CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aparitii >  


Autor: Defeses Fine Arts Agency         Publicat în: Ediţia nr. 787 din 25 februarie 2013        Toate Articolele Autorului

Defeses Fine Arts PR Agency prezintă: SCRIITORUL DOREL SCHOR TRADUS ÎN LIMBA SPANIOLĂ
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Scriitorul Dorel Schor şi-a lansat noul său volum de aforisme la Editura Niram Art, Madrid  
 
Vineri, 15 februarie 2013, a avut loc lansarea volumului de aforisme umoristice „Costumul lui Adam – Ascuns după cuvinte”, semnat de scriitorul israelian de origine română Dorel Schor şi tradus în limba spaniolă de Fabianni Belemuski, scriitor, traducător, jurnalist şi directorul revistei „Niram Art”. Prologul cărţii a fost semnat de scriitorul Héctor Martínez Sanz, directorul revistei „Madrid en Marco” şi profesor de filosofie, prefaţa aparţinându-i scriitorului Diego Vadillo López, profesor de literatură spaniolă, iar postfaţa publicistului român Mircea Iacoban.  
 
Volumul conţine şi 50 de caricaturi ale cunoscutului caricaturist român Constantin Ciosu, care a semnat şi coperta cărţii.  
 
Dorel Schor (născut la Iaşi) este scriitor umorist, gazetar şi cronicar plastic, membru al Asociaţiei Scriitorilor Israelieni de Limbă Română (A.S.I.L.R.) Colaborează la numeroase reviste de limba română din Israel şi din Statele Unite, Spania, România, Australia, Canada, Marea Britanie. Are publicate mai multe volume individuale şi este prezent în numeroase antologii, printre care „5000 de ani de umor evreiesc” – O antologie subiectivă de Teşu Solomovici (Bucuresti 2002, Editura Teşu) sau „The Challenged Generation”/ Solo Har-Herescu, (Bucureşti 1997, Editura Hasefer, ediţie bilingvă româno-engleză). In anul 2012, au apărut două noi volume ale scriitorului: „Toate spectacolele sunt unice" (ed. Hasefer Bucureşti, 2012) şi „Zâmbeşte, mâine va fi mai rău" (Ed. 24 Ore, Iaşi, 2012).  
 
In prefaţa cărţii, „Dorel Schor sau itinerariile absurdului”, scriitorul Diego Vadillo López punctează: „Pentru un admirator al umorului absurdului, în oricare din formele sale artistice, studiului cărţii („Costumul lui Adam – Ascuns după cuvinte” - Editura Niram Art, Madrid), este o adevarată placere, un volum de aforisme în care se găseşte condensată o întreagă experienţă de viaţă. Fără nici o îndoiala, pot afirma că acest volum va ocupa pe rafturile bibliotecii mele un loc vecin cu filme ca «Supa de raţă» de Fraţii Marx, «Ia banii şi fugi!» de Woody Allen, «Amanece que no es poco» (“Trezeşte-te că nu e lucru puţin”) de José Luis Cuerda, «Todos a la carcel» („Toţi la închisoare”) de Luis García Berlanga, cărţi de autori de geniu ca Gómez de la Serna, Edgar Neville, sau discuri de cântareti ca Javier Krahe, între mulţi alţii. Şi asta deoarece maximele lui Dorel Schor sunt pline de îndrazneală, subtilitate şi simţ al umorului, câteodată unul chiar negru.”  
 
In interviul acordat jurnalistei Raquel Weizman (Revista Niram Art Israel), Dorel Schor vorbeşte mai pe larg despre umor şi pasiunea sa pentru aforisme: „Aforismul este exprimarea lapidară a unui gând, o constatare inteligentă, o cugetare care sugerează un adevăr. Dacă are şi cu un strop de umor, place şi se reţine. Iată un exemplu de aforism –definiţie: “un aforism este un roman de un rând”.  
 
Componenta plastică a volumului este dată de caricaturile artistului Constantin Ciosu, astfel născându-se o colaborare firească între cuvântul scris şi imagine, explicată de autor: “Constantin Ciosu e mai mult decât un caricaturist. El face parte din familia restransă a cartooniştilor formatori de opinie, ca Saul Steinberg, Devis Grebu, Raanan Lurie ... Am scris despre el şi arta sa în urmă cu ceva timp. Când s-a pus problema ilustrării volumului „Costumul lui Adam”, m-am gândit la dumnealui la modul cel mai firesc.”  
 
Lansarea “Costumului lui Adam” a avut loc în Espacio Niram din Madrid şi a fost organizată de Editura Niram Art. Maestrul de ceremonie a fost scriitorul Héctor Martinez Sanz iar printre invitaţii de seamă s-au numărat traducătorul Fabianni Belemuski, directorul revistei Niram Art, scriitorul Diego Vadillo López, galeristul Antonio Calderon de Jesús şi artistul plastic Bogdan Ater.  
 
„Jonglând cu aliteratia” (“Şi soarta de consoartă e o artă”), jocul de cuvinte, exagerarea, echivocul sau parodia, până la urmă, există în aforismele lui Schor o bază existenţială alături de o scânteie de fericită spontaneitate, o dezordine salvată de plăcerea intelectuală căreia îi cade pradă discernamântul nostru. Aşa cum afirma Ortega y Gasset: „A fi artist înseamnă a nu-l lua în serios pe omul atât de serios care suntem când nu suntem artişti”. Schor, judecând după maximele sale, îndeplineşte toate cerinţele lui Ortega.” (Diego Vadillo López)  
 
Mai multe informatii: Editura Niram Art  
 
Eva DEFESES  
Defeses Fine Arts PR Agency  
Madrid, Spania  
februarie 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Defeses Fine Arts PR Agency prezintă: SCRIITORUL DOREL SCHOR TRADUS ÎN LIMBA SPANIOLĂ / Defeses Fine Arts Agency : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 787, Anul III, 25 februarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Defeses Fine Arts Agency : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Defeses Fine Arts Agency
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!