AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Ordinea Zilei >  


Autor: Marian Dragomir, Călin Dengel         Publicat în: Ediţia nr. 290 din 17 octombrie 2011

Decernarea premiilor concursului naţional literar “Cetatea lui Bucur”
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Într-o zi de sâmbată în care soarele părea să îşi îngheţe zâmbetul sub beteala norilor zgribuliţi peste pământul zecilor de popoare, un eveniment literar a pus în mişcare zeci de oameni. Mişcările rectilinii şi unifome au ghidat paşii către Biblioteca Metropolitană Bucureşti unde … poeticul şi muzicalul şi-au dat întâlnire în sufletele celor ce păşeau pe trepetele abrupte ale discursului poetico-muzical al laureaţilor premiilor concursului Cetatea lui Bucur. 

Asemenea cetăţenilor Atenei, acestă întalnire a fost prevăzută să se ghideze după spiritul Minervei care a poposit preţ de trei ore în cadrul unui grup dornic să evadeze din mundanul lutului ce îi împresoară şi să îşi înalţe spiritul, limitându-şi cunoaşterea practică pentru a accede spre cea luciferică, după cum spunea cel ce a hoinărit Lancrămul şi a dat poezii noastre o formă metaforică revelatoare pentru descifrarea tainelor Marelui Anonim. 

După intrarea în mediul propice, asemenea basmului marcat prin obiecte şi elemente magice sugerând eliberarea de încătuşările terestre, au luat loc la prezidiu primele invitate: Calliope, muza poeziei epice, Erato, muza poeziei erotice, Euterpe, muza poeziei lirice şi Melpomene, muza tragediei umane, apoi din partea ontologicului au prezidat Elisabeta Iosif, Nicoleta Stavrache şi Paul Polidor. Într-un colţ sub infleunţa unei ale surori uitate din cele 9 ale bătrânului Zeus, Polyhymnia, glasul Doina Ghiţescu a încântat publicul prin lecturile poeziilor laureaţilor. 

Primul căruia i s-au aşezat laurii atenieni a fost si cel mai “tânăr” dintre participanti, din ţara unde frunza arţarului flutură mai presus de altele, Canada. La cei 90 de ani Olimpul şi Lira i-au surâs oferindu-i şansa afirmării pe plaiurile unde Bucur îşi cânta fluierul atât de dulce. 

Următorul ce a urmat pe podiumul oferit de sufletele celor prezenţi a fost Ionuţ Țandără primind premiul “NICHITA STĂNESCU”, pentru bilingvismul versului alb. Andre Breton, Arthur Rimbaud, Stephane Mallarme, Guillaume Apollinaire şi alţii au vegheat asupra lecturării textelor în limba franceză în timp de Doina Ghiţescu a oferit varianta în graiul nostru. 

Au urmat şi alţii care au fost îmbiaţi de prezidiul uman cât şi de ce al muzelor, astfel: Gheorghe Ioniţă, premiul pentru poezie lirică “NICOLAE LABIȘ”; Marica Hagianu Viorica  a câstigat Diploma de onoare “CETATEA LUI BUCUR” pentru imagistică poetică şi premiul publicaţiei “FALEZE de PIATRĂ”, Dan Herciu, premiul “LUCIAN BLAGA” pentru poezie, Manuela Carmen Măcelaru, premiul “ION ALEXANDRU” pentru poezie. 

Un moment aparte l-a reprezentat premiul “CETATEA LUI BUCUR” pentru metafora poetică Premiile “Artur Silvestri” pentru poezie: Daniela Voiculescu şi Cezar Cazimir Stoicescu. 

În memoria celui ce patronează acestă întrunire s-au spus metafore ce au avut menirea de a atrage bunavoinţa zeilor şi de a reactualiza anumite amintiri despre cel ce a fost Artur Silvestri. “Născut în zi de 19 martie, aproape de Echinocţiul de primăvară, Artur Silvestri a primit lumina acestuia, dăruindu-i-se harul de a fi fost un constructor de lucruri nemuritoare. El a pătruns în veşnicie graţie harului său şi continuă să trăiască în lumea căreia i-a aparţinut, ca un iniţiat, prin sacrificiul făcut, fiindcă „nemurirea se formează în timp”. El a devenit pentru noi, cei care l-am cunoscut, un simbol al ascensiunii şi spiritualizării, în sensul armoniei în înălţimi a cerului.[...]" Elisabeta IOSIF (,,NEMURIREA SE FORMEAZĂ ÎN TIMP"). 

Alţi laureaţi care au fost felicitaţi şi onoraţi de întreaga adunare au fost: MIHAI GANEA  premiul de excelenţă “CETATEA LUI BUCUR” pentru proză scurtă şi premiul “CITITOR DE PROZĂ”, NICOLETA STAVARACHE, premiul “LIRA 21” pentru sensibilitatea evocării satului (o imagine fermecatoare a prezidiului ce a susţinut un mic recital, menţionând importanţa cenaclului online, fapt pentu care penelul acesta trebuie să reia motoul care se afla pe frontispiciul clădirii virtuale a “Lirei 21”: "Suntem un cenaclu interactiv pentru promovarea literaturii de bună calitate a tinerilor. Mulţumim autorilor de literatură contemporană, implicaţi în proiectul Cartea Tinerilor Scriitori şi le promovăm creaţia cu drag! Vă dorim succes ! Cristina Ştefan". 

Au urmat şi alţi laureaţi care, cu sufletul în cer şi pana în mână, au primit felicitările şi au ascultat propriile creaţii recitate de actriţa Doina Ghitescu: GEO GĂLETARU, premiul “LIVIU REBREANU” pentru imagistică literară, ION MARTIN, premiul pentru poezie “GHEORGHE TOMOZEI”, GHEORGHE MOCANU, premiul “ION CREANGĂ” pentru oralitatea descrierii lumii satului. 

În final toţi participanţii au fost premiati prin prezentarea unui recital susţinut de Paul Polidor şi vizionarea unui scurt spectacol. 


  

Referinţă Bibliografică:
Decernarea premiilor concursului naţional literar “Cetatea lui Bucur” / Marian Dragomir, Călin Dengel : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 290, Anul I, 17 octombrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marian Dragomir, Călin Dengel : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Dragomir, Călin Dengel
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!