AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 348 din 14 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

DARUL DE CRĂCIUN (3)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Cu toate insistenţele Alinei, Eugen nu se putea odihni. Asculta atent ştirile la radio şi la televizor, atât cât se dădeau. Era neliniştit şi fierbea de furie că nu poate fi acolo. Hainele se uscaseră aproape de tot şi Alina le aranjase destul de bine cu acul şi fierul de călcat, dar băiatul începu să-şi dea seama că nu-l ajută puterile sa meargă la Piaţa Palatului.  

Când se anunţa ştirea că ministrul Milea s-a sinucis, uşa apartamentului se deschise la perete şi Lucica îi făcut loc lui Nea Petrică să intre primul. El a auzit finalul acestei ştiri şi a strecurat printre dinţi:  

- S-a sinucis, pe dracu! Nu-i lucru curat, oameni buni. Armata s-a retras, e cu noi, cu oamenii. De ce să se împuşte el?... Tu unde mama dracu' ai fost, mă?! Ti-am spus, mă, sa nu te bagi? Paştele mă-tii de neisprăvit...  

- Tată, eu am...  

- Să nu aud nimic! Vorbim noi, acasă... Hai! Îmbracă-te şi mulţumeşte acestor femei c-au avut milă de tine!  

Cele două femei rămăseseră încremenite, tăcute şi dezaprobatoare în priviri, dar nu îndrăzneau să intervină. După câteva minute, timp în care nea Petrică ciulea urechea la televizor şi Eugen îşi luase lucrurile şi plecase la baie, Lucica îndrăzni să i se adreseze cu vocea ei blândă:  

- Nu rămâi sa bei o cafea, până una alta, să vedem ce se mai întâmplă?  

- Oi rămâne, ca vreau să-mi spună şi mie fătuca asta cum a fost...  

La bucătărie era mai cald şi mirosea frumos. S-au aşternut la vorbă, după ce au dat televizorul mai tare să-l audă de acolo. Fata povestea încet, cu pauze în care i se înnoda vocea şi îşi ştergea lacrimile. Când povestea că a văzut cu ochii ei gloanţele şuierând şi ricoşând din caldarâmul plin de sânge, nea Petrică s-a ridicat în picioare şi, acuzând oboseala din cauza unei nopţi albe şi pline de griji, si-a scos batista şi, vădit jenat, şi-a şters lacrimile ce curgeau încet pe obraji în pofida voinţei lui de a nu se manifesta.  

Bărbatul din el ceda tensiunii la care era supus tatăl copilului ce văzuse moartea cu ochii. A încercat să spună ceva, dar cuvintele s-au oprit într-un geamăt scurt ca un oftat prelung, venit din străfundul rărunchilor, mai grăitor decât cuvintele...  

 

- Fuge! Fuge Ceauşescu, veniţi să vedeţi! Vocea lui Eugen, încărcată de emoţie şi bucurie, le întrerupse povestirea şi alergară în micuţa sufragerie, la televizor. Priveau şi ascultau în tăcere. Nea Petrică sparse liniştea cu vocea lui dură şi plină de obidă:  

- Fuge pe dracu să-l pieptene! Unde să fugă, fraţilor? Asta e răpire, nu este fugă. Ascultaţi-mă pe mine! L-au înfricoşat si l-au îmbrobodit că-l salvează. Îl duc să-l judece ăştia, cine ştie pe unde, ca să nu-l omoare oamenii!  

- Si ce se va alege de noi după aia?  

Vocea femeii se frânse şi îşi trase fiica lângă ea, protejând-o de un pericol ce încă nu se vedea, nu se cunoştea, dar se simţea plutind în aer.  

- Ce să se aleagă? Ne vedem de treburi că sunt planurile făcute, fraţilor. Ne facem capitalişti. Asta ne facem! izbucni cu voce puternică nea Petrică. Scăpăm de ăştia şi ne iau alţii în primire. Noi tot cu munca, ascultaţi la mine!  

Au mai privit la televizor, au mai ascultat la radio şi după vreo oră s-au ridicat să plece. Şi-au luat rămas bun fără a-şi ascunde îngrijorarea ce li se citea în priviri şi au promis să se mai vadă. Lucica îşi dădu cu părerea că Eugen n-ar părea să aibă ceva rupt dar că, după atâtea lovituri primite, probabil durerea va persista încă vreo câteva zile şi din cauza aceasta ar trebui să nu facă efort în perioada următoare.  

Cu toate rugăminţile băiatului de a trece prin Piaţa Palatului, tatăl s-a opus hotărât şi au mers acasă. I-a fost teama să-l ducă la policlinică să-i scoată un certificat medical pentru scutire la serviciu. Nu ştia ce întorsătură pot lua evenimentele. Nu mai avea încredere în nimeni. Ştia el multe. Să nu-i sperie, a motivat că medicii sunt ocupaţi cu răniţii. "Trebuie să se ocupe şi de ăştia cineva", gândea nea Petrică, intuind că sunt mult mai mulţi decât se anunţă la televizor. Adevărat, nu bănuia ca vor fi şi alţii în zilele următoare...  

 

Au fost zile de groază până la Crăciun şi în zilele de Crăciun, după executarea dictatorilor Ceauşescu. Domnea încă haosul şi nu ştiai de unde vine un glonţ rătăcit şi cine-l scăpa cu precizie (!), după cum se vedea la televizor...  

Eugen şi Alina s-au întâlnit a treia zi de Crăciun. Ziua. Noaptea nu aveau curaj să meargă pe stradă. Se priveau şi vorbeau ca doi prieteni vechi ce se cunoşteau de mulţi ani. Numai despre evenimente şi despre sănătate. Nu se priveau ca băiat si fată. Nici nu le trecea prin gând şi nu-şi puneau problema că între ei este o diferenţă de cinci ani. Întâmplările tragice prin care trecuseră i-a apropiat ca prieteni, ca oameni şi atât.  

