CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Impact > Exprimare > Vocatii >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 647 din 08 octombrie 2012        Toate Articolele Autorului

DELICTUL DE A FI INTEGRU ÎNTR-UN SISTEM CORUPT
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Problemele sunt noi şi vechi indiferent de epocă, fapt confirmat de întreaga istorie a umanităţii. Astfel, integritatea a fost întotdeauna incomodă, fiindcă natura umană este înclinată către compromis şi dornică să încalce regulile în favoarea bunului plac. Un caz interesant pe această temă îl avem descris în capitolul al şaselea din cartea lui Daniel, când într-o anumită ocazie, marii demnitari ai imperiului persan s-au hotărât să găsească o modalitate de a scăpa de un înalt funcţionar public apreciat de către împărat pentru competenţa şi integritatea sa. Cine era acest om? Nimeni altul decât autorul respectivei cărţi, adică însuşi Daniel, cel care primise unele dintre cele mai înalte recunoaşteri ale profesionalismului din partea mai multor împăraţi pe care i-a servit cu devotament.  
 
Exemplul de integritate al unui străin  
 
Dar nu este simplu să rămâi un om integru atunci când presiunea este una dintre cele mai puternice, iar împăratul nu are suficiente mijloace pentru a-ţi veni în ajutor. Care era de fapt vina lui Daniel? Fiind numit într-o funcţie foarte înaltă de supraveghetor al satrapilor ce guvernau în numele împăratului asupra provinciilor, în loc să cedeze tentaţiei de a trece cu vederea neregulile comise de către aceştia, a preferat să rămână loial şi credincios la datorie. Acest lucru este cu atât mai lăudabil, cu cât el nu aparţinea naţiunilor stăpânitoare ale mezilor sau perşilor. El era un simplu iudeu, luat rob de către babilonieni, remarcat ulterior pentru inteligenţa şi profesionalismul său, recomandat prin competenţa sa izvorâtă dintr-o profundă credinţă în Dumnezeu, Creatorul cerului şi al pământului.  
 
Este rentabil să fii cinstit?  
 
Depinde. În general cinstea nu este articolul cel mai dorit de către cei aflaţi în funcţii de răspundere, iar satrapii de provincie, echivalentul baronilor din perioada feudală, aveau diferite afaceri care trebuiau să fie ascunse şi de care împăratul să nu aibă habar. Cinstea lui Daniel era o mare problemă, fiindcă în felul acesta ei nu mai puteau acţiona în linişte, conform bunului plac, şi astfel deveneau pasibili de sancţiuni sau pedepse dintre cele mai grave. Morala era simplă: dacă te afli în imperiul persan, sau într-o structură similară, atunci trebuie să fii cinstit cu „măsură”, altfel sigur vei avea probleme nedorite.  
 
Cel mai adesea, integritatea are un preţ destul de scump pentru cel care o practică, manifestarea ei fiind adesea rezultatul unui anumit gen de idealism în a nu abandona principiile morale deprinse prin educaţie şi însuşite într-un mod necondiţionat. De aceea, cazul profetului Daniel este grăitor, fiindcă un comportament lipsit de corupţie l-a condus într-o situaţie de viaţă şi de moarte, cu un final mai mult decât previzibil.  
 
O poruncă imperială dată doar pentru un singură persoană  
 
Pare surprinzător efortul de a te debarasa de un funcţionar public ce nu se lasă nici cumpărat şi nici intimidat, şi care, culmea, se bucura de încrederea deplină a suveranului. Dar nimic nu a stat în calea imaginaţiei motivate de câştig, fapt pentru care s-a trecut imediat la acţiune. Profitându-se de încrederea împăratului a fost emisă în scurt timp o poruncă de interzicere a închinării la orice zeitate pentru o perioadă de o lună de zile. Motivaţia ei era absurdă, chiar ridicolă, dar în locul argumentelor s-a oferit doar mulţimea susţinătorilor, nimeni alţii decât „cinstiţii” satrapi şi dregători. Speculându-se un anumit „amănunt” din viaţa privată a lui Daniel, şi anume închinarea constantă faţă de Dumnezeu, complotiştii şi-au dat seama că acesta era punctul vulnerabil în care acest personaj străin putea fi lovit mortal.  
 
