CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Spiritual >  De Sfânta Bobotează
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Una din cele mai vii sărbători după început de an calendaristic este Sf. Bobotează. Această sărbătoare, parcă ar fi sărbătoarea dumnezeirii pământului şi al cerului. Între pământ şi cer se sfinţesc apele care se lasă slobode în Mâna Divină, căptuşind pacea lăuntrică şi harul miraculos pentru tot ceea ce se cheamă viaţă. De la Răsărit la Apus, de la Miază-noapte la Miază-zi, apa este flacăra sufletelor noastre primită în dar de la duhul sfânt. Bunul Dumnezeu, are o infinită grijă să tămăduiască pământul cu apă, are grijă să ne vindece sănătatea trupului şi a minţii.  
  
De Bobotează, Sfântul Duh, binecuvântează vremea începutului de an în rod bogat prin sfinţirea apelor, binecuvântează liniştea sufletelor noastre cu iubire, cu iertare şi milostivire. 
  
În această zi, încă din primele ceasuri ale dimineţii, creştinii se adună la bisericile din apropiere să ia parte la Sfânta Slujbă, apoi la sfinţirea apei – aghiazma cea mare –care pentru mine înseamnă licoare spirituală, ce nu poate fi înlocuită cu nimic. Bucuria cea mare este să apar pe malul Dunării, să văd cerul parcă orb cum îşi limpezeşte trupul prin orbitele sale puţin deschise de soarele scăpătat în cădere, spre toţi sfinţii ce sunt adunaţi pentru marea slujbă, ce se ţine la mal de Dunăre, după 1994, până în prezent. 
  
În acea zi cu mireasma gerului ce-mi alintă sufletul uneori, peste care se revarsă fulgii de nea dansând în dans de adio ajunşi pe pământ, sau alteori în mreaja vântului puternic ce-mi vântură pe la urechi, aşteptam cu iminentă dragoste, sosirea I.P.S. Părinte Casian Crăciun, însoţit de paşii a zeci de părinţi slujitori din Arhiepiscopia Dunării de Jos, alături de fanfara militară şi a sute de credincioşi . Când îi văd sosind, privirile parcă mi se coagulează în lacrimi, uneori gata să cadă nerăbdătoare, biciuite parcă de toată vrednicia oamenilor de a veni la Dunăre, la locul special amenajat pentru săvărşirea acestei mari slujbe. 
  
De priveam în dreapta sau în stânga mea, toate chipurile omeneşti semănau a flori îmbrobodite din tot şiragul de flori plăcute bunului Dumnezeu, fiindcă de acolo de Sus, El, ne priveghează să spunem fără greş  
  
cuvânt după cuvânt, pe derost, după arhiereul nostru, rugăciunile trainice sufletului, rugăciunile făgăduinţei, rugăciunile Sfântului Duh .  
  
În numele Tatălui şi al Fiului şi al Sfântului Duh, Amin. 
  
Slavă Ţie Dumnezeul nostru, Slavă Ţie !  
  
Slavă Ţie Dumnezeul nostru, Slavă Ţie ! 
  
Slavă Ţie Dumnezeul nostru, Slavă ţie ! 
  
Împărate Ceresc, Mângâietorule, duhul adevărului, care pretutindenea eşti şi le ştii pe toate le împlineşti . Vistierul bunătăţilor şi Dătătorule de viaţă, vino şi Te sălăjuieşte între noi şi ne curăţeşte pe noi de toată necurăţia şi mântuieşte, Bunule , sufletele noastre. 
  
Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi ! 
  
Sinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fără de moarte, miluieşte-ne pe noi ! 
  
Preasfântă Treime miluieşte-ne pe noi ! 
  
Doamne curăţeşte păcatele noastre. Stăpâne, iartă fărădelegile noastre. 
  
Sfinte cercetează şi vindecă neputinţele noastre pentru Numele Tău . 
  
Doamne miluieşte ! Doamne miluieşte ! Doamne miluieşte ! 
  
Tatăl nostru cate eşti în ceruri, sfinmţească-se Numele Tău, vie împărăţia Ta, facă-se voia Ta, precum în cer aşa şi pe pământ. Pâinea noastră cea spre fiinţă dă-ne-o nouă astăzi şi ne iartă nouă greşelile noastre, precum şi noi ertăm greşiţilor noştri. Şi nu ne duce pe noi ân ispită, ci ne izbăveşte de cel rău. 
  
Pentru rugăciunile Sfinţilor părinţilor noştri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieştene pe noi . Amin !  
  
Acest ceremonial unde cu mic şi mare, tânăr şi bătrân, devine ca o apă vie, cântând rugăciune pentru tot Botezul acesta mântuitor. Păarcă şi timpul vrea să stea în loc o secundă să asculte pe îndelete rugăciunile cântate cu har de către arhiereul nostru, zămislind spre sufletele noastre cruci de cuvinte. Apoi ca un străjer coborât din pântecul văzduhului, traversează prin marea masă de oameni stropind cu apa sfinţită, spre mângâierea sufletelor, vindecarea de boli, a îndepărtării de singurătate şi nelinişte pentru cei în vârstă, sau pentru învăţătura temeinică a elevilor şi studenţilor. 
  
