CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593
ISSN-L 2359-7593
BUCUREŞTI, ROMÂNIA


AFIŞARE MOBIL

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

REDACŢIA

CLASAMENTE
DE PROZĂ

RETROSPECTIVA
DE PROZĂ
A SĂPTĂMÂNII


Acasa > Cultural > Ecouri >  


Autor: Octavian Lupu         Publicat în: Ediţia nr. 175 din 24 iunie 2011        Toate Articolele Autorului

Încurajare din partea lui Dumnezeu - Calea Compasiunii
 
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Nu este simplu să fii marginalizat, ridiculizat și tratat rău pe nedrept. Dar în astfel de momente este bine să nu cedezi tentației de a te izola și de a deveni un martir fără voie. De fapt, adevărații reprezentanți ai adevărului și-au dorit acest lucru. A fost alegerea lor să sufere, să poarte rușinea și să moară pentru credința lor în Iisus Hristos. Dar a fi făcut martir, a te lăsa în seama împrejurărilor și a te complace într-o situație dezavantajoasă acceptând orice batjocură la adresa ta, nu reprezintă o opțiune conformă cu adevărul Bibliei. Sunt momente, aș putea să le numesc critice, când nu mai găsești nici un fel de soluție și când întunericul se interpune între tine și prezent încât să nu mai zărești viitorul dincolo de ceața nesiguranței clipei de față. Similar, există situații când nimeni din cei din jur nu te mai înțelege și când sufletul tău, dureros și disperat, caută un loc de refugiu, dar nu îl găsește. Însă indiferent de circumstanțe, oricât de dificile ar fi ele, niciodată să nu te gândești că ai rămas fără speranță și ajutor. Mereu va exista o soluție inedită!  
 
 
Pentru orice situație dificilă, Dumnezeu ți-a pregătit deja un „loc larg”, mai precis o posibilitate de a depăși problemele, chiar dacă acest lucru pare cu neputință. Dacă vei privi cu atenție în jurul tău, vei constata că remedii simple îți stau la îndemână și dintre acestea mă voi opri acum asupra învățăturilor Bibliei, ce cuprind cuvinte fără de moarte și dătătoare de viață, capabile de a te transforma, de a-ți oferi putere și de a te înnobila după modelul lui Iisus Hristos. De aceea, când realitățile descrise în Biblie vor începe să prindă contur în viața ta, atunci totul va fi reformulat, toate prioritățile vieții tale se vor schimba și vei fi adus în binecuvântata condiție de a vedea lucrurile prin „ochii lui Dumnezeu”. Cred sincer că de acest lucru ai nevoie în orice vreme, dar mai ales când totul pare înnegurat și lipsit de speranță.  
 
De aceea, să explorăm un fragment biblic plin de semnificații din cartea a doua a profetului Samuel, mai precis:  
 
Domnul m-a scos la loc larg. El m-a salvat fiindcă mă iubește.” — 2 Samuel 22:10  
 
Crezi oare că aceste cuvinte au fost scrise doar pentru David după ce a fost eliberat de amenințarea lui Saul? Ai impresia că Dumnezeu a inspirat astfel de gânduri doar pentru a comemora credința unor oameni care au dispărut cu mult timp în urmă? Niciodată să nu gândești astfel, fiindcă Dumnezeu a hotărât scrierea acestor rânduri pentru nimeni altcineva decât pentru tine.  
 
Un alt fragment biblic ce îți va aduce lumină în suflet este preluat din cărțile psalmilor:  
 
„Fă-mă să mă înveselesc și să mă bucur de îndurarea Ta, căci vezi neputința mea, știi neliniștea sufletului meu și nu mă vei da în mâinile dușmanului!” — Psalmul 31:7  
 
Prin aceste cuvinte sunt descrise neputința și neliniștea ce te cuprind adeseori în fața realităților vieții. Dar mesajul plin de speranță este că Dumnezeu niciodată nu te va lăsa să fii copleșit de realitățile negative cu care te confrunți. Bucuria interioară te va însoți ori de câte ori îți vei întoarce „privirea” minții către bunătatea și îndurarea lui Dumnezeu.  
 
O altă învățătură plină de valoare, dacă nu mai distingi calea de a merge mai departe, se desprinde dintr-un alt psalm:  
 
Voi umbla pe loc larg, fiindcă eu caut poruncile Tale.” — Psalmul 119:45  
 
Siguranța pe care o vei avea dacă te vei supune deplin voinței divine va fi concretizată prin deschiderea unui „loc larg”, adică a unei dimensiuni a realității ce îți va permite să avansezi, crescând tot mai mult în capacitatea de a acționa pozitiv asupra lumii și de a aprecia misterul și frumusețea creației divine în toate aspectele ei nesfârșite.  
 
Alteori, tratamentul brutal la care ești sau ai fost supus, își va pune amprenta nefastă asupra impresiilor și sentimentelor tale, afectându-ți încrederea și imaginea de sine sau punând la îndoială faptul că Dumnezeu există și Îi pasă de tine. În astfel de momente următorul text biblic îți va veni în ajutor:  
 
Dar tuturor celor ce L-au primit pe Iisus Hristos, adică celor ce cred în Numele Său, li s-a dat dreptul să devină copii ai lui Dumnezeu, născuți, nu din sânge, nici din dorința firii lor și nici prin voința vreunui om, ci din Dumnezeu.” — Ioan 1:12  
 
Conform acestei învățături chiar și tu ești un copil al lui Dumnezeu în măsura în care ai încredere în Iisus Hristos. Ce se poate compara cu această calitate de a fi descendent al lui Dumnezeu? Cum poate să se împace aceasta cu o imagine de sine defavorabilă? Indiferent cine sau ce ți-a provocat scăderea respectului de sine, adu-ți aminte de aceste cuvinte spuse prin inspirație divină. Cine este mai puternic decât El? Cu siguranță, nimeni!  
 
