui pe picioare din punct de vedere fizic. După aceea vino la întâlnire specială cu Mine. 
  
Şi acolo, în întâlnirea aceea specială, Dumnezeu a adus un vuiet, o furtună mare, şi a spus - uite, Eu nu sunt în furtună. 
  
A venit un foc mare şi a spus - Eu nu-s în foc. 
  
Şi a venit un susur blând şi subţire, o voce înceată - Ilie, Eu nu sunt în evenimentele acelea spectaculare. Eu altfel Mă manifest în lume. 
  
Ioan Ciobotă: 
  
Cu câtva timp în urmă, Nadia Neagoe a trecut prin depresie. 
  
- Cum îţi percepi acum viaţa, ce simţi acum pentru cei din jurul tău acum? 
  
Nadia Neagoe: 
  
Pot să zic că viaţa mea este plină de fericire, pot să zic că nu mai simt nici o dezamăgire. Tot ceea ce fac este minunat, nu mă mai simt dezamăgită. ?nainte, orice făceam, simţeam tot timpul dezamăgirea în ceea ce făceam. 
  
Acum orice fac, fac spre voia lui Dumnezeu, fac totul pentru Domnul şi mă simt împlinită şi fericită. 
  
M.O.: 
  
Cu copiii mă purtam normal, doar că mă vedeau tristă, eram foarte tristă şi aveam impresia mereu că eu nu-i iubesc. 
  
Şi nu pentru că nu-i iubeam - îi iubeam foarte mult - dar sentimentul de dragoste nu-l mai simţeam în acele momente. 
  
Ei nu simţeau, ei doar vedeau că sunt tristă, dar mie îmi era frică de stările pe care le simţeam eu şi aveam impresia că nu simt iubirea pentru ei, deşi eu, ca părinte, făceam tot ce puteam. Nu-i neglijam, dar după câtă putere şi capacitate mai aveam atunci, în momentele acelea. 
  
Ioan Ciobotă: 
  
Există mai multe metode de abordare a depresiei. Două dintre acestea ar putea fi metoda laică, apropiată a dictonului antic "Cunoaşte-te pe tine însuţi"şi metoda creştină: "Cunoaşte-L pe Dumnezeu, prin Isus Cristos."Care este legătura între cele două metode? 
  
Dr.Ioan Negrulescu, medic psihiatru: 
  
Eu sunt psihiatru creştin, şi văd lucrurile din această perspectivă, şi nu spun ca un psihiatru laic că omul trebuie să se întâlnească doar cu sine însuşi pentru a se regăsi pe sine, pentru a găsi o scară de valori adecvată şi aşa mai departe... 
  
Ioan Ciobotă: 
  
Pentru că este pericolul să se prăbuşească în sine însuşi. 
  
Dr.Ioan Negrulescu, medic psihiatru: 
  
Exact, da. Deci nu găseşti mare lucru dacă te găseşti pe tine însuţi. Deci acest aforism al lui Socrate: "Cunoaşte-te pe tine însuţi"nu a adus o cunoaştere prea profundă omenirii. Acesta a fost bun pentru lumea veche, lumea grecească, lumea din vremurile acelea. 
  
Dar, pentru noi creştinii, să spui că te cunoşti pe tine însuţi, n-ai spus prea mult lucru. Pentru că nu ajungi decât la concluzia aceasta pesimistă şi chiar profund pesimistă că de fapt nu ai nici un rost în viaţă, că te-ai găsit pe tine însuţi, dar nu-ţi găseşti un mobil, un ţel, un scop, o finalitate. 
  
Pentru că noi am fost făcuţi să ne împlinim numai prin unire cu Dumnezeu. 
  
Ovidiu Bulzan, pastor: 
  
Ieşirea la lumină nu are cum să fie făcută fără Scriptură, fără apropierea de Dumnezeu. 
  
