CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Ion Nălbitoru         Publicat în: Ediţia nr. 990 din 16 septembrie 2013        Toate Articolele Autorului

Delta şi perlele litoralului românesc
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Pentru iubitorii de peşte le recomand câteva zile în Delta Dunării printre stufăriş şi speciile de păsări cu coloritul lor variat. Stoluri întregi se ridică împânzind cerul, se rotesc ameţitor, apoi coboară după prada comună, peştele!  

Noi românii am fost înzestraţi de Divinitate cu toate formele de relif: lunci, câmpii, dealuri, munţi, cu un bazin hidrografic divers şi bogat de la Fluviul Dunărea la râuri ca Olt, Mureş, Siret, Prut dar şi râuleţe mai mici, lacuri marine, de şes dar şi glaciare care sunt presărate până aproape de crestele munţilor. Avem o floră şi o faună bogată şi foarte diversă.  

În deltă găseşti specii diferite de peşti dar şi de păsări. Delta are trei braţe: Chilia, Sulina şi Sf. Gheorghe. Cel mai important oraş al acesteia este Tulcea.  

Localnicii sunt neîntrecuţi în prepararea ciorbei pescăreşti dar şi a saramurei de peşte după obiceiul din deltă. Singurul inconvenient sunt ţânţarii . Dar cei care se tem de ei îşi pot continua pelerinajul peste podul de peste Dunăre în apropiere de Cernavodă unde se află centrala termonucleară. Tot de acolo traversează întregul podiş dobrogean Canalul Dunăre-Marea Neagră, operă a fostului dictator, ca de altfel şi platformele marine de petrol, combinate, siderurgii şi multe altele, ca să nu ducă lipsă cei care l-au împuşcat fără judecată dreaptă şi de pe urma căruia s-au îmbogăţit prin jaf la nivel naţional...  

În perioada estivală turistul iubitor de litoral îşi petrece concediul pe plaja din Staţiunea Mamaia, aflată în nordul oraşului port Constanţa, staţiune numită şi Perla Litoralului Românesc. Uneori, seara, îndrăgostiţii se plimbă pe faleza Tomisului, locul unde a fost exilat poetul latin, Ovidiu. Alteori admiră portul şi cum se apropie din larg vapoarele sau cum se depărtează până dispar la linia orizontului albastru.  

Ce păcat că a patra flotă din lume a dispărut fără urmă...  

Cei dornici de cunoaştere fac un tur al staţiunilor din apropiere Eforie Nord, Eforie Sud şi Tetirghiol cu vestitele sale nămoluri de tratament.  

Alţii adoră complexul studenţesc de la Costineşti unde, în timpul taberelor de vară studenţii profită de valurile înspumate ale mării şi razele ultraviolete ale soarelui. Mulţi vin cu cortul în chepeng, iar în zorii dimineţii, sub briza răcoroasă a mării, ies pe plajă aşteptând acel moment mirific al răsăritului de soare. Deodată astrul îşi face apariţia la orizontul îndepărtat din apele mării. În acea secundă marea parcă ia foc! Imagini feerice cuprind întinderile de la nisipul plajei până la acea roată de foc ce se ridică treptat din adâncurile Mării Negre.  

Dar mirajul litoralului românesc nu se opreşte aici, ci continuă spre Mangalia, oraş, staţiune şi port, cu vechea denumire de Calatis.  

Mangalia Nord se desfăşoară de-a lungul ţărmului prin salba de staţiuni cu parcurile, hotelurile grandioase de o arhitectură deosebită, Olimp, Neptun, Jupiter, Cap Aurora, Venus şi Saturn.  

Se pare că Marea Neagră a fost la început un lac. Unii cercetători străini au descoperit (atât pe malul turcesc cât şi cel românesc) construcţii aproape de fundul său... Se presupune că un val uriaş a venit dinspre Mediterana şi a inundat acest loc. În acele vremuri s-a pornit potopul. Noe şi-ar fi construit arca din lemnul dintr-o mare pădure care s-ar fi aflat pe locul unde astăzi este Bucureştiul... Să fie oare acesta misterul dipariţiei Atlantidei???... Să fim urmaşii lui Noe???...  

Despre splendorile României ar fi multe de spus cu bogăţiile solului şi subsolului, despre ospitalitatea şi hărnicia locuitorilor acestor plaiuri mioritice. Din păcate după aşa zisa revoluţie avem şi dezastre, dar nu vreau să întinez această călătorie în care am fost însoţit ca într-o familie de cunoscuţi şi necunoscuţi.  

Chiar dacă uneori am fost superficial şi nu am reuşit să pătrund în esenţa anumitor locuri, le mulţumesc tuturor celor care m-au însoţit în această călătorie imaginară prin această Cetate din Carpaţi numită ROMÂNIA – GRĂDINA MAICII DOMNULUI!  

 

(Din ciclul România –Catedrala din Carpaţi)  

 

Referinţă Bibliografică:
Delta şi perlele litoralului românesc / Ion Nălbitoru : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 990, Anul III, 16 septembrie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Ion Nălbitoru : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ion Nălbitoru
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!