CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comemorari >  


Autor: Ştefan Popa         Publicat în: Ediţia nr. 1125 din 29 ianuarie 2014        Toate Articolele Autorului

De dragul Părintelui Mitropolit Bartolomeu Anania
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

A intrat în tradiţia şi conştiinţa credincioşilor ortodocşi ca anumitor Părinţi ai Bisericii, chiar dacă nu au fost martiri sau sfinţi, să li se acorde o importanţă deosebită, fiind omagiaţi sau comemoraţi în anumite momente ale anului, ziua respectivă referindu-se fie la data naşterii, fie la momentul plecării la Domnul a respectivului Părinte. Mulţi dintre credincioşi îi poartă pe aceşti Părinţi în inimile şi sufletele lor, nu numai aici, în această viaţă pământească, ci îi duc cu ei dincolo, în veşnicie, pentru că, potrivit marelui duhovnic al Transilvaniei, Părintele Teofil Părăianu, “persoana care reuşeşte să pătrundă în sufletul tău, nu o mai poţi scoate de acolo, ci mergi cu ea în veşnicie”.  

Aşa s-a întâmplat şi cu Părintele Bartolomeu Anania, fostul mitropolit al Clujului, al Albei, al Crişanei şi Maramureşului, care a pătruns în sufletele multor credincioşi ortodocşi. Mulţi dintre credincioşii ortodocşi s-au apropiat de mitropolit, mai întâi, prin predică şi apoi l-au cunoscut pe omul şi scriitorul Valeriu Anania şi l-au descoperit pe Părintele duhovnicesc Bartolomeu. De fapt, personal, domnia sa a făcut referiri la faptul că trebuie să facem distincţie între scriitorul, poetul Valeriu Anania şi monahul Bartolomeu, menţionând că el nu are vocaţie mistică, iar personalitatea sa a avut două ipostaze: Valeriu (numele de botez) şi Bartolomeu, care s-au întrepătruns aşa cum şi cerul şi pământul s-au regăsit în aceeaşi persoană. Anul acesta, la 31 ianuarie, se împlinesc trei ani de la plecarea la Domnul a scriitorului, poetului, dramaturgului, teologului, apologetului, revoluţionarului, cărturarului şi duhovnicului - Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania.  

Cu acest prilej, în multe din Bisericile Ortodoxe din Transilvania, dar nu numai, vor avea loc comemorări şi slujbe religioase de pomenire a Părintelui Mitropolit Bartolomeu Anania. De pildă, sâmbătă, 1 februarie 2014, Mitropolitul Bartolomeu va fi comemorat în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului. De asemenea, va fi organizat un moment comemorativ în Muzeul de la subsolul Catedralei Mitropolitane din centrul oraşului Cluj-Napoca.  

Părintele Bartolomeu s-a născut la 18 martie 1921, în comuna Glăvile, judeţul Vâlcea, într-o familie cu tradiţie preoţească, a primit la botez numele de Valeriu Anania. După şcoala primară în satul natal, a studiat la Seminarul Central din Bucureşti (1933-1941), dar şi la liceele “Dimitrie Cantemir” şi “Mihai Viteazul” din capitală, luându-şi bacalaureatul la acesta din urmă, în 1943.

A făcut studii teologice la Facultatea de Teologie din Bucureşti şi la Academia Teologică din Sibiu, obţinând titlul de licenţiat în teologie (1948). Frecventează doi ani cursurile Facultăţii de Medicină şi, în paralel, pe cele ale Conservatorului din Cluj, fiind exmatriculat în 1947, pentru rolul avut în mişcările studenţeşti din mai-iunie 1946. A fost tuns în monahism la 2 februarie 1942, la mănăstirea “Antim” din Bucureşti, unde a fost şi hirotonit ierodiacon.  

