CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

ARHIVĂ CLASAMENTE

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Vizual >  


Autor: Dan Caragea         Publicat în: Ediţia nr. 957 din 14 august 2013        Toate Articolele Autorului

Dan CARAGEA - PORTRET ŞI PSIHOLOGIE
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
A poza cuiva este întotdeauna un act de seducere ‒ intenţia de a-i dărui Celuilalt o „fotografie” care să-l impresioneze. Cu excepţia narcisiştilor şi histrionicilor, unde nevoia de expunere prelungită este de natură scenică, fiinţele umane preferă, atunci când pozează unei alte persoane, simularea nonşalanţei privirii (fixare, ezitare, deviere) care postulează acea ambiguitate naturală a expresiei printr-un amestec, dificil de cântărit, de inocenţă şi senzualitate versată. De aceea, portretul unei persoane frumoase este ambiguu, urmărindu-ne cu o privire de prăduitor şi de pradă când ne plimbăm prin faţa lui, impunând relaxarea judecăţilor morale, căci omul este, de la Dumnezeu, şi virtuos şi păcătos în trup şi suflet.  
.  
Cu toate că pozarea trimite la intimitatea expresiei şi la unicitatea omului, artistul este cel ce va decide asupra a ceea ce vede şi descoperă cu privirea-i despotică, dar care va da naştere operei, stabilizând trăirea afectivă şi intelectuală într-o formă globală şi care, la rândul ei, se va stereotipiza cultural, atingând, astfel, o anumită recunoaştere universală a frumuseţii.  
 
Oricum, aş vrea să spun de la început că orice portret este ambiguu şi pentru că este dublat de o„figură ascunsă” care poartă semnele psihologiei adânci, individuale. Prin urmare, ceea ce vedem la suprafaţă, chipul exterior, este de natură fizionomică şi psihosocială şi exprimă genul, vârsta, condiţia socială şi tot ceea ce ţine de reprezentaţie (sentimente, imagine de sine, autoritate, prestigiu social, virtuţi şi vicii). În schimb, chipul interior, al imaginii şi reprezentării, ne îndeamnă să descoperim spiritul, dar mai ales sufletul, cu trăsăturile de caracter, cu emoţiile şi stările sale sufleteşti. Acest chip interior se vede cel mai bine în portretele Madonei sau ale lui Isus şi, în general, în toată arta sacră. Arta profană este dominată, dimpotrivă, de chipul exterior şi de aceea frumuseţea care se traduce estetic şi erotic, fiind, în mod esenţial, resimţită ca plăcere. Mai mult, frumuseţea se exprimă totodată şi moral, ca virtute sau viciu.  
 
Indiferent dacă este bust sau cap, portretul nu poate fi considerat niciodată o copie, el este transfigurare, chiar şi atunci când artistul alege fotografierea. Un bun portret ne spune că nicicând nu vom mai vedea acea fiinţă aidoma şi că suntem prinşi în mrejele subiectivităţii artistice. Mai mult, oricâte imagini am vedea de la aceeaşi şedinţă fotografică, constatăm, prin acumulare, o îndepărtare a fotografiilor de model, ca şi cum acesta s-ar refuza prizonieratului. De aici, un straniu paradox: nu putem poseda în mod absolut un corp decât prin artă, motiv pentru care mitul artistului şi al modelului său cunoaşte o lungă carieră literară şi fantasmatică. Când sugerăm femeii iubite un anume fel de a-şi prinde părul, de a folosi o bijuterie, un ruj mai deschis sau mai închis, nu purtăm conversaţii neutre, ci facem tentative de suscitare a modelului din ea ca obiect estetic şi de seducţie. Femeia, dar şi bărbatul, se oferă sugerând că s-a aranjat aşa doar pentru privirea Celuilalt. La extreme, exhibiţionismul unuia deşteaptă voyeurism-ul Celuilalt şi invers.  
 
