CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Opinii >  


Autor: Marian Malciu         Publicat în: Ediţia nr. 273 din 30 septembrie 2011        Toate Articolele Autorului

DANTELA CU CIOCĂNELE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!

Mai rar se-ntâmplă să vezi bărbat intrând în magazin ori zgâindu-se prin vitrină pentru a admira dantelele expuse. Nici chiar atunci când sunt aplicate la fustiţe şi rochiţe ori, mai ales, la lenjerie de pat sau intimă, nu se înghesuie bărbaţii! Doar în preajma sărbătorilor, cu obligaţii şi cu mintea încrâncenată pe o mie de calcule, după ce au făcut comparaţii de preţuri prin vreo zece magazine...  

Mie mi-au plăcut dantelele de când eram micuţ. Îmi amintesc cum le admiram, în jurul meu, pe la căruţ, pătuţ, bluziţe sau scufiţe şi până la perdelele uriaşe ce nu-mi dădeau lumină cât să-mi găsesc jucăriile prin scutecele aruncate. În plus, cu mare drag, le priveam la bluzele ce-acopereau pieptul mamei şi, câteodată, manşetele bluziţei îmbrăcată pe când mă lua la plimbare. Ei, da! La plimbare am zis. Pe străzile curate din urbea mea natală şi prin imensul parc în care, pe vremea ceea, cânta frumos fanfara. Aşa, prin mulţimea de oameni ieşiţi la promenadă, tot mai multe modele ochii-mi admirau şi, recunosc, mereu mă atrăgeau. Dantele siropoase, dantele atrăgătoare, dantele fermecătoare. Pe măsura vârstei! Dar, cel mai mult, îmi plac dantelele iernii. Cum adică, ale iernii ? Aşa bine. Toţi copacii se-mpodobesc după ce ninge liniştit şi, aproape neobservat, îşi etalează dantelele cu o graţie surprinzătoare. O pădurice devine divină, ceva de basm adevărat, ceva de vis. Iar noaptea, când luna patinează pe luciul apei îngheţate, dantelele se-ntrec în falduri şi sclipiri, de parca mii de licurici au năvălit să lumineze cărarea Crăiesei Zăpezilor... Şi streşini se-mpodobesc în noapte şi ne surprind, spre dimineaţă, cu-a lor dantelărie plină de vii sclipiri într-o feerică lumină. Îmi plac dantelele clădirii ce-n evul mediu a fost clădită, dar şi arabescul oriental, mai ales dacă e desenat de picioarele gingaşe şi greu de stăpânit ale unei balerine ce lunecă precum un fulg în lungul scenei... Nu pot uita cum timpul zboară când uit privirea să-mi întorc din largul mării înspumate! Privesc pierdut ca-ntr-o visare şi văd dantelele dansând pe vârf de valuri adunate, ca într-un lanţ pierdut în infinit, scăldat în nestemate...  

Îmi plac dantelele. Sub orice formă şi, mai ales, pe orice forme! Ele fac ca totul să fie mai frumos şi tainic, trezindu-te la viaţă. Prin ele înţelegi cum sentimente se amplifica şi simţuri te-năbuşă. Prin ele poţi descoperi de ce femeia preferă tot mai mult să-şi cumpere dantelă, să se-mpodobească cu dantelă şi să se-mbrace, pur şi simplu, în dantelă şi chiar să te primească pe tine, soţ şi, mai ales, amant, iubit de-o noapte, cu zâmbetul ascuns în colţul gurii şi picioruşu-i atârnând ştrengar, provocator, printre dantele... E mult mai curajoasă, în falduri de dantelă, e sclipitoare parcă ori, cel puţin, frumoasă, chiar de-ncearcă să-şi ascundă intenţia, dorinţa şi fermecătoarea-i iniţiativă pe care, oricum, n-o simţi, convins că eşti învingătorul. E chiar stăpână mult pe sine şi te-ameţeşte nu atâta cu privirea, cât cu... dantelăria! Dantelărie-n vorbă şi-n privire, dantelărie-n aşternut şi pe pielea-i netedă, că nu mai vezi în faţa ochilor decât forme dantelate, de te-apucă ameţeala până cazi pe spate...  

În general, femeia nu se manifestă public la alegerea dantelei, deşi, pentru fiecare, este un exerciţiu de mare încărcătură psihica şi chiar artistică. Fiecare articol ce va purta dantelă este întipărit în memorie în câteva variante şi chiar culori, căci ea, femeia, când se-mbrăcă, doreşte oricui să-i dea furori... Cea mai liniştită femeie este cea care alege dantela cu ciocănele! Nu mai are nevoie de nimic. A fost şi este o tentaţie misterioasă şi va rămâne o permanentă ispită această cusătură fină numită-n general, dantelă, chiar şi-n iatacul domniţelor românce ori în elegantele apartamente ale reginelor Franţei... O, nu! Nu se va renunţa la ea atâta timp cât există femei pe lumea asta. Pentru că femeia este cu mult mai ispititoare când se foloseşte de dantelă. Fiind ispititoare, devine dominantă. Rămâne-n veci, stăpână!  

Referinţă Bibliografică:
DANTELA CU CIOCĂNELE / Marian Malciu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 273, Anul I, 30 septembrie 2011.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Marian Malciu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Marian Malciu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!