Confluenţe Literare: FrontPage
CONFLUENŢE LITERARE

CONFLUENŢE LITERARE
ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Home > Cultural > Modele >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 179 din 28 iunie 2011        Toate Articolele Autorului

Declaraţia mea de dragoste
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ori de câte ori am ocazia să ascult melodiile formaţiei Modern Talking trăiesc din nou impresiile şi simţămintele adolescenţei. Niciodată nu voi putea uita profunzimile emoţiilor specifice acelei vârste, când totul devine posibil şi lumea ţi se pare atât de mică pentru mulţimea visurilor tale. Chiar dacă timpul a adăugat strat după strat de amintiri peste acea perioadă interesantă a vieţii, puterea unui simplu ritm din aceste frumoase melodii şi farmecul versurilor asociate sunt de ajuns să determine trezirea acelei vibraţii lăuntrice pe care şi tu şi eu am trăit-o ca un fior ce precede invariabil sentimentul extraordinar al dăruirii şi iubirii. Exprimarea acestor simţăminte nu trebuie să se stingă vreodată, fiindcă aceasta defineşte profunzimea naturii umane şi dovedesc unicitatea ta şi a mea deopotrivă.  
 
Ca orice altă trăsătură de caracter, dăruirea de sine trebuie să fie în mod constant cultivată şi dezvoltată. Dar poate îmi vei spune că viaţa de zi cu zi şi ritmul alert al unei societăţi obsedate de acumulare şi câştig material nu au cum să îţi permită să manifeşti astfel de sentimente. La urma urmei, trebuie să supravieţuim cu toţii, nu-i aşa? Iar compromisul şi lepădarea simţămintele sunt obligatorii pentru succes, corect?  
 
Este aşa şi totuşi nu, fiindcă iubirea reprezintă etapa primă şi ultimă în dezvoltarea naturii umane, iar "a vinde"acest ideal sacru pentru "arginţii"care fură inima, reprezintă un act de sinucidere interioară pe care conştiinţa ta niciodată nu va fi în stare să o accepte, indiferent de justificările ulterioare.  
 
Poate există scuze pentru a fi ateu, dar nu există justificare pentru a fi fără inimă, lipsit de sensibilitate interioară şi incapabil de a înţelege ce simte cel de lângă tine. Poate anumite trăsături nefericite de caracter ţi-au fost sădite de către alţii printr-o educaţie deficitară la capitolul iubirii de oameni. Dar nimic nu îţi va da dreptate pentru faptul că nu ai smuls aceste buruieni otrăvite din inima ta şi le-ai lăsat să crească în voie sub spectrul violenţei.  
 
Revenind la anotimpul primelor iubiri ale adolescenţei, nu pot să nu rămân surprins de transformarea tânărului sau tinerei vibrând de o iubire sinceră şi autentică în adultul pragmatic de mai târziu, care a înţeles că totul se rezumă la bani şi avantaje, iar iubirea transformată cu totul în joc sexual reprezintă de fapt o marfă pusă la bătaie ca articol cu o anumită valoare în economia de piaţă a lumii. Această alchimie ciudată a sentimentelor abandonate pentru câştig, reprezintă blestemul fundamental al unei condiţii umane supuse nefericirii prin alegerile greşite, dar repetate, ale fiecăruia dintre noi.  
 
Uneori această transformare se petrece de la sine. Alteori părinţii şi anturajul dau o serioasă "mână de ajutor"în a te descotorosi de o relaţie pe care ei o consideră că nu mai este de tine, fiindcă ţinteşti mai sus. Iar sărmana fiinţă căreia i-ai declarat o iubire sinceră şi care ţi-a împărtăşit din tot sufletul simţămintele este aruncată la categoria "obiectelor scoase din uz".  
 
Chiar dacă ulterior vei "da lovitura"cu o partidă mai bună, ceva în interiorul tău se va schimba ireversibil, fiindcă deja ai făcut primul pas decisiv în direcţia dezumanizării şi transformării într-o persoană lipsită de iubire şi de simţăminte. Iar "epava"sau "epavele"pe care le laşi în urmă ca "tovarăşi de drum"buni la vreme de nevoie, vor cădea fie în abisul disperării, fie în cinismul pierderii încrederii în oameni, ceea ce reprezintă un echivalent tragic pentru pierderea respectului de sine şi al dezumanizării prin înşelarea aşteptărilor în urma unui cuvânt dat, dar niciodată asumat de cel care ţi-a declarat iubire din tot sufletul său şi pe urmă a uitat de aceasta.  
 
De aceea, declaraţia mea de dragoste va rămâne mereu aceea de a iubi până la capăt şi cu tot sufletul rămânând consecvent primei iubiri în măsura în care acest sentiment continuă să fie împărtăşit de către persoana iubită. Aici nu este vorba de calcule, compromisuri sau de evaluări comerciale în genul cântăririi avantajelor şi dezavantajele. Astfel de calcule iubirea nu le face, ci ea caută doar un singur lucru şi anume reciprocitatea deplină şi totală a afecţiunii trăite şi exprimate. Iar acest lucru continuă să rămână cea mai extraordinară dimensiune a naturii umane şi anume de a putea iubi deplin, până la capăt, şi de a avea acest sentiment reflectat total în cel pe care îl iubeşti.  
 
Este acest lucru o utopie, o şansă sau un ideal intangibil? Nu aş putea spune acest lucru, fiindcă totul s-ar schimba în măsura în care acest sentiment ar fi lăsat să îşi urmeze calea până la capăt şi fără a se ceda tentaţiei compromisului. Atunci fiecare om ar ajunge să trăiască pe deplin marea iubire a vieţii sale, ar avea şansa să renască şi să transfigureze într-o condiţie superioară celei prezente.  
 
Poate realizările materiale ar fi mai mici, poate chiar perspectivele "strălucite"ale iubirii de câştig nu ar mai fi aceleaşi, însă în orice caz viaţa ta ar dobândi sens şi nu ţi-ar părea rău că ai trăit pe Pământ. Multe dintre spaimele cu care te confrunţi ar dispărea, fiindcă prin experimentarea iubirii dobândim simţul tainic al înţelesului existenţei şi rostului nostru în această lume.  
 
Dacă iubirea ar fi unită cu o fidelitate reciprocă şi deplină, atunci viaţa noastră pe pământ ar fi transformată şi transfigurată dobândind culoare şi sens. În felul acesta am putea accede la înţelesul marii iubiri a lui Dumnezeu pentru noi, am avea puterea de a împărtăşi lumină semenilor noştrii, iar fiinţa noastră interioară ar trăi bucuria împlinirii depline. De aceea, să nu ucizi niciodată puritatea sentimentelor ce se nasc în mod tainic, dar providenţial în inima ta, fiindcă "dacă dragoste nu este, nimic nu este", iar idealul este de a ne naşte din iubire şi de a o dărui nealterată, îmbogăţită mai departe. Aceasta înseamnă să fii şi să rămâi un om adevărat pe pământ.  
 
Iar cu economia de piaţă a avantajelor, ce să faci cu ea? Nimic altceva decât să o laşi celor ce îşi doresc din tot sufletul să devină nefericiţi şi săraci interior pe pământ.  
 
"Ape mari nu pot să stingă iubirea şi râurile nu pot să o înece. De-ar încerca omul dea toate averile din casa lui pentru iubire, tot nu ar putea obţine altceva decât un dispreţ veşnic."- Cântarea Cântărilor 8.7  
 
 
 
 
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Declaraţia mea de dragoste / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 179, Anul I, 28 iunie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!