CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Reportaj >  


Autor: Mihai Leonte         Publicat în: Ediţia nr. 215 din 03 august 2011        Toate Articolele Autorului

De la Grădinari la Reşiţa...autor Mihai LEONTE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

DE LA GRĂDINARI LA REŞIŢA 

 

Părăsim drumul naţional 57 şi intrăm pe drumul judeţean ce duce spre Reşiţa. Imediat ce intrăm pe acest drum ne întâmpină imaginea sumbră a unui edificiu neterminat început in epoca de aur şi care nu a reuşit nimeni să-l definitiveze. Cui aparţine? Nu ştie nimeni! La intrarea în comuna Ticvaniul Mare avem ocazia să vedem noile construcţii tip castel ale unor proprietari care se pare că au muncit prin alte ţări. În această frumoasă comună s-a născut scriitorul Virgil BIROU (11 mai 1903 – 22 aprilie 1968) care a scris romanul; LUME FĂRĂ CER, apărut în 1947, în care descrie viaţa minerilor. Căminul cultural din această localitate poartă numele acestui scriitor. După trecerea prin localitate intrăm în acea zonă unde mai persistă a trăi livezile de pruni pe partea sudică a şoselei şi cele de meri pe cealaltă parte. Acum aceste averi inestimabile sunt încă în paragină. Poate în viitor se vor redresa? Ajungem încă la ceasurile dimineţii în localitatea Lupac, veche localitate minieră a Banatului. Acum din ce a fost a rămas istoria. Adică cele câteva case construite pentru minerii de aici, şi 2-3 blocuri construite în vremea când minerii mai aveau ceva onoare. Ajungem la Reşiţa la 8 şi ceva. Nu am mai recunoscut autogara, căci şi aici s-au produs unele schimbări. S-a construit un bloc din sticlă al unei societăţi placată cu sticlă fumurie. Clădirea veche a rămas de izbelişte. În apropiere persistă un parc plin de bălării, şi nişte barăci părăsite pline de şobolani şi mizerii. 

Fiind perioada campaniei electorale, stâlpii, zidurile şi pereţii caselor erau pline de afişe cu cei care vor binele Reşiţei. Călătoria cu tramvaiul este gratuită, fiindcă toţi bătrânii peste 65 ani, au această facilitate. În rest nu mi s-a părut ceva deosebit. Adică totuşi am sesizat că nu mai există persistentul fum care plutea deasupra Reşiţei. Funicularul care aducea minereul la furnale este imobil, căci acestea nu mai funcţionează de multă vreme. 

Reportaj de Mihai LEONTE 14 mai 2008 

Referinţă Bibliografică:
De la Grădinari la Reşiţa...autor Mihai LEONTE / Mihai Leonte : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 215, Anul I, 03 august 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Mihai Leonte : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Mihai Leonte
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!