AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Artistic >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 346 din 12 decembrie 2011        Toate Articolele Autorului

DARUL DE CRĂCIUN (1)
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

- Din volumul Femeia, eterna iubire -  

21 decembrie 1989. Cine poate uita acel decembrie însângerat? Vă amintiţi fenomenul Piaţa Universităţii? Câte destine şi-au schimbat brusc cursul firesc!  

S-au cunoscut, din întâmplare, în învălmăşagul acela groaznic de la Piaţa Universităţii. În ziua aceea, Alina a fost atât de aproape de şenilele ce-i puteau curma viaţa. Ea nu-şi aduce aminte cum a scăpat de scutierii care aruncau cu brutalitate în maşini pe cei pe care-i prindeau. Era înspăimântată…  

Aproape de str. Eminescu, după ce a scăpat de mulţimea din apropierea hotelului Dorobanţi, s-a prăbuşit. Ajunsese la capătul puterilor. Respira greu şi avea senzaţia că se sufocă din lipsă de aer. Îşi aminteşte doar că soldatul acela a salvat-o şi nu-l poate uita nici acum, după atâţia ani. Nu-i poate uita perciunii albi, petliţele roşii şi faţa trecută de tinereţe, cu riduri, bătută de soare şi vânt, ca a unui marinar. Ca prin vis rememora crâmpeie din tot ce s-a întâmplat astfel că se văzu trasă cu forţa de o mână şi de gulerul paltonaşului mototolit şi murdar de mâzgă, târâtă prin mulţimea de soldaţi şi de civili ce-i împingeau şi îi loveau până pe trotuarul de dincolo de Inter. Când era convinsă că o va trânti la pământ cu aceeaşi forţă, îşi adună ultimele puteri să strige după ajutor, însă el a privit-o crunt o fracţiune de secundă şi i-a adresat un singur cuvânt printre dinţi : FUGI!  

Şi a fugit. Mai mult s-a târât, rezemându-se de pereţi. Nu mai avea forţă să alerge. La doar câţiva paşi de ea de ea, un tânăr cu hainele sfâşiate şi cu sânge pe faţă încerca să se ridice în picioare după ce se târâse mult pe genunchi. S-au ajutat reciproc şi se priveau cu un amestec de nedumerire, de teamă şi de furie, adunate toate în ochii lor tineri în numai o oră...  

Eugen era bătut rău. Un baston de cauciuc lăsase urme adânci pe faţa lui şi-i spărsese nasul. De acolo curgea sângele ce parcă nu se mai opreşte şi-i pătase hainele ce-i acopereau cu zgârcenie rănile de pe trup. Îşi trăgea un picior pe care aproape nu-l mai simţea şi durerea din şold îl răpunea. Nici el nu ştie cum a scăpat din încleştarea aceea nebună de la baricadă unde alţii erau târâţi şi aruncaţi în dube. Acolo îl cunoscuse pe Dan Iosif, plecat pe ultimul drum cu onoruri militare în urmă cu patru ani…  

Strivit de scuturi, trântit şi călcat în picioare, lovit cu bastoane de cauciuc, s-a strecurat printre picioarele puternice ce tropăiau pe trupuri şi s-a târât, pas cu pas, cât a putut de repede. Cineva l-a ajutat şi l-a împins cu putere peste alţii înspre o zonă mai liberă şi de acolo a fugit cu greu, poticnindu-se şi sângerând, fără să ştie încotro se îndreaptă.  

Alina a rupt din bluza ei o bucată caldă de pânză şi i-a şters cu grijă faţa, după ce l-a ajutat să se reazime de o poartă metalică mai ferită de lumină şi privirile înspăimântate şi pline de nedumerire ale oamenilor ce treceau prin apropiere. Observând că nu a fost suficientă, fără să stea pe gânduri, a mai rupt şi din partea cealaltă o bucată. Mânecile şi umerii i-au rămas pe trupul zgribulit mai mult de teamă decât de frig.  

După ce a reuşit să-i oprească sângerarea, s-au întrebat ce este de făcut. Eugen ar fi dorit să se întoarcă. Spaima Alinei şi rugăminţile ei l-au oprit. In plus, şi-a dat seama că aproape nici nu putea merge fără puţin sprijin. L-a convins şi l-a sprijinit cu multă hotărâre. Se îndreptau spre Moşilor, evitând arterele importante, evitând mulţimile si maşinile cu militari sau miliţieni. Le era frică, deşi nu recunoşteau...  

Alina locuia cu mama ei într-un apartament de două camere şi, pană la etajul doi, s-a chinuit să-l urce pe Eugen care gemea de durere. Îl durea tot trupul. A mai găsit câteva lucruri de la tatăl ei, care părăsise domiciliul conjugal în urma cu doi ani, după procesul lung de divorţ, le-a adunat pentru Eugen, pe care l-a împins cu forţa în baie şi l-a ajutat să se dezbrace şi să intre în cadă.  

