CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Amintiri >  Decorticări de limbaj (I)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Decorticări de limbaj (I) 
  
Motto: „Când ai să fii în ordinea ta, omule! 
  
Când ai să faci din fiecare ceas, un pas 
  
Şi din paşii zilein tale, un mers şi nu o împleticire?” 
  
(C.Noica – Carte de înţelepciune) 
  
În verbiajul tranziţiei, truda publicistică e încărcată de vehemenţa diatribei, având ţintă predilectă intimitatea anatomică şi chiar fiziologică. Nevoia perversă de măsurare a intensităţii şi „temperaturii” zonelor e(te)rogene, considerate cândva tabuuri, le transformă pe acestea în teritorii de explorare „ştiinţifică”, de regulă cu mijloacele empirice ale nespecialistului. Pana diabolică a devenit laserul care penetrează, devastând, demitizând şi bramburind labila noastră ordine biologică. Sunt alese drept „obiecte de studiu”, circumferinţa bazinului, bătaia directă la potenţă şi fecunditate sau, luat drept ac magnetic al simţulului de orientare „turistică”. Când este vorba de femei, aici acul bate mai totdeauna sud-estul, dincolo de fruntariile noastre, polarizând mai mereu orientul otoman cu „deliciile” sale. Iar biata aplatizare a părţii anatomice amintite la bărbaţi, este sursa nesecată a unor ironii impudice şi inhibante. Mi-aduc aminte, că în nuvelistica umoristică a sârbului Branislav Nuşic sau a cehului Jaroslav Hasek aceştia vorbeau, de pe poziţia şcolarilor care au fost, mai modeşti în d-ale silinţei la învăţătură cum vedeau ei, din ultima bancă, pe colegii studiaţi. Analizând formele „groteşti” ori cele de „scălâmbăială” copilărească ce li se fereau ochilor, mai închipuite sau mai adevărate: urechi clăpăuge, umeri cocârjiţi şi traşi pretimpuriu sau prea aplecaţi, genunchi îndoiţi nefiresc proptind colţuri de bancă, capete înmărmurite şi aplecate cu sfioşenie, statul într-un picior. Căderea piezişă a privirii ori fixarea ei, pierdută într-un închipuit şi regăsit orizont-colţ de tavan al speranţei – acolo unde-şi agaţă paingul pânza întreţesută a hamacului său şi asupra căruia se îndreaptă cu îndârjire neîncetată zborul ţepilor-suliţe ale avioanelor de hârtie mototolită şi având drept boturi minuscule bolduri. Cătarea privirii, anvergura braţelor, vocabulele şuierătoare şi sâsâite şi altele conchid o evidentă şi clară părere, că cei mai mulţi dintre cei „analizaţi” deveniseră proemineţe politice, mahări ai regimului care le descoperise la timp „calităţile”, acest tezaur anatomo-morfologic cu care am fost dăruiţi şi care în cazul relatat este azi „scărţâit” din temelii şi bogat „împodobit” de peniţa patologică a pseudo-gazetarului. Poate chiar, de ce nu ?, a celui de bine, privirea saşie denotând, să zicem, aparentă echidistanţă care, la rândul ei poate fi luată drept cameleonism, ceva care ţinteşte şi fixează, ba chiar şi clipitul ochilor, care ar însemna nimic altceva decât satisfacţie şi nu surprindere, aliniere doctrinară, ce mai, la stânga sau la dreapta, ce importanţă mai are !? 
  
O bizară semiotică, căreia regretatul Grigore Moisil nu i-ar găsi rezolvarea şi nici rostul ! Beşteleala secţionează până şi rădăcinile celui băgat la mijloc şi, se termină, mai mereu, cu trimiteri la sublima origine. De multe ori răspunsurile sunt gregare, se „împărtăşesc” notificate sec: „opinia exprimată nu angajează...” ş.a.m.d. Dar este publicată (!). Mă rog... Mişcatul circular, chiar decă bălos, al buzelor a ajuns să fie semnul nedezminţit al unui „parfumat” retorism de salon (sau de Cameră!), care va ajunge negreşit, prin demagogie, provocare pentru masa electorală... Totul (sau aproape) contează în economia jocului, motorul bine uns şi cu atât mai silenţios al acestei gigantice alveole vocalice tribunarde, un fel de Sesam-gigafon, o uriaşă ventuză care aidoma unei cosmice „găuri negre” absoarbe, absoarbe neobosit şi la nesfârşit. Opţiuni şi interese. Dictate de ultimele...  
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Decorticări de limbaj (I) / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 189, Anul I, 08 iulie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!