CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Evaluari >  


Autor: Elisabeta Iosif         Publicat în: Ediţia nr. 710 din 10 decembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Delia Stăniloiu În lumea personalităţilor
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

În lumea personalităţilor de excepţie  

Miercuri, 28 noiembrie 2012 am participa la un impresionant eveniment organizat în colaborare de două filiale de scriitori ai LSR, Filiala Bucureşti şi Filiala Iaşi. Se anunţase lansarea unor volume de excepţie.  

Era o zi mohorâtă şi ceţoasă. Am plecat puţin mai devreme de acasă. În dimineaţa aceea mijloacele de transport au mers şnur si am ajuns cu mult mai devreme. Mi-am amintit de ultima oară când fusesem la o lansare de carte, tot la Biblioteca Metropolitană, unde eram implicată direct împreună cu cei mai dragi prieteni din cenaclul online Lira21. Scosesem împreună un volum colectiv de poezie iar după lansare ne adunasem la o cafea şi la discuţii. Emoţiile erau proaspete. În fine, credeam că voi fi printre primii dar, stupoare, sala bibliotecii unde facem noi lansările era arhiplină. Veniseră mulţi invitaţi din ţară. S-au mai adus scaune şi s-a stat şi în hol cu uşile la sală deschise. M-am uitat în jurul meu şi l-am văzut pe scriitorul Florin Grigoriu, pe poeta Magda Simionescu, câţiva colegi de la cenaclul revistei Cetatea lui Bucur… mulţi scriitori din ţară dar eu nu-i cunoşteam.  

S-a făcut prezenţa cum se face de obicei apoi şedinţa s-a deschis. A vorbit doamna Elisabeta Iosif, preşedinta Filialei Bucureşti a LSR despre valoarea şi importanţa unei cărţi, despre volumele 49-53 ale unui dicţionar de personalităţi, absolut unic: „Personalităţi române şi faptele lor” , autor Constantin Toni Dârţu.  

Era a doua întâlnire de acest gen, de colaborare între două filiale de scriitori ai Ligii Scriitorilor Români, de preţuire reciprocă a muncii întreprinse în numele culturii şi al creaţiei. Acest eveniment a fost marcat de reprezentanţii Filialei Bucureşti ai LSR, cu înmânarea de către scriitoarea Elisabeta Iosif a unui premiu: „Diploma de merit- acordată scriitorului Constantin Toni Dârţu, pentru acţiunea sa de pionierat în păstrarea şi dăinuirea valorilor spirituale româneşti prin Enciclopedia – Personalităţi Române Şi Faptele Lor – 1950-2010, activitate depusă pentru generaţia mileniului 3 în volume biografice(53) cu personalităţi de excepţie ale neamului românesc” , diplomă semnată de preşedinta filialei Bucureşti a LSR, Elisabeta Iosif şi de Florin Ţene, preşedinte al LSR. A fost un moment deosebit. Scriitorul Constantin Toni Dârţu, vizibil emoţionat, a mulţumit pentru onoarea făcută şi ne-a prezentat apoi volumele care se lansau şi istoricul lor, fiindcă a fost interesant, cum au ajuns ele să existe. Ultimul volum editat ajunsese la nr. 53, carte în posesia căreia am intrat printr-un noroc aş zice deoarece era întâmplător nedat. Erau prezenţi şi oameni cuprinşi în paginile volumelor. Ne-a vorbit doamna Cornelia Atanasiu cercetător ştiinţific, doctor inginer şi poetă, Florin Grigoriu, scriitor, membru al Societăţii Scriitorilor din Romania, doamna Valeria Tofan artist plastic în arta picturii naive, poeta Magda Simionescu despre cartea apărută recent şi mulţi alţi invitaţi. A fost un eveniment plin de emoţie, de căldură şi de mândrie, fiindcă în ţara asta mai sunt şi oameni de valoare.  

Am plecat de la acest eveniment strângând volumul la piept. Pe drumul, destul de lung către casă, am avut timp să-l deschid şi văzând ce cuprinde, emoţia m-a copleşit din nou. Am găsit-o în paginile lui (524 la număr) pe Magda Simionescu, poetă de mare sensibilitate pe care o cunoscusem de curând, colegă cu noi la Filiala Bucureşti a LSR, întâlnită la Cenaclul Cetatea lui Bucur, cu ocazia unui eveniment literar şi-mi făcuse o impresie deosebită. A fost prima mea „întâlnire”, în paginile volumului. Am citit peste o oră din această unică enciclopedie şi am privit fotografii cu personalităţile cuprinse în el din cele mai variate domenii de activitate, fiindcă, aşa cum spune academicianul Cristofor Simionescu în cuvântul de început „ volumul de faţă este un cap de pod peste ultimele cinci decenii ale secolului al XX”. .....”Descoperim aici oameni care prin dăruire, sacrificii, inteligenţă, profesionalism şi talent au lăsat în urma lor, semne palpabile de progres, au lăsat opere nemuritoare precum construcţii industriale şi agricole, căi ferate, drumuri europene şi naţionale, cartiere de locuinţe, lucrări monumentale,stiluri proprii în pictură, descoperiri ştiinţifice, invenţii, progrese în medicină, punerea pe baze ştiinţifice a agriculturii şi zootehniei, multă poezie plină de simţire şi talent, critică literară, etc. Tot domnia sa mai spune: „Am reţinut mărturisirea unei personalităţi din dicţionar: Luptă-te să faci lucruri solide, care dăinuie şi după ce nu mai eşti. Iată tipul de personalitate pe care l-a căutat autorul prezentului volum”.  

Acum, după ce am citit al 52-lea volum şi eu mă gândesc la autorul volumului, scriitorul Constantin Toni Dârţu cu admiraţie şi cu enorm respect pentru uriaşa muncă depusă dar şi pentru imensa dăruire de a face acest unic dicţionar. Mărturisesc cu sinceritate că după ce l-am parcurs m-am simţit mai responsabilă de ceea ce fac, de ceea ce facem noi, scriitorii de diferite profesii, uniţi prin arta cuvântului.  

Delia STĂNILOIU  

Dec. 2012  

Referinţă Bibliografică:
Delia Stăniloiu În lumea personalităţilor / Elisabeta Iosif : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 710, Anul II, 10 decembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Elisabeta Iosif : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Elisabeta Iosif
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!