Din pricina asta, atunci când ne întoarcem înapoi la Dumnezeu, şi numim felul nostru de viaţă "păcătos", şi păcatele noastre le înţelegem ca o exprimare a naturii noastre păcătoase, şi nu invers, atunci scăpăm de ruşine, atunci scăpăm de minciuna pe care vag am bănuit noi că o adăpostim în loc de adevăr şi atunci în sfârşit putem să ieşim la lumină. 
  
Cântă Marius Livanu: 
  
Tu Doamne eşti viaţa,  
  
Tu eşti speranţa,  
  
Tu eşti mângâierea, 
  
Când grea mi-e durerea, 
  
Tu eşti bucuria ce-alungă mânia, 
  
Tu eşti iubirea când tristă-i privirea,  
  
Comori nepătrunse din cer, Tu îmi dăruieşti 
  
?n Tine am pace, chiar dacă-i război, 
  
Tu îmi eşti lumina, chiar nopţii în toi, 
  
Tu eşti fericire şi-n vremi de necaz, 
  
Eşti cântecul dulce, de-s lacrimi pe-obraz. 
  
Radiana Cordoş, psiholog şi consilier creştin: 
  
O altă cauză ar fi o rană, cândva, în copilărie, sau n-are importanţă, oricând, care duce la amărârea ta, te amărăşti pentru chestia care ţi s-a întâmplat, pentru momentul în care ai fost rănit. 
  
De la amărăciune treci la mânie, de la mânie treci la ură şi foarte interesant, această ură, pe care n-o poţi exterioriza, o întorci înspre tine şi de fapt ea cauzează propria ta depresie. 
  
Ovidiu Bulzan, pastor: 
  
Avem atâtea falsuri în jur, avem atâtea imagini penibile, caricaturi de Dumnezeu, nu avem nevoie de încă un "dumnezeu la purtător, nu avem nevoie de încă un dumnezeu care să fie mai puţin decât Cel al Scripturilor, Cel al creaţiei, Cel al răscumpărării şi Cel al judecăţii de le urmă. 
  
Ioan Ciobotă: 
  
Una dintre implicaţiile neplăcute ale depresiei este senzaţia de a fi rămas singur. Cum poate fi abordată această situaţie? 
  
Prof.Dr. Iosif Ţon, teolog: 
  
Nu sunt niciodată singur. Pot să am dezamăgiri, pot să am răsuciri spectaculare în viaţă, când Dumnezeu îmi întoarce viaţa în altă direcţie şi eu zic: "Doamne, eu credeam că aici voi îmbătrâni", dar El zice: "Nu, atâta a fost destul. Tu du-te acum pe altă cale." 
  
Dar am învăţat că cel mai important lucru din lumea asta este să am comuniune vie cu El şi să-L ascult. 
  
Ovidiu Bulzan, pastor: 
  
Un lucru vădit încă din lagărele din Auschwitz, Birkenau şi aşa mai departe, a fost faptul că oamenii care s-au preocupat mai mult de ei înşişi decât de alţii au fost pe fundul gropilor comune, şi oamenii care au înţeles că sunt chemaţi să slujească şi să se dăruiască celor din jur au murit ultimii, după cum mărturisesc bileţele găsite în buzunarele lor. 
  
Aş vrea să vă mărturisesc că atunci când ieşim din noi înşine şi ne refocalizăm asupra Creatorului, asupra Răscumpărătorului, asupra Judecătorului şi Mântuitorului nostru, atunci ieşim în mod sigur din depresie. 
  
M.O.: 
  
Mă oboseau întrunirile, chiar şi în cadrul bisericii, nu pentru că mă obosea cine vorbea, vorbitorul sau cine cânta, ci oboseala psihică pe care o aveam acumulată în mine. Depresia are mai multe faze şi la mine era o depresie pe fond de oboseală psihică. 
  
Ioan Ciobotă: 
  
Primele momente când doamna Daniela Bălan a trecut prin depresie au fost atunci când era însărcinată cu al doilea copil, iar concubinul a părăsit-o. Dilema pe care o avea de rezolvat era să omoare copilul din pântece, prin avort, sau să-i dea voie să trăiască. Aici poate ar fi nevoie de o altă discuţie, şi anume: cine suntem noi să dăm voie să trăiască sau să ucidem prin avort un copilaş din pântece, căruia i-a dat viaţă Creatorul cerului şi la pământului, Dumnezeu ?nsuşi? 
  
