CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Literatura > Recenzii >  


Autor: Al Florin Ţene         Publicat în: Ediţia nr. 673 din 03 noiembrie 2012        Toate Articolele Autorului

Dan Orghici, Fumuri de
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cronică de profesor Maria Toma-Damşa 
  
Dan Orghici, Fumuri de „palian”, Editura Emma, Orăştie, 2012 
  
„Dan Orghici aparţine unei urbe cu tradiţie publicistică, ceea ce poate fi şi o povară, ca memorie culturală, dar şi un psiho-stimul. Proza scurtă, evocarea, evenimentulce tinde a fi semnificant-semiotic, notaţia scurtă compozitivă fac dinamica atractivă la lectură”, după opinia lui Eugen Evu din „Pseudo-prefaţă” la acest volum.  
  
Într-adevăr, acest volum conturează personalitatea lui Dan Orghici: spirit polemic, constanţa sa atitudinală faţă de realitatea aceasta anormală – cu o faţă gravă şi responsabilă, cooperant şi flexibil, cu un accentuat simţ al umorului, dar şi cu vădite chemări spre spiritul creştin. Vom pătrunde în aceste varii ipoteze, ilustrându-le selectiv cu „piese” ale volumului, pe care l-am fi dorit mai puţin divizat. 
  
Ca jurnalist, Dan Orghici s-a impus la „Expresul de Orăştie”(11 martie-22 iulie2009), prilej de a-şi diversifica preocupările publicistice, pentru a face nu numai reportaje sau interviuri, dar abordând şi eseul sau proza scurtă. Experienţa acumulată şi-a fructificat-o în reviste precum „Visul”- revista online, „Repere culturale”, „Calea, Adevărul şi Viaţa”, „Gazeta de Hunedoara”. Articolele sale ancorate în realitate conferă savoare publicaţiilor în care se afirmă. 
  
Preocupările spirituale ocupă un spaţiu larg în economia volumului: Calea crucii, evocând drumul dramatic al Golgotei şi pledând pentru post, fapte creştineşti, rugăciune, pentru a evoca, în pioase cuvinte, pe „Regina familiilor”, Fecioara Maria, cu misterioasele apariţii, precum cele de la Lourdes, Fatima, Guadalupe, citând priceasna dedicată Sfintei Fecioare. 
  
Din grupajul „Reacţii de creştin” se desprind: pelerinajul greco-catolicilor din Orăştie spre Zlatna, serile de colinde onorate cu concerte susţinute de grupuri de clerici, motivarea opţiunii de a fi creştin, omagii duse papei Benedict al XIII-lea, pledoaria pentru buna cooperare cu ortodocşii, popasul relicvelor Sfintei Rita de Cascia la Biserica Greco-Catolică din Orăştie, Sfânta Înviere a lui Hristos, vizita Episcopului Alexandru Mesiandin Lugoj, pentru a încheia cu „misiunile populare destinate mirenilor”. 
  
Puternic ancorat în realitate, spiritul critic şi justiţiar al lui Dan Orghici îmbracă forma artistică a pamfletului, operând benefic cu umorul. 
  
Haiducul este una din piesele incitante ale autorului. Este vorba, desigur, despre „Haiducul modern”, care: „are la dispoziţie sălile de fitness”, „ţine hăţurile cailor putere ce pun în mişcare o limuzina (fără T.V.A.)”, „se ia la trântă cu legea ( ... ) o şi învinge, ciupind de unde se poate şi de unde i se dă locul”.„Haiducul modern ( ... ) ia de la stat ( ... ), înfruptându-se ( ... ) din despăgubirile date de tribunalele internaţionale în numele dreptăţii sale”. 
  
Electorale am putea intitula o suită de „piese”, menite să stigmatizeze metehnele moştenite de pe vremea marelui Caragiale. Astfel doar„Vocea urnelor s-a făcut auzită din nou” ... aflăm cum „cetăţenii( ... ) au făcut din nou să tacă politica, urmând ca cei aleşi să-şi ducă la bun sfârşit promisiunile”. Şi mai precizează că „numai cu edili buni se dezvoltă cetatea” şi „numai încrederea concitadinilor poate da puterea deciziilor”. Autorul mai face câteva consideraţii de bun simţ, realizând portretul robot al unui primar benefic: „să cunoască proiectele, să aibă deschidere către firmele din oraş”, să facă „politici sociale”, „să fie gospodar, un om pe al cărui cuvânt să te poţi bizui”, şi mai ales, „să fie şi creştin”. Alegerile prezidenţiale îl derutează, neştiind cine ar putea merita înalta funcţie, pentru că nici un candidat nu a oferit vreo „idee vizionară”. Chiar dezamăgit, îi îndeamnă pe concitadini să voteze cu acei candidaţi care „Vibrează pe aceeaşi lungime de undă” cu poporul. 
  
Cât priveşte Societatea civică, merită relevate câteva constatări la care ajunge autorul: învăţăm ( ... ) din exemple negative, ne dorim echilibrul ca pe o „taină a vieţii”, „greşeli de nepermis pe stradă”. 
  
Două piese intitulate identic „Din dragoste pentru cetate” îl îndreptăţesc pe Dan Orghici să afirme, pe drept cuvânt, că „Amintirea trecutului este ca o piatră de hotar pentru viitor. Nu poţi trece mai departe( ... ), de nu te uiţi la semnele pe care înaintaşii le-au lăsat”. În consecinţă, jalonează succint „devenirea” Orăştiei: ridicarea la rang de oraş (1860), deputaţi orăştieni în Dieta de la Budapesta(1865-1868), monumentul ridicat în cinstea victoriei eroice da la Biskupitz(1866), datorită „bravilor flăcăi români”, „corul de la Orăştie”. Naşterea lui Aurel Vlaicu(1882) Binţinţi, apariţia tipografiilor şi librăriilor „Franz Schasser” şi „Carl Furhman”, „Societatea de lectură” (1883), ASTRA (1890), Tipografia „Minerva” (1891), „Reuniunea meseriaşilor” şi ziarul „Activitatea” (1899), foaia săptămânală „Libertatea” (1902), revista „Tovărăşia” (1906), revista „Cosânzeana” (1911), „Convorbiri ştiinţifice” (1917), „Cucul din Ardeal” – revistă umoristică, „Frăţia” (1926), la fel „Hai să râdem” (1921) şi o serie de alte reviste şi calendare. 
  
În ansamblu, cartea domnului Dan Orghici incită la lectură! 
  
prof. Maria Toma-Damşa 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Dan Orghici, Fumuri de palian / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 673, Anul II, 03 noiembrie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!