Integritatea te conduce la ... groapa cu lei  
 
Aşa cum am mai amintit, sistemul de guvernare persan era corupt, iar pilda ce trebuia să fie dată oricărui alt slujbaş oficial era de a nu mai îndrăzni vreodată să mai strice planurile satrapilor dornici de câştig. Groapa cu lei, ultimul loc în care şi-ar fi dorit să fie cineva, a fost imaginată ca destinaţie finală pentru credinciosul Daniel, sfâşierea în ghearele leilor urmând să slujească drept exemplu eventualilor temerari în ale cinstei şi onoarei. Şi pentru ca lucrurile să fie mai complicate, legile date de împăraţii persani nu puteau să fie anulate cu nimic ulterior, împăratul neputând să intervină pentru supusul său favorit. Oare de ce Daniel a fost cinstit într-o ţară străină? Şi mai departe, de ce nu s-a lăsat intimidat de acea poruncă absurdă? De ce a continuat să se închine lui Dumnezeu în pofida consecinţelor evidente? Simplu. Daniel nu cunoştea sistemul „dublei” măsuri, ceea ce spunea, acel lucru îl şi făcea, şi nimic din această lume nu îl putea schimba.  
 
Dar la groapa cu lei au ajuns chiar cei care au pregătit-o  
 
Minunea la care au asistat împăratul şi dregătorii săi a fost cea mai directă mustrare a celor care complotaseră să ia viaţa unui om ales şi credincios. Ba mai mult, a oferit ocazia de revanşă, pe care împăratul a folosit-o pentru a-şi „cerne” satrapii necredincioşi, aceştia ajungând la groapa cu lei. Acest caz fericit are ascunsă făgăduinţa că nicio nedreptate nu rămâne ascunsă lui Dumnezeu, iar mai devreme sau mai târziu toţi cei care au instigat la persecutarea sau uciderea celor drepţi îşi vor primi o dreaptă răsplătire, sau cum spune proverbul: „Cine sapă groapa altuia, va cădea cu siguranţă în ea”.  
 
Recunoaşterea integrităţii lui Daniel şi a credinţei sale  
 
Se vorbeşte mult despre cinste şi onoare, dar aceste virtuţi nu apar pur şi simplu în viaţa unui om, aceste valori fiind o reflectare a legăturii cu un plan spiritual. În cazul lui Daniel, credinţa sa în Dumnezeu, conştiinţa că în orice împrejuare este văzut de către îngerii cei sfinţi şi ataşamentul său necondiţionat faţă valorile morale autentice l-au condus la un comportament exemplar în ciuda faptului că locuia într-o ţară străină, înconjurat de oameni nu tocmai binevoitori. Legătura dintre o reală credinţă în Dumnezeu şi integritatea morală devine astfel evidentă, acest lucru fiind lecţia de bază a acestei relatări din viaţa profetului Daniel.  
 
Dar pentru mai multe detalii, vă invit să ascultaţi materialul audiovizual ataşat, care vă va oferi ocazia de a afla informaţii suplimentare cu privire la un om care nu a putut fi niciodată intimidat sau cumpărat, un profet autentic, care a ştiut să ofere un exemplu luminos pentru toate generaţiile viitoare. Aţi dori să fiţi ca Daniel? Greu de răspuns! Dar este mai bine să te sacrifici pentru o cauză nobilă şi dreaptă, decât să ajungi în cele din urmă ruşinat la marea judecată a tuturor faptelor înaintea lui Dumnezeu.  
 
Aceste comentarii au un caracter interconfesional şi nu reflectă doctrina unei anumite biserici sau organizaţii religioase.  
 
Octavian Lupu  
Bucureşti  
08.10.2012  
 
Referinţă Bibliografică:
DELICTUL DE A FI INTEGRU ÎNTR-UN SISTEM CORUPT / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 647, Anul II, 08 octombrie 2012, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!