Adevărul este că pe măsură ce avem acces la cultura plastică, la milioanele de chipuri pictate sau fotografiate ne putem înscrie pe orbita imaginilor şi propriul nostru chip, aşa cum îl surprindem în oglindă. Relaţia speculară este sănătoasă când produce plăcere, căci imaginea de sine este întotdeauna narcisistă. Repudierea ei conduce la scindare, la ruperea echilibrului interior/exterior, la suferinţă şi pedeapsă. Profund tulburat, portretul lui Van Gogh cu urechea tăiată este poate cel mai bun exemplu pentru scindarea de care vorbeam. La fel, „mutilările” la care tinerele se supun în numele unui stereotip de frumuseţe dezvăluie mai curând carenţe de internalizare culturală decât manifestarea unei estetici superioare. Chirurgia plastică prosperă şi din alienarea omului contemporan, din neputinţa acestuia de a-şi clădi dimensiunea culturală a fiinţei, din eşecul generalizat al educaţiei.  
 
Suntem obişnuiţi să asociem portretului înţelesuri, să reprezentăm, să simbolizăm. Psihologii artei, dar şi criticii sau publicul în general, nu par mulţumiţi de dispariţia din picturi şi fotografii (mă refer la cele ce se alimentează încă din realism) a chipului interior. Nu vom şti aproape nimic din ceea ce simte, nici umbră din ceea ce gândeşte persoana al cărui portret în avem sub ochi. Este vorba de o îngustare deliberată a semnificaţilor, preferându-se tratarea frumuseţii chipului ca senzualitatea ce deşteaptă dorinţa sexuală. Acest fenomen este cu atât mai pregnant cu cât tradiţia artistică începe să fie uitată, iar oamenii se obişnuiesc cu o artă ce nu le mai suscită gândirea, lăsându-i pradă plăcerii directe. De aceea, reprezentaţiile sau înscenările frumuseţii din arta realistă contemporană afirmă un despotism al artistului nu doar în raport cu modelul, ci şi cu publicul copleşit de emoţionalitate şi mediocritate a gustului.  
 
În arta adevărată, alături de ambiguitate, descoperim ambivalenţa încriptată a sentimentelor şi ceva lăuntric tinde totdeauna să se afirme, să iasă la suprafaţă, chiar dacă captarea emoţiilor şi mai ales a stărilor sufleteşti este mai greu de descifrat de privitor. Bunăoară, arta adevărată ne lasă să citim decepţia sau bucuria pe chipul cuiva. Portretistica nu este neutră în ceea ce priveşte psihologia individuală, mai ales a afectivităţii.  
 
La celălalt pol, avem de-a face cu o frumuseţe ce frizează eroticul fără nicio aluzie psihologizantă: feţele unor fiinţe fără spirit şi suflet, obiecte ale seducţiei şi disponibilităţii aproape pornografice. Ceea ce surprinde la tinerele frumoase care se expun dezinvolt în viaţă şi în artă este tocmai anularea trăirilor interioare, pentru ca această frumuseţe să pară permanent accesibilă şi posedată, fantasmatic, nediscriminat. Triumful frumuseţii rezidă astăzi în puterea de a seduce milioane de oameni, or, pentru această „orgie” universală, nu este nevoie decât de stereotipul frumuseţii puternic erotizate. Cam acesta este, pe scurt, şi „secretul” care face ca modelul să devină top model, vedetă, obiect spre care să ţintească dorinţa universală, aşa cum se petrece cu unii actori de film sau de spectacole de televiziune. Să amintim doar de acea profundă trăire libidinală, mărturisită psihanalistului ei, a actriţei Marilyn Monroe când era fotografiată, dar mai ales când provoca aceste mute şedinţe fotografice.  
 
Oricum, în „câmpul scopic”, cum spunea Lacan, modelul este privit de artist din afară şi în mod despotic, fiind întotdeauna încadrat, limitat, fie că este vorba de pictură, fotografie sau film. Dar în viaţa reală? Fotomemoriile, aşa cum lesne putem constata, au un câmp scopic şi mai diminuat. Doar prin captarea privirii modelului în operă, acesta începe să mă privească, în trăirea mea, deşi nu eu sunt artistul, ci un altul, seducându-mă, fascinându-mă, obsedându-mă, devenind la fel de tiran ca şi artistul când l-a pictat sau fotografiat, dar despărţindu-se definitiv de el. Fiind eu Celălalt sunt, în acelaşi timp, şi oglinda celui care mă priveşte din tablou.  
 
Dan CARAGEA  
Bucureşti  
11 august 2013  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Dan CARAGEA - PORTRET ŞI PSIHOLOGIE / Dan Caragea : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 957, Anul III, 14 august 2013.

Drepturi de Autor: Copyright © 2013 Dan Caragea : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Dan Caragea
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către administrația publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor. 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!