CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Gelu Arcadie Murariu         Publicat în: Ediţia nr. 37 din 06 februarie 2011        Toate Articolele Autorului

De la recunostinta la multumire
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

 

O istorioară imaginară descrie ziua în care soarele n-a răsărit. S-a făcut ora şase dimineaţa, fără să se crape de ziuă. La şapte, nici o rază de lumină. La prânz era beznă ca la miezul nopţii. Păsările n-au cântat deloc, doar bufniţa spărgea din când în când liniştea cu huietul ei. Urmară orele lungi, cernite, ale după-amiezii. În cele din urmă sosi şi seara, dar nimeni nu se pregătea de culcare. Unii plângeau în tăcere, alţii-şi frângeau mâinile în disperare. Bisericile erau ticsite de oameni aşternuţi cu faţa la podea. Au rămas pe genunchi toată noaptea.  

Spre sfârşitul acelei nopţi lungi de teroare şi agonie, milioane de oameni, cu sufletul la gură şi obrajii brăzdaţi de lacrimi, au ieşit pe străzi, cu privirile rugătoare aţintite spre răsărit. Când cerul începu să se coloreze în roşu şi apoi răsări soarele, un strigăt de uşurare şi bucurie izbucni din toate piepturile. Strigau cu toţii, ”Binecuvintează suflete al meu pe Domnul!”, căci soarele a răsărit din nou, după o zi de întuneric.  

Obinşnuiţi cu consistenţa binecuvântărilor lui Dumnezeu, tindem să uităm a-I fi recunoscători.  

Termenul ”recunoştinţă” este un derivat al verbului ”a recunoaşte”, echivalent ca semnificaţie cu a admite o binefacere, un ajutor, o binecuvântare primită, ori un serviciu primit. Recunoştinţa este conştientă de o ”datorie” interioară faţă de binefăcătorul ei. Dacă această datorie va fi vreodată ”achitată”, sau nu, este o altă istorie. De multe ori nu este achitată.  

Recunoştinţa este o atitudine pasivă, neîmplinită, nerealizată - o greutate purtată pe umeri, de care inima are nevoia să se descarce, însă un ”ceva” anume, care aparţine eu-lui, o împiedică s-o facă.  


Aspectul activ al recunoştinţei este mulţumirea, termen folosit mai puţin ca substantiv şi mai mult ca verb, adică a ”mulţumi”. Recunoştinţa se descarcă pe sine de datorie aducând mulţumiri cui le datorează. În balanţa relaţiilor interumane recunoştinţa ne arată uşori, în timpe ce mulţumirile echilibrează balanţa.  

Din zece leproşi vindecaţi de Isus, doar unul s-a întors să-I mulţumească.  

Cu mulţi ani în urmă un vapor se scufunda pe lacul Michigan, la Evanston, Illinois. O echipă de studenţi de la Northwestern University au sărit în ajutorul celor în pericol de a pieri înecaţi. Unul dintre ei, pe nume Edward Spencer, a reuşit să salveze 17 pasageri ai vaporului. În final, când el însuşi a fost dus, epuizat de efort, în dormitorul său, tânărul se tot întreba, ”Am făcut oare tot ce se putea?”  

După mulţi ani, R. A. Torrey amintea acest incident într-o predică ţinută în Los Angeles. Un om din audienţă a strigat că Edward Spencer se afla în sală. Dr. Torrey l-a invitat imediat pe platformă. Un om în vârstă, cu părul alb, a urcat încet treptele, în timp ce audienţa aplauda. Dr. Torrey l-a întrebat, ce anume i-a rămas întipărit în minte cu mai multă pregnanţă privitor la eveniment. ”Doar atât, domnule”, răspunse el, ”din 17 oameni salvaţi, niciunul n-a venit să-mi mulţumească”.  

 

Referinţă Bibliografică:
De la recunostinta la multumire / Gelu Arcadie Murariu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 37, Anul I, 06 februarie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Gelu Arcadie Murariu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Gelu Arcadie Murariu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!