Dincolo de omătul zăpezii ce curgea liniştit din cer, dincolo de hotarul dintre credinţă, lacrimă şi speranţă, I.P.S. Casian Crăciun, binecuvânta sub fiecare cuvânt mulţimea de credincioşi, spre veşnicia acestei zile de Bobotează, a Aghiazmei celei Mari. Ştiam de la moşii şi strămoşii mei că această apă sfinţită se bea oricând înainte ca mâncarea să fie aşternută în stomac; pentru sănătate, pentru izbăvire, pentru buna înţelegere a nu fi război între noi, şi a ne iubi unii pe alţii . 
  
Ţineam sticla la piept, aşteptând să-mi vină rândul, să iau din această apă sfinţită în care se pierdeau frunze şi rămurele de busuioc. Sub gerul care-l  
  
simţeam uneori în corp, zgribulindu-mi până şi respiraţia, sub magia tăcerii, aşteptam la malul Dunării ca ea să fie botezată . În ultimii ani, s-a împământenit ca în această zi de Bobotează după ce I.P.S. Părinte Casian Crăciun, cu ceilalţi părinţi slujitori, sfinţeşte prin rugăciune apa Dunării: înaltul ierarh aruncă crucea de lemn în apă, apoi tineri bărbaţi se aruncă după dânsa, spre a aduce-o la mal. 
  
Aceşti înnotători iscusiţi, rezistenţi la apa rece, care te face să-ţi treacă os prin os numai la gândul că la atingerea ei, este asemeni metalului, cu ochii asemeni lupilor de mare, înotau de parcă dansau pantomimă ca la paradă, eu , urmărindu-i cu o frică străină fără să fac o mişcare, oftând ca şi cum toate valurile Dunării îmi umpleau sufletul cu muzica lor îngheţată. Nici nu apucasem prea bine să să-mi înfrupt din melodicitatea ei şi unul dintre înotătorii care se aruncase în apă, au spulberat privirile celor de pe mal, lăsân-du-i cu mirări cioplite, urcând surâzând pe pontonul special amenajat, cu acea cruce în mână. Zgribulit şi îngheţat datorită puţinelor straie ce avea pe dânsul, căuta ca-ntr-un fascicol de întuneric, privirea ierarhului. 
  
Desferecând parcă şi frigul de afară, I.P.S. Casian Crăciun, a luat crucea de lemn din mâna tânărului înnotător, binecuvântându-l, ca şi cum apa Dunării mângâie cu valurile sale, fiinţa lebedei plină de graţie. 
  
Într-un foşnet de aplauze, toţi credincioşii adunaţi pe mal,mântuiţi de această mare zi a Bobotezei, precum şi de curajul tinerilor, au început să strecoare printre buze, cuvânt după cuvânt după I.P.S. Ierarh, rugăciunea de sfârşit al acestui botez, ce parcă se răsfrângea peste valurile ei şi se pierdea în ecou, în ochii de taină şi de veghe al pădurii de pe celălalt mal, cuibărindu-se cred, în sânul insulelei pentru a şopti-o pământului în fiecare dimineaţă la răsărit de soare.  
  
„Cred într – Uunul Dumnezeu, Tatşl Atotţiitorul, Făcătorul cerului şi al pământului, al tuturor celor văzute şi nevăzute. 
  
Şi întru Unul domn Iisus hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul – Născut, care din Tatăl S-a născut mai înainte de toţi vecii; Lumină din Lumină, Dumnezeu adevărat, născut, iar nu făcut, Cel de o fiinţă cu Tatăl, prin care toate s-au făcut.  
  
Care pentru noi, oamenii, şi pentru a noastră mântuire, s-a pogorât din ceruri şi s-a întrupat de la Duhul sfânt şi din Fecioara Maria şi s-a făcut om. 
  
Şi S-a răstignit pentru noi în zilele lui Ponţiu Pilat şi a pătimit şi S-a îngropat. 
  
Şi a înviat a treia zi, după Scripturi. 
  
Şi S-a înălţat la ceruri ţi şade de-a dreapta Tatălui. 
  
Şi iarăşi va să vină cu slavă să judece vii şi morţii,  
  
a  
  
Cărui împărăţie nu va avea sfârşit. 
  
Şi întru Duhul Sfânt, Domnul de viaţă Făcătorul, Care din Tatăl purcede, Cel ce , împreună cu Tatăl şi cu Fiul, este închinat şi slăvit, care a grăit prin proroci. 
  
Întru una, sfântă, sobornicească şi apostolească Biserică. 
  
Mărturisesc un Botez, spre iertarea păcatelor. 
  
Aştept învierea morţilor 
  
Şi viaţa veacului ce va să fie. Amin ! „ 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
De Sfânta Bobotează / Constanţa Abălaşei Donosă : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 734, Anul III, 03 ianuarie 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Constanţa Abălaşei Donosă : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Constanţa Abălaşei Donosă
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!