CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 214 din 02 august 2011        Toate Articolele Autorului

De la podul peste Nera la Oraviţa...autor Mihai LEONTE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

DE LA PODUL PESTE NERA LA ORAVIŢA

Am trecut peste podul în reparaţie cu viteză redusă îndreptându-ne spre punctul de trecere a frontierei Naidăş în România, şi Călugăra în Serbia.
După ce am trecut de punctul de frontieră privind la relicvele staţiilor de benzină construite în vremea marelui embargo cu Iugoslavia, ajungem într-o zonă unde drumul e în reparaţie, adică se consolidează marginile cu betonări sau cu parapete noi. Câmpul pe care cu vreo 20 ani în urma era arat şi semănat, acum este plin de armate întregi de scaieţi uscaţi, mai ceva ca în romanul Ciulinii Bărăganului a lui Panait ISTRATI. În punctul unde odată era pichetul de grăniceri de la Nicolinţ, acum este un schit Sfântul Dimitrie. Din vechile clădiri mai sunt în picioare doar câteva cu tendinţa de a se dărâma. Trecem prin satul Nicolinţ un sat cândva cu o agricultură intensă, unde oamenii au multe hectare de pământ arabil, care însă sunt nelucrate după cum se spune doar în proporţie de10%. Şoseaua, de fapt drumul naţional 57 între intersecţia către Ciuchici şi Oraviţa este mult prea distrus, şi autobuzul merge cu încetinitorul.
Ajungem în Oraviţa în jurul orei 7 dimineaţa, ne întâmpină autogara veche cu prea puţine schimbări în bine, dar plină de afişe electorale prin care candidaţii încearcă să lămurească alegătorii că ei sunt cei mai buni să devină primari. Vizavi de autogară însă este scheletul de beton al unui bloc cu 5 nivele care îşi etalează oasele de beton goale de cărămidă, ce trebuiau umplute pentru a da naştere unor apartamente confortabile. Dar cei care le solicită azi voturile orăviţenilor, nu au reuşit să realizeze acest lucru în cei aproape 20 ani ai noii democraţii. După ieşirea din oraş începe partea de drum, unde mai întotdeauna s-a circulat cu viteză mult redusă, datorită denivelărilor cauzate de instabilitatea drumului. Asta până la podul de peste râul Caraş. Ajungând la acest pod, putem vedea în partea vestică a drumului vechiul pod de cărămidă şi piatră abandonat, şi care ar trebui să fie un fel de monument istoric ce ar trebui conservat şi eventual restaurat. Se pare că în curând nu va mai exista, fiindcă nimeni nu se interesează de soarta lui. Personal am anunţat la ziarele judeţene acest aspect însă nimeni nu a luat vreo măsură de conservare. De fapt în comuna Grădinari mai există un turn vechi amplasat pe dealul Cacovei şi care are toate şansele să se dărâme în timp. În centrul comunei se poate spune că există un monument arhitectural deosebit, în stil bizantin, respectiv Biserica Ortodoxă ce poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Ori de câte ori trec prin această localitate îmi vine în minte că marele jucător de fotbal Dorinel MUNTEANU, este născut aici în Grădinarii de Caraş.

Reportaj de Mihai LEONTE 14 mai 2008
 

Referinţă Bibliografică:
De la podul peste Nera la Oraviţa...autor Mihai LEONTE / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 214, Anul I, 02 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!