L-a spălat uşor pe spatele plin de vânătăi şi, cu toată durerea adunată în suflet, îşi oprea cu greu lacrimile ce o năpădeau. Dorea să-l mângâie, să-l sărute, să-l alinte, dar teama că el va înţelege altfel gestul ei, a oprit-o. L-a învelit în prosoape şi l-a uns cu ceva alifii găsite prin dulăpiorul în care mama ei mai aduna câte ceva de la spitalul în care lucra ca infirmieră.  

I-a făcut un ceai dar, când i l-a dus, el adormise şi gemea uşor în somnul agitat. S-a spălat şi ea adunându-şi greu ultimele puteri, gânditoare şi plină de grijă faţă de vânătăile ce le descoperise şi pe trupul său. Nu avea răni, însă acum simţea dureri peste tot şi capul parcă-i intrase într-un vârtej tulburător de ameţitor.  

A băut ceaiul fierbinte, a luat două aspirine şi s-a întins cu grijă lângă Eugen, acoperindu-l atent şi protejându-l apoi cu trupul ei ce tremura uşor de sperietura trasă şi de emoţiile ce o cuprinseseră când l-a îmbrăţişat cu grijă şi l-a sărutat pe frunte ca o mamă grijulie. Niciodată nu dormise lângă un bărbat în acelaşi pat şi gândul acesta şi o anume curiozitate îi alungau somnul. Încerca să-şi amintească momentele din baie, să-i vadă pieptul şi braţele şi trupul şi nu reuşea. Grija, spaima, vânătăile şi rănile de pe corpul şi braţele băiatului împiedicaseră sedimentarea acestor imagini. Parcă nici nu-l văzuse gol, parcă nici nu-l spălase si-l unsese cu alifii...  

Când a intrat mama Alinei în dormitor, abia şi-a reţinut un strigăt de surpriză şi spaimă. Nu-şi văzuse fata cu un băiat pe stradă şi acum nu-i venea să-şi creadă ochilor că o vede în pat cu un bărbat. Cu mâna la gură şi ochii mari, nedumeriţi şi furioşi, închise uşa încet si trecu la bucătărie. Somnul de după tura de noapte pierise brusc. Cu gesturi nervoase îşi puse de cafea şi făcu "planul de bătaie", hotărâtă să-i de Alinei o lecţie pe care să nu o uite toată viaţa.  

Când a trecut Alina spre baie, a prins-o cu putere de mână, a ţintuit-o cu privirea şi cu mâna ridicată gata pentru o lovitură pe care nu o dăduse în viaţa ei copilului, a dat drumul vorbelor pline de mânie:  

- Cum ai putut, fata mea, să faci tu...  

- Mamă, te rog frumos, să ma laşi să-ţi explic, a întrerupt-o Alina cu hotărâre, intuind ce gândea mama sa.  

- Nicio mamă, Alina, m-ai năucit si mi-ai distrus toată...  

- Mamă, nu este ce crezi! Am fost la Inter...  

- Cuuuum?! Fata mamii, tu?! Doamne, Dumnezeule, ce mi-ai făcut, Alina?  

Ştia ce s-a întâmplat în Piaţa Universităţii. Tot spitalul vuia şi mulţi salariaţi de acolo plecaseră la faţa locului plini de o speranţă la care nici nu îndrăzniseră să viseze până în acea noapte. S-a cutremurat însă aflând atât de brutal că şi fata ei a fost acolo şi minute în şir nu a putut să vorbească şi să se oprească din plânsul nervos ce pusese stăpânire pe ea.  

Încet, încet, şi-a revenit şi a ascultat povestea incredibilă pe care Alina i-o spunea cu lacrimi pe obraz. Plângeau amândouă, îmbrăţişate strâns, pătrunse de emoţie şi teamă. Tremurau cu gândul la urmările evenimentelor la care Alina participase direct şi care, în mintea lor, luau dimensiuni înfricoşătoare.  

Nici nu au observat că, între timp, Eugen intrase încet în bucătărie, încă buimac dar, mai ales, năucit şi impresionat de tabloul înduioşător ce-l ofereau cele doua femei ce plângeau cu sughiţuri. Deosebit de palid, fără sânge în obraz, în afara celui adunat în jurul rănii vizibile de la distanţă, lipsit de forţă, se sprijinea de mobile pentru a se ţine pe picioare....  

 

va urma  

Referinţă Bibliografică:
DARUL DE CRĂCIUN (1) / Marian Malciu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 346, Anul I, 12 decembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!