Valeriu Anania a ocupat succesiv funcţii de intendent al palatului patriarhal (1948-1949), inspector patriarhal pentru învăţământul bisericesc (1949-1950), asistent la catedra de Istorie Bisericească de la Institutul Teologic din Bucureşti (1950-1951), decan al Centrului de Îndrumare Misionară şi Socială a Clerului, Curtea de Argeş (1951-1952), director al Bibliotecii Patriarhale (1952-1958, 1964-1965).  

Bartolomeu Anania a fost arestat prima dată, în vara anului 1941, în contextul înmormântării unui legionar notoriu pe atunci, fără să fi fost participant efectiv la eveniment. După trei săptămâni, a fost eliberat fără nicio pedeapsă, dar în cazierul său a rămas fişa cu calificativul ‘legionar’. În luna iunie 1946, a condus greva studenţească antirevizionistă şi anticomunistă, după care a urmat un şir lung de arestări şi expulzări.  

În 1958, a fost condamnat la 25 de ani muncă silnică pentru “uneltire contra ordinei sociale” şi închis la Jilava, Piteşti şi Aiud. A fost eliberat în 1964, odată cu amnistia tuturor deţinuţilor politici. A ocupat, succesiv, mai multe funcţii în cadrul Arhiepiscopiei Misionare Ortodoxe Române din America şi Canada (din 1965), iar în anul 1967, a fost hirotonit ieromonah de către Arhiepiscopul Victorin, acordându-i-se din partea Sfântului Sinod rangul de arhimandrit.  

După întoarcerea din Statele Unite (1976) şi până la pensionare, survenită în 1982, este director al Institutului Biblic şi de Misiune al Bisericii Ortodoxe Române. În anul 1982, s-a retras la Mânăstirea Văratec, pentru a se dedica scrisului.
La 21 ianuarie 1993, Sfântul Sinod l-a înscăunat Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului. La 25 martie 2006 a fost instalat oficial ca mitropolit de către un sobor de ierarhi, în frunte cu Prea Fericitul Patriarh Teoctist, în proaspăta Mitropolie a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, cu sediul la Cluj-Napoca.  

La 13 decembrie 2010, mitropolitului Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, Bartolomeu Anania, i-au fost înmânate, la reşedinţa mitropolitană din Cluj-Napoca, de către preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, titlul şi însemnele de membru de onoare al Academiei Române. În discursul rostit cu acest prilej, academicianul Ionel Haiduc a subliniat că un astfel de gest s-ar fi impus mai de mult, fiind acordat ca o recunoaştere a valorii întregii opere literare şi teologice a ierarhului şi omului de litere Bartolomeu Valeriu Anania.  

Într-unul dintre jurnalele sale, "De dincolo de ape", scriitorul Valeriu Anania îşi mărturiseşte crezul scriitoricesc, iar monahul Bartolomeu face o pledoarie a credinţei depline în neam, Dumnezeu şi om.  

„Cred în scânteia divină a omului şi în capacitatea lui de a înfrânge răul din lume, cred în frumuseţea, bunătatea şi adevărul său, în putinţa lui de a se depăşi până la jertfă şi sfinţenie, cred în libertatea, în forţa creatoare, în iubirea, lacrima şi bucuriile lui. Cred în vigoarea şi trăinicia neamului meu, în ascendentul său spiritual asupra istoriei, cred într-o pace finală a omenirii. Mai cred în omenia lui Dumnezeu şi în talentul greierilor de a-mi inspira duioşii natale.”  

Aşadar, întreaga operă a cărturarului şi teologului Bartolomeu Anania, aşa cum este ea, se vrea şi se propune a fi o mărturie nu numai a unei lumi, ci şi a unui suflet. E vorba de sufletul marelui Om – Arhiepiscopul şi Mitropolitul Bartolomeu Anania, căruia îi facem veşnică pomenire din neam în neam.  

Referinţă Bibliografică:
De dragul Părintelui Mitropolit Bartolomeu Anania / Ştefan Popa : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1125, Anul IV, 29 ianuarie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ştefan Popa : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ştefan Popa
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!