CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Manuscris > Scriitori >  


Autor: Jianu Liviu         Publicat în: Ediţia nr. 369 din 04 ianuarie 2012        Toate Articolele Autorului

DE PE CARACALULUI LA ŞCOALA OLTENEASCĂ, ÎN POLITICĂ, ŞI ÎNAPOI
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
DE PE CARACALULUI LA ŞCOALA OLTENEASCĂ, ÎN POLITICĂ, ŞI ÎNAPOI 
  
Nu ştiu cui urmaşii, şi urmasii urmaşilor Iovacrei de astăzi, au să-i mulţumescă pentru acest monument magistral, şlefuit cu geniul lui Dedal, amplasat cu Parthenonică măiestrie, ridicat cu Don Quijotească visare, urnit cu Sisifică rabdare, intuit cu Van Der Bildtiană viziune, încropit din Hagi Tudosică iconomie. Dacă ŞCOALELE acestei regiuni binecuvântate de oarde de achingii de iarmaroace şi târguri, în care se vorbeşte în limbi, asemeni sfinţilor, ar beneficia şi ele de lumina care se revarsă din acest Proiect al Luminii, care întrece chiar strălucirea Curţii Regelui Soare, atunci binecuvântate logaritmic fie, ridicate la puterea trupului, derivate prin peşchesuri şi bacşişuri, integrate pe 3 domenii de scutiri de impozite fie minţile şi inimile fraţilor noştri care pun temeliile acestei duhovnicii sub clorofila căreia Pământul, acest arici pe care, sub pana scriitorului Arthur Conan Doyle, profesorul Challanger l-a înţepat, şi a strigat prin toţi vulcanii pământului, pământul însuşi, deci, mulţumeşte omului. Urbe ! Fii bărbată ! Ceasul tău, orologiul tău cu lanţ ţintuit de inimă, bate o clipă măreaţă ! Veniţi şi admiraţi ! Ocrotiţi şi arătaţi pruncilor voştri această ctitorie pentru care Moş Crăciun însuşi, dar ce zic eu, Caragiale, Eminescu, Shakespeare, Tolstoi, Turgheniev, Dostoievski, şi, vă mulţumesc că nu m-aţi uitat, eu, ar plânge într-o singură lacrimă, la marginea Iovacrei. Gândeşte, amoebă a sufletului: visează, gând al Hamangiei; admiră, prunc al gânguritului; pipăie, meşter al ghioceilor; cutremură-te, intrare a paradisului ! Freacă-te la ochi, corp profesoral al infinitului! Inspiră-te, garnizoană a pântecului ! Îmbucă, maxilar al ochiului ! Bucură-te, lumânare a sufletului ! 
  
Căci la intrarea din spate a Teatrului Naţional din Iovacra, a fost sădit un pâlc voinic de brazi ! 
  
PS. Găsim în cronici prăfuite versuri pline de romantism visător, al strămoşilor noştri care în timp ce plantau de zor copaci ( ex: brazi ) prin ogrăzile şcoalelor, căci ţara era odată, ceea ce este şi azi, o ogradă pe care mulţi venetici au făcut şcoală, versuri precum : “vai de leah, vai de tătar/ ce se luptă cu-un stejar/ vai de ungurul semeţ/ ce luptă cu-un brăduleţ !”, versuri care ne spun că strămoşii noştri se bucurau de pace în ogrăzi, copacii Europei luptându-se între ei, pentru a da coajă ( papirus, de ! ) editorialelor cu care se scriau păci, precum : “Pace ţie, celui ce-ai citit !” , pe spinarea dobitoacelor. Estimp, multe păduri ale Iovacrei s-au făcut versuri (care ne dau oxigen), şi proze (care ne dau fum; după caz, fumuri ). 
  
( aicea, cronica are ştersături...e arsă... şi pătată cu untdelemn de candelă...peste care a scris directorul – atat de larg la inimă, precum la buzunar - al Naţionalului...fie-i regia uşoară !)...spre ţinerea de minte a urmaşilor, şi urmaşilor, carele nu se ştie dacă vor mai ceti, măcar, prin cronici, de asemenea minuni şi bunătăţi...lapte, ouă, unt şi carne de vacă..na, că sării pe alt rând ... ..  
  
... aci mai recunoscui scrisul părintelui Visarion: “drajii mei, ăla care îi aduse de la Vidraru şi plantă brazii a fost Ion Colan, nu ştiu ce este şi va fi mai mare, 
  
agronom, sau actor ... .” 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
DE PE CARACALULUI LA ŞCOALA OLTENEASCĂ, ÎN POLITICĂ, ŞI ÎNAPOI / Jianu Liviu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 369, Anul II, 04 ianuarie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Jianu Liviu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Jianu Liviu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!