În alte ocazii sentimentul singurătății își va pune amprenta asupra experienței tale zilnice și uneori, chiar dacă ai crezut în ceea ce afirmă Biblia că ești copil al lui Dumnezeu, totuși, se va părea că nimic nu se schimbă pozitiv. Atunci, nu uita să deschizi Biblia și să citești:  
 
„Fiindcă toți cei îndrumați prin Duhul lui Dumnezeu sunt copii ai lui Dumnezeu.” — Romani 8:14  
 
Alături de tine se află Duhul Sfânt în orice timp. El te însoțește pas cu pas. El te inspiră, te încurajează, nu te lasă singur, îți inspiră credință în angajamentele divine și asupra faptului că ești copil al Celui Prea Înalt iar destinul tău nu se limitează doar la această viață terestră. Pentru a fi siguri de învățătura acestor afirmații, vom citi mai departe:  
 
„Fiindcă Duhul Sfânt dovedește în sufletul nostru că suntem copii ai lui Dumnezeu.” — Romani 8:16  
 
Toți sunteți fii ai lui Dumnezeu prin credința în Iisus Hristos!” — Galateni 3:26  
 
Mai poți avea îndoială asupra acestui fapt, când același adevăr este repetat insistent în Biblie?  
 
Dar oare ce va mai fi cu tine în viitor? Oare se va schimba în bine realitatea întunecată ce te împresoară dureros din toate părțile? Răspunsul îl putem citi în prima epistolă a apostolului Ioan:  
 
„Vedeți cât de mare este iubirea lui Dumnezeu față de noi prin faptul că ne-a chemat, ne-a transformat și ne-a făcut copii ai Săi! Prin urmare, fiindcă lumea nu L-a recunoscut, nici nouă ea nu are cum să ne dea atenție! Dragii mei, în prezent suntem copii ai lui Dumnezeu, dar nu ne-a fost dezvăluit ce anume vom deveni în viitor. Însă știm că de îndată ce El va veni, noi vom fi transformați după chipul Său ca să Îl vedem așa cum este El!” — 1 Ioan 3:1-2  
 
Partea cea mai frumoasă a experienței creștine te așteaptă în viitor, când vei trece în viața veșnică și te vei bucura la nesfârșit de o cunoaștere deplină a lui Dumnezeu. Când credința ta pare că se clatină, este bine să te gândești că va veni o zi a remedierii lucrurilor de pe pământ. Mai precis, ai privilegiul de a te întâlni cu Dumnezeu și de a fi ca El. Ce poate fi mai frumos decât acest lucru? Astfel, să citim următoarele:  
 
„Noi nu suntem dintre cei care dau înapoi ca să se piardă, ci dintre cei care au credință pentru salvarea sufletului!” — Evrei 10:39  
 
Dacă aceasta este ținta către care te îndrepți, de ce să mai dai atenție dificultăților temporare pe care le întâmpini? Fiindcă niciodată nu trebuie să uiți natura acestei credințe și anume:  
 
„Credința este o încredere neclintită în lucrurile promise și o puternică certitudine despre lucrurile care nu se văd!” — Evrei 11:1  
 
Am scris aceste rânduri cu scopul de a-ți oferi o imagine practică asupra ceea ce îmi place să numesc a fi „creștinismul biblic”. Pe bună dreptare, mă vei întreba ce este de fapt acest gen de creștinismul bazat pe Biblie? Răspunsul este simplu și direct, în sensul în care creștinismul biblic reprezintă acel gen de creștinism ce se raportează la Biblie ca exemplificare a vieții lui Iisus Hristos. Mai precis mă refer la un creștinism ce decurge nemijlocit din Biblie prin valorile exemplificate de Iisus Hristos, ulterior aplicate la viața zilnică și din plin întrețesute cu experiența practică a credinței.  
 
Metoda fundamentală de dezvoltare a creștinismului biblic se realizează prin conexiuni de legătură dintre exprimarea biblică și experiența practică. Rezolvând pas cu pas problemele pe care le întâlnești, vei dobândi putere din experiența trecută și îți vei proiecta imaginea viitorului prin prisma credinței în Iisus Hristos. Astfel, vei ajunge să fructifici la potențialul maxim viața pe care o trăiești. Are valoare acest gen de experiență? Eu unul cred că da și am convingerea că nimic nu are sens fără Dumnezeu. Însă cu El totul devine posibil!  
 
Octavian Lupu  
București  
23 august 2016  
(republicare)  
Referinţă Bibliografică:
Încurajare din partea lui Dumnezeu - Calea Compasiunii / Octavian Lupu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 175, Anul I, 24 iunie 2011, Bucureşti, România.

Drepturi de Autor: Copyright © 2011 Octavian Lupu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Octavian Lupu
Comentează pagina şi conţinutul ei:

Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Google Plus, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră voturi contorizate prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne trimiți pe adresa de e-mail confluente.ro@gmail.com sesizarea ta.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia multor autori talentaţi din toate părţile lumii. Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile nefiind neapărat împărtăşite de către colectivul redacţional. Dacă sunt probleme de natură rasială, etnică sau similar, vă rugăm să ne semnalaţi imediat pentru remediere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată. Articolele care vor fi contestate prin e-mail de către persoanele implicate prin subiectul lor vor fi retrase în timpul cel mai scurt de pe site.


E-mail: confluente.ro@gmail.com

Fondatori: Octavian Lupu şi George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

 
CLASAMENTE
DE POEZIE

RETROSPECTIVA
DE POEZIE
A SĂPTĂMÂNII
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!