AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Poeme > Pitoresc >  


Autor: Maria Ciumberică         Publicat în: Ediţia nr. 517 din 31 mai 2012        Toate Articolele Autorului

DE ZIUA TA, COPILE...!

 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
DE ZIUA TA, COPILE!  
 
 
Dragi copii din lumea întreagă!  
Ştiu că vă plac poveştile. Acum am să vă spun o poveste adevărată...  
Am să vă spun cum s-a născut ziua voastră:  
Vă invit să urcaţi în „Trenuleţul Copilăriei” şi să pornim într-o călătorie din care veţi rămâne cu amintiri frumoase. Sunteţi gata pentru a porni la drum?  
Întorcându-ne puţin în timp, facem un mic popas.  
Începem cu anul 1925, când, 54 de reprezentanţi din diferite ţări, trecuţi demult de vârsta copilăriei, dar cu sufletul alături de copii, şi-au dat întâlnire la Geneva, la „Conferinţa Mondială pentru Protejarea şi Bunăstarea Copiilor”. Toţi au semnat „Declaraţia pentru Protecţia Copilului”. După această importantă întâlnire, ca semn de iubire şi de sărbătoare pentru voi, conduceri ale mai multor ţări, au numit această zi – „Ziua Internaţională a Copilului”.  
...Să ştiţi că în Turcia, Ziua Copilului” s-a sărbătorit pentru prima dată ceva mai devreme, adică la data de 23 aprilie 1920.  
Dar nu ne oprim aici. Vă place călătoria? Mergem mai departe?  
Următoarea staţie va fi anul 1954, când o organizaţie care lupta pentru drepturile voastre, ale copiilor, numită „Fondul Internaţional pentru Urgenţe ale Copiilor al Naţiunilor Unite (UNICEF), a emis o scrisorică, numită recomandare. Aceasta prevedea faptul ca fiecare Stat să dispună de o zi la aşa-numita „Ziua copilului” ( în Limba engleză, ea numindu-se „Universal Children's Day”).  
 
 
 
 
Continuându-ne călătoria, ajugem în anul 2005, la noi în ţară, când, la 1 ianuarie, s-a constituit Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului (ANPDC).  
Şi, până la următoarea staţie, vă mai spun că data zilei voastre – Ziua Copilului -, variază foarte mult de la o ţară la alta. De la China şi SUA, data de 1 iunie, a fost preluată de nu număr de 30 de state, printre care şi ţara noastră.  
... Iute, „Trenuleţul Copilăriei”, ne va purta prim mai multe ţări, pentru a afla datele când voi, copiii sunteţi sărbătoriţi. Vă rog să vă apropiaţi de fereastră pentru a vedea mai bine.  
În Argentina, „Ziua Copilului” se sărbătoreşte a doua duminică din luna august; în Australia, în prima duminică din luna iulie. În Brazilia, 12 octombrie. Bulgaria, Polonia şi Republica Moldova, sărbătoresc „Ziua Copilului” ca şi noi, pe 1 iunie. De la copiii cubanezi, aflăm că sunt sărbătoriţi în a treia duminică din luna iulie; de la copiii indieni, la 14 noiembrie. Micuţii mexicani au ca dată 30 aprilie, cei din Ungaria, ultima duminică a lunii mai, iar copiii Ţării Soarelui Răsare, 5 mai.  
... Povestea e mai lungă, dar sunteţi nerăbdători să ne întoarcem, pentru că vreţi să vedeţi ce vi s-a pregătit de ziua noastră în toată ţara. Nu-i aşa?  
Priviţi! Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" organizează de ziua voastră, 1 iunie, evenimentul "Satul de altadată prin ochii copiilor", unde, cât va fi ziulica de mare, voi veţi fi învăţaţi să grădinăriţi, alături de părinţii şi bunicii voştri. Dar nici Muzeul Naţional de Istorie a României nu se lasă mai prejos: vă invită, cu începere de la ora 12.00, la sediul din Calea Victoriei nr.12, la vernisajul expoziţiei temporare “Copilăria de altădată, la ţară”. Aici sunt pregătite pentru voi colecţii de port-textile, obiecte din lemn, jucării, grafică documentară şi fotografii, obiecte de cult, mic mobilier şi altele.
Expoziţia va fi deschisă nu numai astăzi, 1 iunie, ci până pe 2 septembrie 2012.  
Copii, aici este AFI Palace Cotroceni, unde găsiţi, până pe 3 iunie, ateliere practice şi creative, spectacole cu premii, poveşti, dans, muzică şi premii. Pe 2 şi 3 iunie, ArCuB- Centrul de Proiecte Culturale al Primăriei Municipiului Bucureşti, a trimis în Cişmigiu, personaje din basmele îndrăgite de voi, care vă vor învăţa să confecţionaţi păpuşi, obiecte din hârtie; tot aici, veţi asculta poveşti şi veţi participa la concursuri.  
Cât aţi spune “hocus-pocus”, trenuleţul nostru ne va duce la Oradea, unde, în Parcul Bălcescu, puteţi asista la concerte în aer liber; pe 2 iunie, în parcarea “Iulius Mall”, veţi participa la demonstraţii şi concursuri de role, karate, aermodele, jocuri interactive şi o paradă a măştilor. Către mare, la Constanţa, în Parcul Tăbăcăriei, până pe 3 iunie, vor fi organizate jocuri, tombole cu premii, iar pe Lacul Techirghiol sunteţi invitaţi să concuraţi la cea de-a treia ediţie a competiţiei nautice “Cupa Copilului”.  
Repede, repede ajungem şi în Arad, unde la atelierul de creaţie, “Vitrina cu poveşti”, veţi afla lucruri interesante despre uneltele din vechime. Într-o clipită ajungem şi în “Natura Parc din Chichiş”, (Covasna), unde puteţi picta, pe 2 iunie, tablouri cu poveşti din lumea voastră, a copilăriei. Fugim un pic şi până la Iaşi, pentru că ne aşteaptă, pe 3 iunie, cu lansări de cărţi, concursuri literare, expoziţii, spectacole de dans şi muzică, ne aşteaptă la bojdeucă, Nică.  
În Timişoara sunteţi invitaţi de seamă, pentru că se deschide Parcul Copiilor; şi până pe 4 iunie aveţi o paletă bogată de manifestări: teatru de păpuşi, ateliere de creaţie, muzică, ateliere de pictură, sau modelaj în lut.  
Trenuleţul ne poartă şi pe la Craiova, unde, la Filarmonica “Oltenia”, pe 2 iunie, elevi ai Liceului de Artă “Marin Sorescu, vă vor încânta printr-un concert.  
... Voi credeţi că numai prin locurile prin care am trecut sunteţi sărbătoriţi? Nuuuuuuuu. În fiecare oraş, orăşel, sătuc sunt copii. Şi acolo unde sunt copii este prilej de bucurie.  
Dar ce zic eu? Pe întreaga planetă există copii, există Viaţă, deci, E SĂRBĂTOARE.  
Şi în toate limbile Pământului, de ZIUA COPILULUI, se aude urarea:  
LA MULŢI ANI, DE ZIUA TA, COPILE!  
Şi ca în orice final de poveste, spun şi eu:  
“Şi-am încălecat pe-o şa...  
Şi la anu’ tot aşa...!”  
 
 
Referinţă Bibliografică:
DE ZIUA TA, COPILE...! / Maria Ciumberică : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 517, Anul II, 31 mai 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Maria Ciumberică : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Maria Ciumberică
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!