Este cunoscut sindromul post-avort, care poate duce chiar şi peste ani sau zeci de ani la implicaţii cumplite pentru o femeie care a făcut unul sau mai multe avorturi. 
  
Tristeţea, deprimarea şi vinovăţia apasă greu sufletul care a trecut prin aşa ceva. Cum spunea poetul creştin Ioan Alexandru: "O femeie care a avortat este condamnată să rămână veşnic 'grea', transformându-şi pântecele în sicriul copilaşului avortat de ea."Până la depresie severă mai este un mic pas. 
  
Să ne întoarcem la problemele unei femei aflate în criza unei sarcini nedorite. 
  
Cum v-aţi descurcat până la urmă? 
  
Daniela Bălan: 
  
Am dat de Fundaţia Estera. Aici am fost sprijinită moral şi material de multe ori - hăinuţe şi alimente sau jucării sau ce s-a putut. ?ntre timp mi-am recăpătat curajul de a înainta, mi-a crescut şi burta în continuare, am născut, m-am împăcat cu concubinul meu şi după aceea am ştiut şi cum să discut şi cum să mă port cu concubinul meu, fiind învăţată la Fundaţie, ca să nu se mai ivească tot timpul certuri şi discuţii, de la sărăcie, de la lipsuri. 
  
Prof. Dr. Doina Cosman, medic psihiatru: 
  
Depresia este o realitate biologică. Ca orice altă boală, ea poate să fie deja detectată în sistemul nervos central, dintr-o lipsă de funcţiune la nivelul sinapsei, la nivelul acelei camere cu totul şi cu totul speciale, în care se produc o serie întreagă de transmisiuni de informaţie: de la creier către periferie, de la periferia corpului către creier. 
  
Prof.Dr. Iosif Ţon, teolog: 
  
Şi noi, de multe ori pornim acţiuni care credem că vor schimba lumea. Şi eu am început un Institut teologic şi l-am ridicat, am început Radio Vocea Evangheliei, am clădit o Editură - poate am crezut că fiecare din astea vor schimba faţa României. Poate am văzut că deşi au un mare rol şi un rol bun, nu sunt soluţia esenţială a lui Dumnezeu. Dumnezeu la un moment dat mi-a spus: "Lasă-le pe astea şi ocupă-te de formarea oamenilor, învaţă-i să trăiască în părtăşie cu Sfânta Treime. ?nvaţă-i pe oameni ce înseamnă unirea cu Dumnezeu şi trăirea în unire cu Dumnezeu. 
  
Ioan Ciobotă: 
  
Aş vrea să vă întreb despre depresii datorate unor cauze obiective, în afară de aceste depresii datorate păcatului. De exemplu părinţii care au rămas fără copii spre bătrâneţe, după ce le-au plecat copiii, sau oameni care au fost mult timp singuri, sau tot mai mulţi copii sau tineri au de luptat împotriva problemelor psihice datorită tensiunilor din familiile lor, datorită sărăciei, datorită problemei cu locurile de muncă; mânia, depresia, suicidul în adolescenţă nu mai sunt subiecte care aparţin doar unui anumit segment al populaţiei, ci în asemenea cazuri părinţii sunt de cele mai multe ori total depăşiţi, iar tinerii pur şi simplu nu mai ştiu ce să facă şi pentru ei viaţa devine o povară. 
  
Dr.Ioan Negrulescu, medic psihiatru: 
  
Orice psiho-traumă, în viaţa pe care noi o trăim acum, poate să genereze o depresie. Exact ce aţi spus dumneavoastră şi multe altele. Deci, orice psiho-traumă generează depresie. Depinde pe ce fond constituţional apare psiho-trauma. Sunt unii care suportă mult mai uşor şi depresia este trecătoare, de la tristeţea simplă, pasageră, până la depresia profundă, care merge până la sentimentul inutilităţii existenţiale. 
  
