AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Eveniment > Aniversari >  


Autor: Dan Lupaşcu         Publicat în: Ediţia nr. 564 din 17 iulie 2012        Toate Articolele Autorului

Dan LUPESCU - CORNELIU LEU – LEONIN, ARGINTUL VIU
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La vârsta patriarhilor, Corneliu Leu are o vitalitate, o energie şi un dinamism cu adevărat ... leonine. Cheia tinereţii sale sufleteşti uimitoare constă în aceea că şi-a păstrat intactă prospeţimea sufletească sfecifică vârstei de aur: copilăria.  
 
Născut în ziua de 21 iulie 1932, la Medgidia, a copilărit sub soarele de andezit, aur, miere şi aramă al Munţilor Măcinului şi Dobrogei, tărâm de confluenţe multiculturale şi temelie a unei inconfundabile Axis Mundi cu obârşii precreştine. Tatăl, avocat, şi mama, medic, i-au oblăduit pruncia, pubertatea şi adolescenţa sub crugul valorilor fundamentale ale neamului românesc, pe aceste plaiuri pontice, danubiene respirând aerul tare de sub sprânceana păduroasă a neclintiţilor Munţi Carpaţi – coloana vertebrală a Europei - rimând cu Dunărea, străveche axă economică şi comercială, culturală şi spirituală a bătrânului nostru continent.  
 
Născut în miezul verii – sub semnul Soarelui, îngemănat cu steaua polară a lui Ernest Hemingway, Aldous Houxley, Marin Preda, Dumitru Radu Popescu, George Enescu -, Corneliu Leu a luat în piept cu frenezie vâltoarea vieţii, dovedindu-se un vajnic înotător prin apele vijelioase ale unor timpuri mereu în schimbare.  
 
Trece rapid şi sigur, ca un precoce, dar temerar căpitan de cursă lungă, prin Liceul Mircea cel Bătrân din Constanţa, aruncându-se, cu pasiune, patos şi luciditate, în nobila, dar dura profesie de jurnalist. La vârsta când mulţi dintre colegii de generaţie traversau hiatusul îndoielii, al nehotărârii şi încremenirii în întrebarea: Oare eu încotro să o iau, unde să mă duc?!, Corneliu Leu se avântă, la nici 16 ani, pe baricadele solzoase ale muncii de reporter şi redactor la „Pagini dobrogene”. Între 18 şi 26 de ani hălăduieşte pe şantierele întemeierilor postbelice din ţară, ca jurnalist frenetic la Radiodifuziunea Română. Concomitent, este student la Facultatea de Pedagogie şi Psihologie a Universităţii din Bucureşti, apoi la aceea de Jurnalişti Universali. Călit în presa scrisă şi audio, accede la prestigioasa revistă „Roumanie d'aujourd'hui”, pentru ca, de la 30 la 33 de ani, vârsta christică, să fie redactor la hebdomadarul Uniunii Scriitorilor din România: „Luceafărul”.  
 
Modernizarea şi românizarea editurilor din ţara noastră îi oferă marea răspundere de a croi destinul nou înfiinţatei Edituri Eminescu (la vârsta de 38-39 de ani: 1970-1971), de unde face transbordarea în lumea filmului artistic de lung metraj: director al Casei de Filme 4 (1973-1979), pe care o înfiinţează şi unde este producător al unor pelicule memorabile: „Cantemir”, „Ioanide”, „Mihai Viteazul”, „Actorul şi sălbaticii”, „Ciprian Porumbescu”, „Ţara de piatră”, „Serata”, „Casa de la miezul nopţii”, „Cu mâinile curate”, „Felix şi Otilia”, „Nea Mărin miliardar”, „Scrinul negru”, „Tănase Scatiu”, „Castelul din Carpaţi” ...  
 
Ca redactor şef adjunct la „Contemporanul” (1979-1986), reînfiinţează suplimentul „Realitatea ilustrată”. După lovitura de stat capitalistă şi contrarevoluţia din decembrie 1989, fişa de activitate culturală a redutabilului scriitor, om de presă, teatru şi film Corneliu Leu înregistrează aproape 30 de iniţiative, dintre care amintim:  
 
• ctitorirea Casei de Editură şi Producţie Audio, Video, Film „Realitatea”;  
• înfiinţarea Fundaţiei „Episcopul Grigorie Leu” – Mişcare pentru progresul satului românesc;  
• spectacolele radio-Tv cu public „Cabaret politic”, „Hora tranziţiei”, „Nu trageţi în guvern”, „Bomba tranziţiei”, „Noi şi Europa”, „S-a schimbat schimbarea ... ”;  
• rubrica „În gura leului”;  
• Consfătuirea Naţională a Intelectualilor de la Sate;  
• Institutul Naţional de Personalism;  
• Asociaţia Fundaţiilor pentru Dezvoltare Rurală;  
• lansează, la 175 de ani de la apariţie, noua serie a revistei „Albina”, care, din 2002, devine „Albina Românească”;  
• în revista „Pluralitas”, lansează ipoteza „Personalismului Diacronic” şi publică Idei personaliste de actualitate în opera lui C. Rădulescu-Motru;  
• în 2005 lansează conceptul de „Societate Civilă Transnaţională”;  
• ca profesor universitar, creează, în 2007, un curs de „Meritocraţie” şi înfiinţează „Liga Meritocraţiei2;  
• prin portalul de internet www.cartesiarte.ro, realizează, din 2008, o reţea nonguvernamentală pentru „Promovarea virtuală a culturii româneşti”;  
• în anul 2009, pune bazele „Reţelei de iniţiative şi universităţi populare”, în cadrul „Programului European de înfiinţare a Grupurilor de Acţiune Locală”.  
 
