CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Doina Theiss         Publicat în: Ediţia nr. 895 din 13 iunie 2013        Toate Articolele Autorului

De va veni la tine...gândul
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

De va veni la tine...gândul  

Ochii se bucură în fiecare dimineaţă de lumina zilei şi sunt plini de lacrimi la apariţia serii...
Timpul este prietenul şi în acelaşi timp, duşmanul nostru... El pleacă, lăsându-ne cu dorinţe neîmplinite şi cu tristeţi apăsătoare.
Ne aruncăm în braţele muncii şi căutăm să nu pierdem nici o secundă...; mai avem încă, atât de multe de rezolvat! Uităm de oboseală, de foame şi ce este mai îngrijorător, uităm chiar de...noi.
Aceste greşeli le facem involuntar şi din dorinţa de a ne vedea idealurile împlinite...
Fiecare dintre noi, ne facem planuri, ne programăm fiecare secundă din viaţă, uitând defapt, să trăim această viaţă, atât de scurtă şi totodată atât de preţioasă.
Atunci când timpul îmi permite, pentru a-mi ordona gândurile, încep să le aştern pe o foaie albă...
Cuvintele aşternute îmi surâd de fiecare dată, provocând un fel de...bună dispoziţie ce mă face să uit de toate grijile... Mă simt liberă, nestingherită şi descopăr de fiecare dată, ”tezaurul” ascuns în adâncul gândurilor mele...
Gândul se transformă în cuvinte şi în momentul în care-l aştern pe hârtie, este urmat de altul şi tot aşa, până ele, gândurile, mi se învălmăşesc în minte născând un efect minunat... care îmi încălzeşte fantezia visurilor mele.
Adeseori gândul mă duce spre locurile copilăriei, spre prietenii de atunci, spre primul sărut...
Din momentul acela îmi simt gândul, cum se transformă într-un porumbel care-şi ia zborul, strecurându-se printre... ”ferestrele albastre, ale sufletului meu”.
Zbor odată cu el spre o lume atât de cunoscută mie, spre lumea copilăriei mele.
Ce multe detalii s-au păstrat în sertăraşul minţii... !
Câte momente de bucurie şi nevinovăţie se perindă prin faţa... gândului!
Sunt amintiri pe care le-am păstrat adânc în fiinţa mea; atunci când tristeţea doare, deschid caseta în care se odihnesc gândurile mele şi le dăruiesc zborul spre libertate...
Inchid ochii şi simt deodată parfumul minunat al teilor de pe aleea copilăriei; aud o melodie cântată la chitară, sub bolta înstelată; simt fiorul ascuns în inimă... Simt tinereţea din mine şi plâng...
Lacrimi de bucurie sau lacrimi de tristeţe... nu ştiu, însă izvorul din care au apărut nu-şi mai opreşte susurul său trist...
Poate stă numai în firea noastră, a femeilor, să ne ”răcorim prin lacrimi...” sau să ne exprimăm bucuria momentului, tot prin ele, lacrimile...
Oricum ar fi, lacrimile ne purifică gândul şi ne ajută să ne eliberăm sufletele triste...
Tot ce nu este înţeles pe acest pământ, este şi reprezintă pentru omenire, un mister.
De multe ori se spune despre femeie, că ar fi un...mister... şi niciodată nu se ştie exact ce gândeşte şi ce doreşte o femeie.
Noi, femeile, nu suntem complicate aşa după cum susţin ”gurile rele”...
O floare pe care o primim de la cel drag, ne aduce bucuria în priviri; o mângâiere sinceră ne face să ne simţim iubite; câteva minute de atenţie faţă de ceea ce ne frământă, ne dăruieşte deja acea linişte sufletească şi acea senzaţie de a fi ocrotite şi înţelese.
Singurul mister al nostru, al femeilor, este acea minune, de a purta în noi vlăstarele viitorului, de a le da viaţă, de a le îngriji şi de a ne sacrifica pînă şi viaţa pentru ele.
Toate aceste gânduri, se adună unul peste altul şi-mi poartă mâinile pe tastatură... Nu întreb ce vor să-mi spună şi nici nu le opresc din zborul lor... le dau libertatea să zboare neîntrerupt.
Ce bine este să fii liber precum pasărea cerului!
”Die Gedanken sind frei” este un cântec german care datează din anul 1870. Nu vreau să scriu despre istoria acestei melodii însă tematica abordată este atât de elocventă şi mereu actuală.
Textul acestui cântec, se referă la libertatea gândurilor, după cum spune şi titlul: ”Gândurile sunt libere”:  

”Die Gedanken sind frei
wer kann sie erraten?
Sie fliehen vorbei
wie nächtliche Schatten.
Kein Mensch kann sie wissen
kein Jäger erschießen
mit Pulver und Blei:
Die Gedanken sind frei.”

Gândurile sunt libere
Cine poate să le ghicească?
Ele zboară peste noi
Precum umbra nopţii.
Nici un om nu le poate şti.
Nici un vânător nu le poate împuşca
Cu pulbere şi plumb:
Gândurile sunt libere.  

Cât adevăr cuprind aceste versuri! Nimeni şi nimic pe lume nu ne poate opri gândul şi nici nu-l poate citi... El este liber şi ne dă posibilitatea să visăm, să plutim peste lume şi să ne bucurăm de tot ceea ce vedem prin intermediul lui, al gândului...
Atunci când suntem departe de cel drag, ne trimitem gândul la drum... să bată la fereastra fiinţei iubite şi să-i transmită mângâierea şoaptei de dragoste. Când ”drumul nostru” este departe de casă şi dorul ne apasă, tot el, gândul, este acela care ne alină tristeţea...; el ajunge la casa părintească şi şterge lacrimile de dor, din ochii obosiţi...
Când copilaşii şi-au luat rămas bun, plecând fiecare pe drumul vieţii lor, tot gândul este acela, care ne alină dorul...
Fiecare dintre noi, ne vom stinge cândva... ne vom îndrepta spre o altă lume, despre care nimeni nu poate spune ceva concret, însă care ne va aduce o ultimă resemnare... sperând şi dorind a crede că acea lume va reprezenta pentru noi, un ”nou început...”.
Adeseori mă surprind (gândind la trecerea mea pe altă lume), lipsită de frică; dimpotrivă, simt o pace sufletească şi o linişte lăuntrică ce-mi stăpâneşte fiinţa. Chiar de nu este de lungă durată, totuşi acest gând răzleţ reuşeşte să-mi dăruiască acel curaj şi încredere în acea ”lume nouă” din univers...
Ce ne-am face oare fără libertatea gândului...? Ar mai exista oare visători...? Ar mai exista alinare? Ar mai scrie cineva poeziile? Mă întreb adesea, ce ar fi viaţa noastră fără dragoste? ce s-ar întâmpla dacă inima nu ar şti decât, să bată monoton... fără acel ritm declanşat de iubire? Ce am fi noi oamenii fără de stele care să ne lumineze cerul visului şi paşii uşori pe aleile parcului? Ce s-ar întâmpla, dacă gândul ne-ar părăsi pe veci?
Multe întrebări...
La o singură întrebare aş putea răspunde cu siguranţă: dacă gândul nu ar mai zbura în libertate, Visătoarea din mine s-ar stinge odată cu ultima bătaie de aripă al ”porumbelului”, care ar muri în spatele ferestrelor albastre ( închise pe vecie), ale...sufletului meu.  


© D. Theiss  

Referinţă Bibliografică:
De va veni la tine...gândul / Doina Theiss : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 895, Anul III, 13 iunie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Doina Theiss : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Doina Theiss
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!