CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  Decorticări de limbaj (II)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Decorticări de limbaj (II)  
  
Precizez, ab initio, că nu pun la îndoială necesitatea „marii privatizări”, poate doar mijloacele, credibilitatea şi fundalul social şi politic precare, dar asta este deja, altă poveste. Va fi cu siguranţă o etapă necesară în evoluţia către o economie de piaţă şi către democraţie, reale şi autentice, un stat de drept funcţional, cu toate chinurile pe care construcţia acestora le presupune, pentru cei mai mulţi dintre noi. Readucerea, pe tapet, a unor noţiuni, concepte şi categorii din sfera ştiinţelor sociale – care fixează realităţi istorice indubitabile, şi care au marcat în mod definitoriu istoria noastră multimilenară – mi se pare, dacă nu o impietate, o blasfemie, cel puţin o ultragiere post-factum jalnică, o golire grosieră de conţinut a momentelor sacre ale trececerii noastre prin veşnicii. 
  
Să luăm, de pildă, publicitatea făcută la TVR procesului „marii privatizări”: se apelează, în acest caz, la noţiuni, concepte sau chiar formulări întregi care dădeau şi dau specificitate acţiunii istorice, izbânzii sau eşecului ei, oricum ar fi, o creaţie perenă, pozitivă sau negativă, a cutezanţei şi laşităţii noastre în decursul timpurilor, în esenţă o stare de fapt a spiritualităţii româneşti. 
  
Se începe cu invocarea (sic!) unor vestigii preistorice din epoca neolitică (etapa târzie e epocii pietrei-paleolitic), vezi capodopera sculpturii neolitice, „Gânditorul de la Hamangia”) care au marcat o anumită cultură material-spirituală a preistoriei spaţiului carpato-danubiano-pontic, pentru a ajunge să se caracterizeze sintetic, o anumită iniţiativă guvernamentală sau legislativă, sfârşind a deveni simbolul chibzuinţei şi reflecţiei cetăţeneşti, a stimula apetitul oamenilor de rând la o „îmbogăţire” rapidă. (şi) cu indicarea „generoasă” a căilor nesperatului „ El Dorado” cu care ne-a catadicsit disperarea de a ne „lepăda” de sărăcia lucie a „ socialismului luminos şi multilateral dezvoltat” : grăbirea subscrierii certificatelor şi cupoanelor... 
  
Se continuă cu preluarea intactă a ceea ce generic atribuim, îndeobşte, ideii de redeşteptare naţională, îmbrăţişată ca atare în toate mediile sociale şi politice de la începutul veacului al XIX-lea, regăsită şi conceptualizată în fericita sintagmă istorică (din onor programa şcolară) de „Naţiune şi acţiune la 1821”. Şi, cine ştie unde ne vom opri !?. Fireşte, nu sunt adeptul unui imobilism noţional ori conceptual-lingvistic, nici al unei imuabilităţi generice dar folosirea lor până la sleire, chiar dacă efortul de privatizare este lăudabil în sine, nu poate fi benefică. Limba însăşi nu s-ar îmbogăţi, priin această nevrednică şi siluită extrapolare !. 
  
Noţiuni şi concepte, devenite deja operante în varii perimetre se revendică, potrivit aceluiaşi stil de translatoare derizoriu şi puţin pertinent, din zone şi medii aliterate şi agramate, situate nonşalant la graniţa dintre pudic şi impudic.  
  
Afirmaţii de genul „El s-a hotărât!” şi „Ea s-a decis” trimit pe cei care nu ştiu despre ce este vorba, la invitaţii şi slogane de amor lasciv, la concupiscenţă de depravare şi promiscuitate aşa zis indirectă, acoperită de formulări, chipurile, bine intenţionate la un vocabular excitant şi incitant al celor mai celebre şi famate stabilimente antebelice, invidiate chiar şi în faimoasa speluncă „cruce de piatră” !.  
  
Întrebând un cunoscut ce ziar ar cumpăra dacă, să zicem, ar fi expuse doar două pe tarabă, cu titluri de-o şchioapă şi aproape la fel în aparenţă (în acest caz asemănarea datorându-se pur şi simplu unui cu totul întâmplător renghiu tipografic, voit sau nu), unul cu titlu titrat „Rea de muşcă” şi celălalt cu „Rea de muscă!” pe care din ele l-ar cumpăra ?!... Răspunsul a venit instantaneu: „Cu certiitudine, pe cel de-al doilea”, fără nici o urmă de ezitare. Şi nu glumea, fir-ar!... 
  
Apoi, mi-a motivat ca şi cum ar fi reflectat îndeajuns în condiţii de profundă meditaţie şi solitudine, fără nici o şansă de parare logică, dar cu o „logică” de-a lui imparabilă şi care scotea la mezat şi jocul de cuvinte evident, calambur cu oarece tâlc: „De prima fugi, iar pe-a doua o cauţi!”...  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Decorticări de limbaj (II) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 190, Anul I, 09 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!