AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Comemorari >  Dascălii şcoli de ieri, prietenii şi părinţii noştri !
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
! 
  
Elena Olteanu (1910 - 1993) 
  
Venită din părţile sudice ale judeţului Argeş a văzut lumina zilei în satul Ioneşti, din fostul raion Costeşti. A absolvit şcoala normală de menaj - promoţia 1931 şi s-a aşezat la Rucăr prin căsătoria (în 1933) cu un tânăr de-al locului, Ionel Olteanu, devenit mai târziu - cunoscut de rucăreni (şi) sub acest nume de Notarul satului. A profesat mulţi ani la şcoala de gospodărie rurală, devenită după război Gimnaziu unic şi apoi Şcoala elementară de 7 ani, de unde a şi ieşit la pensie. A fost o învăţătoare de o delicateţe aparte, grijulie şi blândă, gospodină desăvârşită, cu un simţ al maternităţii dovedit - fiind mama exemplară a patru copii bine educaţi, instruiţi şi la casele lor, în profesii şi funcţii care onorează orice comunitate : Venera, Ecaterina, Ileana şi Walter. În anii prigoanei comuniste a suferit, alături de soţul ei, de pe urma solidarităţii manifestate faţă de cauza mişcării de rezistenţă anticomunistă din munţii Rucărului. Supusă presiunilor şi numeroaselor anchete a reuşit să-şi păstreze demnitatea şi să-şi continue munca de iluminare care i-a fost încredinţată, prin profesie şi destin.  
  
***  
  
Şi alte trăsături ale dascălilor noştri – unele ascunse publicului şcolar – pot educa şi introduce pe învăţăcei în universul pe care singuri vor trebui să şi-l creeze peste ani, cel casnic, familial, ce poate, ca nimeni altul, să plămădească caractere şi să întemeieze gusturi, deprinderi, necesare într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat ...  
  
Reţin calităţile de desăvârşită gospodină ale mamei celui mai bun prieten şi coleg al meu, Walter Olteanu, Bujor al Notarului, cum îi ziceam cei apropiaţi.  
  
O ciorbă sau supă – a cărei diferenţă o voi face când voi servi masa peste ani în „lumea bună”(!) a cantinelor studenţeşti (căci unde altundeva poţi să apreciezi gustul mâncării de cazan?!), un mixaj aburind cu ingrediente cultivate în grădiniţa casei şi drămuite într-un gramaj „secret” (mărar, tarhon, leuştean, etc.) care asmuţea aerul bucătăriei reverberându-l în valuri cu arome parcă mitice, ce-mi năucea olfactivul şi care mă însoţea mult timp după ce părăseam micul „sanctuar” culinar în care am avut privilegiul de invitat şi unde oficia ca singură stăpână, minunata, v rednica şi blânda doamnă învăţătoare Olteanu..  
  
Recunoşteam această altfel de „purificare”- adevărată baie de balsam ce-mi curăţa şi-mi căptuşea stomacul, obişnuit mai mult cu „ştuci” însă avid după mirodenii, de care nu mă apropiasem vreodată şi de care luasem la cunoştinţă pe furate din cărţile de bucate ale gospodăriilor mai puţin scăpătate, care nu se aflau la îndemâna sărăntocilor (cum de-alfel şi eram cei mai mulţi, pe vremea aceea).  
  
Această „dezmierdare” culinară, neegalată de nici o altă încropire „prânzuită” pe care-o voi fi servit de-atunci încoace mi-a rămas printre puţinele repere cu care îmi aleg, aţin şi îmi urmez valorile. Apelez la acest „clişeu” din copilăria şi adolescenţa mea pentru că el a fost „mirabila sămânţă” care a crescut într-o eflorescenţă ce mă va ademeni şi va forma gustul pentru reflecţie, prietenie, intimitate şi frumos. Şi, nu e puţin lucru!... 
  
Bună şi neuitată Doamnă Olteanu Elena, pe unde veţi fi cutreierând acum „vămile văzduhului” ori dincolo de ele, rămâneţi pe cerul simţirii mele Steaua Polară, ce va dăinui şi-mi va orienta mereu aprecierea ori satisafacţia lucrului făcut cu folos, temeinicie, stenică pasiune şi neîntrecută pricepere !... 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Dascălii şcoli de ieri, prietenii şi părinţii noştri ! / George Nicolae Podişor : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 203, Anul I, 22 iulie 2011, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 George Nicolae Podişor : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de George Nicolae Podişor
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!