Sunt atâtea cauze, încât la ce aţi spus dumneavoastră se adaugă o mulţime de alte şi alte cauze. Viaţa este trepidantă şi ne face să intrăm în fiecare moment în contact cu alte şi alte segmente de realitate. Şi fiecare dintre acestea sunt frustrante - multe dintre ele. 
  
Prof.Dr. Iosif Ţon, teolog: 
  
Ceea ce am învăţat eu şi mă fereşte de orice depresie, este că în primul rând când sunt obosit fizic, trebuie să rup imediat cu toate şi să mă duc undeva unde sunt singur, unde pot dormi câteva zile, unde mă pot hrăni şi după aceea să mă hrănesc şi mă repun pe picioare şi apoi în linişte ascult ce-mi spune Dumnezeu. 
  
Şi am o nouă întâlnire cu Dumnezeu, acolo în susurul acela blând şi subţire. 
  
M.O.: 
  
Era o anumită perioadă când era ca un impuls şi spuneam: "Acum gata, Dumnezeu mă va vindeca, mă va ajuta". Dar timpul trecea şi lucrurile rămâneau aşa. 
  
Prof.Dr. Iosif Ţon, teolog: 
  
Şi dacă El vrea să-mi schimbe direcţia în viaţă, spun: "Bine Doamne, mă duc pe noua direcţie!". 
  
Pentru că CEL MAI IMPORTANT LUCRU în existenţa pe pământ este să am comuniune cu Dumnezeu şi să-L ascult pe Dumnezeu. 
  
Când am astea, am împlinire, am fericire, am satisfacţie, am viaţă plenară, am tot ce-mi trebuie, pentru că am lucrul pentru care am fost făcut: comuniunea cu Sfânta Treime. 
  
M.O.: 
  
Depresia de multe ori se crede că este doar la nivel psihic şi emoţional, dar de fapt ea se accentuează şi durează mai mult timp, slăbeşte sistemul nervos şi se simte destul de puternic o durere în spate destul de acută, care nu te lasă nici să poţi dormi. 
  
Sistemul nervos era oricum destul de slab, imunitatea scăzută şi lipsa poftei de mâncare sau - mai târziu - harul de a mânca mult, mult. 
  
Ioan Ciobotă: 
  
Am întrebat-o pe Nadia Neagoe ce îşi aminteşte din perioada când a trecut prin depresie. 
  
Nadia Neagoe: 
  
Dacă ar fi să compar între atunci - vremea când eram disperată, nu ştiam unde să alerg, nu ştiam unde să fug ca să simt dragoste, să simt că am pe cineva lângă mine, şi să compar cu acum, când mă simt împlinită şi simt că orice s-ar întâmpla, este cineva lângă mine. 
  
Pot să zic că a fost o perioadă foarte grea pentru mine. N-am crezut că o să trec vreodată peste asta.  
  
Chiar şi după ce L-am cunoscut pe Dumnezeu şi L-am primit în inima mea ca Domn şi Mântuitor, îmi părea aşa de greu să pot să iert şi să încep o nouă viaţa aşa cum vrea El. Mă gândeam: "Doamne, dar cum aş putea eu să încep dintr-o dată o altă viaţă, când inima mea este plină de răutate?"Recunoşteam că sunt rea şi că am o inimă murdară, şi-mi era foarte greu să încep o viaţă aşa cum vrea El, dar Domnul a spus că niciodată n-o să vă las. Asta m-a întărit pe mine foarte mult, când am citit din Biblie versetul acela: "Niciodată n-o să vă las". 
  
Cântă Marius Livanu: 
  
?n Tine-i odihnă, când sufletul frânt, 
  
Se-apleacă-n tăcerea de rece mormânt, 
  
?n Tine-i puterea, când Duhul zdrobit, 
  
Te-aşteaptă-n suspine, 
  
De patimi robit. 
  