Alina nu avusese vreodată prieteni. Doar colegi. Au stabilit să se vadă pană la anul nou, dar şi după aceea. S-au ţinut de cuvânt amândoi. Niciodată nu întârzia vreunul şi se luminau la faţă când se vedeau.  

După ce ajungeau acasă, fiecare se gândea la celălalt cu duioasă grijă, întrebându-se cum a ajuns, dacă a avut probleme, dacă se simte bine, dacă s-a odihnit. Apoi, fiecare îşi vedea de ale lui. Era prea mare tensiune în viaţa fiecăruia şi a celor din jur ca să mai aibă timp de alte gânduri.  

Doar noaptea, înainte de a adormi, Alina îşi lua perna în braţe şi se întreba nelămurită ce este cu ea şi cu neliniştea pe care nu o înţelegea şi pe care o simţea cuprinzând-o tot mai mult. Nu i se mai întâmplase asta, şi se pomenea întrebându-se dacă Eugen o privea ca pe o fată sau numai ca pe un prieten. Nu că ar fi dorit neapărat, dar era în ea un ceva, o frământare lăuntrică, împletită cu o dorinţă la fel de nelămurită,amestecata cu o emoţie crescândă pe care nu o putea controla. Si, pentru că nu era sigură de nimic şi încă nu-si găsea răspunsuri, nu încerca să se destăinuie şi să ceara mamei sprijinul.  

Îşi lua sânii micuţi în mâini, îi măsura cu privirea şi palmele făcute căuş si le urmărea linia sinuoasă, comparându-i cu ai unor colege care aveau prieteni şi povesteau cum erau mângâiate şi sărutate. De la sâni, cobora încet cu palmele în cercetarea mijlocului subţirel şi a coapselor frumos conturate şi integrate în linia generală a trupului ei delicat şi mlădios. Mulţumită, strângea perna cu putere în braţe si adormea cu gândul la el...  

 

Pentru Eugen era mult mai uşor. Nu avea timp să se gândească la asemenea "copilării", cum le numea el mai în glumă ori mai în serios. Pleca obosit de la lucru, mai peticea şi prin cartier câte ceva şi noaptea îl găsea deja obosit în pat. Se mai întâlnea şi cu câţiva prieteni care trecuseră, ca şi el, prin momente de groază la baricada de la Inter.  

Nu povestea nimănui despre "îngerul lui protector", cum o numea pe Alina doar în gândul său, chiar dacă era văzut cu ea pe stradă. Era un subiect tabu. Doar nea Petrică ştia că se întâlneşte cu ea şi mustăcea discret când îl anunţa băiatul că pleacă la întâlnire. O îndrăgea pe fata asta curajoasă care-l ajutase pe fiul său în momente şi împrejurări la care mulţi alţii ar fi dat bir cu fugiţii.  

Eugen ştia ce înseamnă o femeie. Cunoştea femeia în intimitate. Chiar trecuse prin mari emoţii când o fostă clientă la Autoservice l-a anunţat că este gravidă. Era măritată cu un marinar şi cam zece luni pe an era fără bărbat. Nu-şi putea permite să păstreze copilul pentru că nu era conceput în vremea prezenţei soţului acasă.  

- Stai liniştit că-l fac şi pe ăsta mic "marinar" până să vină "amiralul" acasă, i-a spus ea lui Eugen, distrându-se pe seama lui. Avea bani, nu-şi făcea probleme, dar Eugen, din clipa aceea, a hotărât să rupă relaţia cu ea, chiar dacă era convenabilă.  

Pe Alina nu o sărutase niciodată şi părea că nici nu-şi propusese s-o facă. O încuraja să înveţe, să nu neglijeze şcoala şi discutau evenimentele politice şi transformările sociale ce le puteau sesiza ei ori le aflau la ştiri. Îşi dădeau mâna aproape ca între bărbaţi, chiar dacă uneori simţea plăcerea să i-o reţină mai mult. Era aşa de micuţă şi catifelată încât se temea s-o strângă prea tare şi păstra cu grijă căldura, mirosul şi forma ei în palma sa bătătorită, poate prea aspră, bărbătească.  

Nu punea la socoteală câteva pupături pe obraz la despărţire, destul de reţinute şi nu vedea nici cum roşeşte Alina în acele momente. S-ar fi întrebat, poate, care era izvorul acestei reacţii pe care biata fată nu ştia cum s-o ascundă...  

Se întâlneau cam de două ori pe săptămână până la sărbătorile de Paşte la care, nea Petrică si fiul, au fost invitaţi la masă de Alina, în numele mamei sale. Nea Petrică, în ciuda faptului că-l ştia lumea ca fiind puţin ursuz, s-a bucurat când Eugen i-a transmis invitaţia şi dimineaţa, în prima zi de Înviere a Domnului, a ajuns printre primii la biserică, bărbierit proaspăt, îmbrăcat în singurul lui costum bun, să-i mulţumească Domnului Isus Hristos pentru sănătatea fiului şi să aducă acasă pâine sfinţită. Nu a mâncat nimic la întoarcere. A pus câteva ouă roşii într-o pungă de plastic, un cozonac cumpărat de la brutăria din apropiere şi o sticlă de vin bun, la trei sferturi, pe care o păstra de la un client. Nerăbdător, dar aparent liniştit, îl întreba pe Eugen, din cinci în cinci minute, care este ora de plecare în vizită...  

Referinţă Bibliografică:
DARUL DE CRĂCIUN (3) / Marian Malciu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 348, Anul I, 14 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!