De reţinut că a debutat la vârsta de 17 ani, cu poezia „Arta”, dar a optat ulterior, masiv, pentru proză, în care libertatea de mişcare, spiritul de observaţie, capacitatea de a crea atmosferă şi personaje viabile, captivante se potriveau ca o mănuşă cu spiritul său scormonitor, ţâşnind mereu în căutarea esenţelor umane, creator de universuri narative vibrante, pe spaţiile restrânse, ale prozei scurte, ori, dimpotrivă, de ample desfăşurări, gen frescă istorică şi socială, în romane pe teme incitante.  
 
Bibliografia lui Corneliu Leu înregistrează circa 70 (şaptezeci) de apariţii editoriale numai la capitolul volume de nuvele, povestiri, romane, eseuri, studii şi articole, reportaje, cărora li se adaugă 21 de piese de teatru, unele în serial, la Teatrul TVR (pe care îl inaugurează, cu piesa „Familia”, în 1958), Teatru la Microfon/ Teatrul Naţional Radiofonic, la instituţiile de profil din Constanţa, Bacău, Piteşti, Craiova, Sibiu. Este autorul unor filme artistice de mare audienţă, precum: „Asediul”, „Cota 2516”, „Casa dintre câmpuri”, „Circul spionilor”.  
 
Fervoarea şi apetitul narativ, acribia documentării, spiritul de analiză şi sinteză, cu mijloacele de mare rafinament ale psihologului experimentat, plăcerea taifasului şi a despicării firului de păr în patru sunt atuuri ale romancierului Corneliu Leu, probate convingător de la debutul din 1956 (la vârsta de numai 24 de ani!) în genul proteic, cu „Ochiu dracului”, ori de la „Plângerea lui Dracula” (1977) până la „Patriarhii” (1979), „Romanul nopţii de februarie” (1984), detronarea „Domnitorul Alexandru Ioan Cuza” (1866), „Anonimul Brâncovenesc” (1994), „Spionii birocraţi” (1996) sau până la „Roma Termini”, cap de pod al ciclului „Blesteme contemporane”, lansat în 2011.  
 
Corneliu Leu – paltin semeţ şi brad argintiu, veşnic verde, în Panteonul bărbaţilor exemplari ai culturii române de la cumpăna mileniilor al doilea şi al treilea - şi-a lansat, în vara anului 2007, Nuvele şi istorii, primul volum de „OPERE DEFINITIVE” dintr-o serie de 11, anunţate de el însuşi, la librăria Cărtureşti din Bucureşti. Din câte ştim, până acum au apărut deja alte câteva volume din seria anunţată. Semn de vigoare şi spirit creator mereu tânăr, ajuns în areopagul împlinirilor eclatante.  
 
Acum, când trece pragul arcului de lumină de unde începe vârsta patriarhilor, îi adresăm Maestrului Corneliu Leu urările tradiţionale de LA MULŢI ANI cu sănătate, că-i mai bună decât toate.  
 
Fie ca Steaua de pe Masivul Caraiman, care-i ocroteşte permanent casa-muzeu de la Poiana Ţapului, să-i lumineze scrisul măcar 33 de ani de acum încolo. Pentru că, aşa după cum zic francezii, deocamdată nu a împlinit decât ... 20 de ani, ce-i drept de patru ori. La mulţi, mulţi ani!  
 
Dacă măcar un sfert din bărbaţii cu tâmple ninse de lumină (ai acestei ţări) ar realiza câte 10 la sută din ceea ce înfăptuieşte Corneliu Leu – pentru intelectualii de la sate, pentru păstrarea şi promovarea culturii noastre în formele ei cu adevărat specifice şi autentice –, atunci am fi cu un secol mai în faţă, adică acolo pe unde s-ar cuveni să fim.  
 
La mulţi şi rodnici ani, Maestre! Să trăiţi mult, sănătos şi în belşug de împliniri.  
 
Dan LUPESCU  
Craiova  
început de iulie 2012  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Dan LUPESCU - CORNELIU LEU – LEONIN, ARGINTUL VIU / Dan Lupaşcu : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 564, Anul II, 17 iulie 2012.

Drepturi de Autor: Copyright © 2012 Dan Lupaşcu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Lupaşcu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!