CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Orizont > Ganduri >  


Autor: Dan Norea         Publicat în: Ediţia nr. 1306 din 29 iulie 2014        Toate Articolele Autorului

Despre sacrificii părinteşti
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Prin anii '80 stăteam la o coadă şi discutam amical cu cei din jur. Era o coadă liniştită, încă nu “băgase” nimic. După ce venea vestea “au băgat pui” se termina cu amiciţia, deveneam duşmani, ne înghesuiam, ne îmbrânceam, ne călcam în picioare.  
  
Un tip mai în vârstă povestea: 
  
- Stau la coadă pentru nepoţi. Dar să vedeţi ciudăţenie. Eu am crescut la ţară. În copilărie când ne aşezam la masă, mama alegea cele mai bune bucăţi şi i le punea în farfurie tatălui. El munceşte, el trebuie să fie cel mai în putere. Am crescut, am venit la oraş, m-am însurat. Aici legea e pe dos. Cele mai bune bucăţi le au copiii. Aşa că eu n-am avut niciodată în farfurie cele mai bune bucăţi, încheie bătrânul, zâmbind. 
  
Am auzit de nenumărate ori expresia  
  
- Mă chinui, aşa e, dar o fac pentru copii, pentru ca ei să nu se mai chinuie la rândul lor.  
  
Şi mă gândesc - oare ăsta nu e un ciclu infinit ? Oare e normal ca un părinte să renunţe la propria viaţă pentru binele - ipotetic- al copilului ? Care copil la rândul lui face la fel ...  
  
Ştiu multe cazuri în care soţii nu se înţeleg. S-au căsătorit sau nu din dragoste, n-are importanţă, dar după un număr de ani nu se mai suportă. Certuri nesfârşite, reproşuri, priviri pline de ură, de multe ori bătăi. Şi totuşi rămân împreună. De ce ? Pentru binele copiilor. Un sacrificiu de o viaţă.  
  
Uneori auzi: 
  
- Îl vezi pe ăla ? Are 53 ani. Şi-a lăsat nevasta la vârsta lui, nu i-ar fi ruşine ! 
  
Nu se gândeşte nimeni că şi-ar fi lăsat-o demult, dar n-a facut-o pentru binele copiilor.  
  
Am primit de curând un banc pe email. La prima citire pare sinistru. Dar eu îl consider colosal. Pentru ca duce la extrem argumentaţia de mai sus - binele copiilor. 
  
“Doi bătrânei merg la tribunal să divorţeze. Judecătorul îi întreabă: 
  
- De câţi ani sunteţi căsătoriţi ? 
  
Cei doi se uită unul la altul, fac socoteli pe degete şi răspund: 
  
- De 92 ani. 
  
- Şi de cât timp nu vă mai înţelegeţi ? 
  
Aceeaşi mimică: 
  
- De 80 ani. 
  
- Şi cum de aţi venit aşa de târziu să divorţaţi ? 
  
- Am aşteptat să moară copiii ca să nu sufere.” 
  
De ce vă povestesc toate astea? De curând, un bun prieten, Noni Gagniuc, văzând cât de mult călătorim, îmi spune:  
  
- Dane, te invidiez, iti trăieşti a doua tinereţe. 
  
- Păi, cum să-ţi spun, de fapt nu e a doua tinereţe, e prima. 
  
Şi i-am explicat în câteva cuvinte. Având patru copii, am renunţat la multe bucurii pe care colegii mei şi le permiteau. Îmi foloseam pentru meditaţii fiecare minut liber şi totuşi banii abia ajungeau. Pe vremea aceea se puteau face excursii convenabile în fostele ţări socialiste – URSS, RDG, Polonia, Cehoslovacia ... Noi am preferat să batem munţii din cabană în cabană, o distracţie ceva mai ieftină.  
  
Cei mai mulţi colegi au reuşit să-şi cumpere, cu ceva sacrificii, o Dacie. Noi am ales să strângem cureaua pentru un apartament cu patru camere. Abia la 47 ani mi-am permis prima Dacie, la mâna a doua. Ştiţi ce greu e, în comparaţie cu tinerii din jur, să-ţi dai examenul de conducere la o asemenea vârstă? După ce toată viaţa nu mi-am folosit intens altceva decat capul, acum trebuia sa controlez simultan două mâini, două picioare, ochii şi urechile în toate părţile. În primul an am ajuns de vreo cinci ori la Avarii uşoare. Totdeauna din vina celuilalt, dar nu ştiu de ce, nu mă credea nimeni. Mai ales că eram cuminte, n-am urcat niciodată băut la volan, ca mai jos: 
  
Euforie 
  
Eu şi-un amic, de vodcă plini,  
  
Plutim acuma printre stele, 
  
Căci am văzut două maşini 
  
Şi-am vrut să trecem printre ele. 
  
Cum spuneam, abia la 55 ani mi-am început prima tinereţe. Deja copiii îşi luau zborul unul câte unul şi, în pragul uşii, le spuneam:  
  
- Gata! Ştiţi proverbul ăla chinezesc? V-am învăţat să prindeţi peşte, nu mai staţi cu ciocurile deschise! 
  
Evident, nu a fost un moment anume, ci o perioadă de “întinerire”. Am ales totuşi vârsta de 55 ani pentru că atunci am păşit pentru prima oară peste graniţele ţării. Şi nu ne-am mai oprit, de atunci în fiecare an facem una sau două excursii, majoritatea peste hotare. 
  
Tot în perioada asta mi-am permis primul hobby consumator de timp – literatura. Mai întâi pe site-uri literare. Mai apoi, văzând că există persoane care mă iau în serios mai mult decât mă luam eu însumi, am păşit cu oarecare reţinere din viaţa virtuală în cea reală – cenacluri, reviste, antologii, festivaluri. Vă vine să credeţi că primesc uneori apelativul “Maestre” ? Cu acelaşi efect ca la măgarul lui Arghezi.  
  
Dar de Crăciun ne adunăm cu toţii, se umple sufrageria, mie mi se umple inima şi prin minte îmi trece o idee fugitivă: “A meritat!” 
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
Despre sacrificii părinteşti / Dan Norea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1306, Anul IV, 29 iulie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Dan Norea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Norea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!