Ioan Ciobotă: 
  
O statistică spune că 19 milioane de americani suferă de depresie. Dintre aceştia 3 milioane sunt tineri, iar ce au comun toţi aceşti 3 milioane de tineri care suferă de depresie este o viaţă dinainte de căsătorie, trăită în promiscuitate, în păcat, în sex premarital şi în îndepărtare de Dumnezeu. 
  
?n ce măsură aceste păcate rămân şi continuă sau la un moment dat explodează în mintea omului, chiar după ani de zile? 
  
Dr.Ioan Negrulescu, medic psihiatru: 
  
Aici este un lucru foarte important. Aş pleca de la un caz: o tânără femeie a avut un aport sexual cu şeful ei. Până la urmă acesta a obligat-o şi a întreţinut raporturi sexuale cu ea. Ea a devenit creştină şi a intrat într-o depresie profundă, amintindu-şi de acest păcat în permanenţă. Ea a intrat într-o depresie profundă şi în datele anamnezice pe care ea le punea pe tapet, mereu şi mereu îşi aducea aminte de acest păcat cardinal, acest păcat atât de adânc. 
  
I-am spus: "Draga mea, nu există păcat pe care Dumnezeu să nu-l poată ierta". Atâta vreme cât omul este în viaţă, atâta vreme cât omul merge la Dumnezeu cu păcatul lui, şi-l mărturiseşte, nu se poate ca să nu primească iertarea. Şi i-am spus acestei bolnave "Nu se poate. Tu trebuie să primeşti iertarea şi o vei primi dacă mergi în mod sincer la Dumnezeu şi ?i spui păcatul tău. Nu se poate să nu primeşti iertarea." 
  
După ce ea a aflat acest mare secret, bolnava s-a refăcut completamente, fără să mai aibă vreodată nevoie de un consult psihiatric. 
  
Ioan Ciobotă: 
  
Domnule pastor Ovidiu Bulzan, sunteţi doctor în arhitectură. Pentru că 14 din viaţa dumneavoastră aţi practicat arhitectura, cum aţi putea reprezenta printr-o imagine plastică, să zic printr-o construcţie arhitectonică, depresia? 
  
Ovidiu Bulzan, pastor: 
  
Depresia este nemulţumirea pietrei că n-a ajuns etravă şi a pietrei din frescă, că n-a ajuns mozaic şi a pietrei din mozaic că n-a ajuns în fundaţie. 
  
Este un "displacement", este o nepotrivire în felul în care ne vedem angrenaţi în lumea din jurul nostru. 
  
Ioan Ciobotă: 
  
V-aş mai întreba, în final, câteva posibile soluţii pentru cei aflaţi în depresie. 
  
Dr.Ioan Negrulescu, medic psihiatru: 
  
?n primul rând oamenii trebuie să apeleze la antidepresive. Gama aceasta largă de antidepresive o pot folosi atât creştinii, cât şi necreştinii. Rezolvarea la un necreştin este mult mai dramatică. El va ţine numai şi numai de ceea ce-i oferă medicamentele antidepresive, pe când la creştin se pune problema ca pe lângă medicamentele antidepresive el să-şi cerceteze viaţa sa, să se introspecteze, să vadă care este cauza depresiei, să-şi refacă relaţia cu Dumnezeu şi depresia dispare. Această combinaţie între medicamentele antidepresive şi relaţia cu Dumnezeu este o rezolvare ideală. Pentru ceilalţi nu este decât medicaţia antidepresivă şi când tânărul îşi dă seama că suferă de depresie, să cerceteze un medic psihiatru, pentru că acesta este mult mai avizat decât un somatician, un cardiolog, un internist sau un endocrinolog, care sunt specialişti pe domeniul lor. 
  
Psihiatrul, însă, trebuie să vadă ce se ascunde în spatele unei anume boli somatice, unei boli care pare la început să fie etichetată ca o boală organică, dar de fapt este o boală depresivă. 
  
Sfârşitul părţii a 2-a a Documentarului despre Depresie: 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Depresia - durerea sufletului. Unde se poate găsi eliberare şi pace? / Ioan Ciobota : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 229, Anul I, 17 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Ioan Ciobota : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ioan Ciobota
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!