AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 304 din 31 octombrie 2011        Toate Articolele Autorului

Daniel Vichi:
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Daniel Vighi: "Insula de vară" 
  
Cronică de Al.Florin ŢENE 
  
Romanul lui Daniel Vighi, "Insula de vară", Editura Polirom, 1999, este un exerciţiu superior de transcriere a unor amintiri, înşurubate în real, cu tehnici şi metode pe care proza postmodernistă o presupune. 
  
Descrierea unor întâmplări dintr-o localitate de mult uitată în haloul copilăriei fuzionează cu disertaţia şi prospectarea melancoliei provinciale cu "toate zbenguielile ilicite". 
  
Un dualism cultural se găseşte sub aceeaşi privire. Un ochi al prozatorului scormoneşte prin cotloanele copilăriei, prin ungherele străzilor, magherniţelor şi sufletele oamenilor, un altul, aristocrat şi instruit, poposeşte pe marginea amintirilor, cochetând, într-o complicitate culturală cu cititorul. 
  
Textul, incisiv, este şi o oglindă concavă care evidenţiază critic regimul trecut care a mutilat şi distrus multe vieţi. 
  
Acţiunea se petrece într-o localitate dintre Arad şi Timişoara, metaforă a unei "insule de vară", aceeaşi, dar la scară mai mică, de pe Mureşul copilăriei autorului, când moţăiala cehoviană făcea casă bună cu mentalităţile provinciale specifice zonei, unde alienatul Picu "victima înspăimântată a copiilor care îi cereau buletinul", bolnavul "bătut pe la anchete să spună unde se ascundea tată-său", este unul din personajele pitoreşti şi tragice ale cărţii, alături de Radu Metodistu. 
  
Rememorările sunt văzute prin ochiul adolescentului care cutreieră cartierul acela "de pe marginea Mureşului, din partea sa de sus, de sub poala pădurii, de dincolo de capătul dinspre Transilvania al oraşului, poarta de intrare în pământul sfânt al Ardealului, cum ziceau moş legionarii pe la întruniri clandestine mascate în parastase pentru eroii de la Păuliş de la biserica orientală din Rodna". 
  
Tehnica rememorării, dialogurile interioare, familiaritatea tonului în naturaleţea relatării, produce în text iluminări de perspectivă. Predilecţia prozatorului spre epuizarea unor trăiri, creează un scenariu fabulos-poetic cu o radiografiere în ton melancolic al trecutului cotidian. Amestecul registrelor găseşte tonalitatea potrivită, căci foarte adesea înfăţişarea compozită a povestirilor se încheagă în romanul underground şi aceasta este o probă de consecvenţă. Imaginaţia se constituie ca o formă de înălţare a realului din trecut în prezent, un afect al retrospectivei narative. Sunetul personal este indiscutabil şi ceea ce face mai convingătoare evoluţia naraţiunii este siguranţa tonului, fineţea observaţiei, intuiţia amănuntului semnificativ. Daniel Vighi ştie să-şi retrăiască sentimentele: "Tu singur cu propria ta viaţă înţepenită în vremea ultimului an de liceu al Moniei. De atunci ai încremenit, ai ieşit din timp". 
  
În ciuda impresiei de roman autobiografic, oglindă a unei secvenţe din primul sfert din viaţa autorului, prin "Insula de vară"descoperim în Daniel Vighi un prozator stăpân pe intuiţia stărilor originare, profunde, punctate pe un halou al unei sensibilităţi lirice. 
  
Al.Florin Ţene 
  
 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Daniel Vichi: Insula de vară / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 304, Anul I, 31 octombrie 2011, Gilbert, Arizona.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!